ΑΡΘΡΑ

Δρ. ChatGPT- Πώς ένα νέο είδος Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να επηρεάσει το μέλλον της ιατρικής επιστήμης

Χωρίς να έχει ανοίξει έστω και ένα βιβλίο ιατρικής, χωρίς να έχει περάσει έστω και μια ημέρα στην Ιατρική Σχολή, ο συν-συγγραφέας μιας ανέκδοτης μελέτης απάντησε σωστά σε αρκετές ερωτήσεις στην προετοιμασία του για να περάσει το πραγματικό τεστ με σκοπό να πάρει την άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος των ΗΠΑ.

 

της Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος

 

Δεν ήταν μέλος της Mensa ούτε κάποιου είδους διάνοια-ήταν η τεχνητή νοημοσύνη ονόματι ChatGPT.

Το εργαλείο αυτό που δημιουργήθηκε για να απαντά ερωτήσεις διαφόρων χρηστών σε στυλ διαλόγου, έχει δημιουργήσει τόσο θόρυβο γύρω από το όνομά του ώστε οι γιατροί και οι επιστήμονες να ψάχνουν που σταματούν οι δυνατότητές του-αλλά και που ξεκινούν οι ικανότητές του για προσφορά στην επιστήμη της ιατρικής και στον τομέα της υγείας.

Τι είναι και τι δεν είναι το ChatGPT

Το ChatGPT, ή Chat Generative Pre-trained Transformer, είναι ένα εργαλείο επεξεργασίας γλώσσας που το χειρίζεται ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία, που δημιουργήθηκε από την εταιρεία τεχνολογίας OpenAI που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Νοέμβρη, δεν μοιάζει με μια απλή μηχανή αναζήτησης που απαντά με ωραίο λόγο. Δεν είναι καν συνδεδεμένη με το ίντερνετ. Ένας επαγγελματίας προγραμματιστής το «ταΐζει» τεράστιες ποσότητες πληροφοριών που υπάρχουν στο διαδίκτυο, τις οποίες αποθηκεύει σε έναν δικό του διακομιστή.

Πώς ένα προσθετικό μέλος μπορεί να είναι Cyborg;

Πώς ένα προσθετικό μέλος μπορεί να είναι Cyborg;

Μπορεί να δώσει απάντηση σε ερωτήσεις ακόμη και αν δεν έχει ξανασυναντήσει την ίδια αλληλουχία λέξεων προηγουμένως, καθώς ο αλγόριθμος του ChatGPT έχει μάθει να προβλέπει ποιες λέξεις δύνανται να ακολουθήσουν βάσει των λέξεων που έχουν προηγηθεί. Βασίζεται σε πληροφορίες που βρίσκονται αποθηκευμένες στον διακομιστή του, προκειμένου να παράγει απαντήσεις.

Το ChatGPT μπορεί επίσης να απαντήσει σε επιπρόσθετες, πιο εξειδικευμένες από την αρχική ερωτήσεις, να παραδεχτεί τα λάθη του και να απορρίψει απρεπείς ερωτήσεις , αναφέρει η εταιρεία. Είναι ελεύθερο για δοκιμή, όσο οι κατασκευαστές το δοκιμάζουν.

Το ιατρικό ενδιαφέρον είναι αυξημένο

Τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης υπάρχουν εδώ και καιρό, αλλά το συγκεκριμένο δημιούργησε τόσο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα ιατρικά κέντρα, επαγγελματικοί σύλλογοι και ιατρικά επιστημονικά περιοδικά να δημιουργούν ειδικές ομάδες που ερευνούν τις εφαρμογές του, τα όριά του και τα δεοντολογικά ζητήματα που μπορεί να επιφέρει.

Το ιατρείο του Δρ. Victor Tseng, έχει οργανώσει ειδική ομάδα εργασίας για το θέμα αυτό. Ο συγκεκριμένος πνευμονολόγος είναι o επικεφαλής ιατρός της ομάδας και συν-συγγραφέας της μελέτης που απέδειξε πως το ChatGPT είναι ικανό να περάσει τις εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος.

Ο Tseng λέει ότι οι συνάδελφοί του ξεκίνησαν να κάνουν διάφορες δοκιμές με το ChatGPT πέρσι και τους συνάρπασε το γεγονός ότι το πρόγραμμα διέγνωσε σωστά συμπτώματα ασθενών σε υποθετικά σενάρια.

«Μάς εντυπωσίασε και μάς άφησε άναυδους η ευγλωττία και η ροή του λόγου του στις απαντήσεις του τόσο πολύ, ώστε αποφασίσαμε ότι αξίζει να γίνει κομμάτι της επίσημης αξιολόγησής μας και να δοκιμαστεί στα όρια της ιατρικής γνώσης», ανέφερε.

Το Facebook αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη προς όφελος των Χρηστών με Αναπηρία

Το Facebook αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη προς όφελος των Χρηστών με Αναπηρία

Αυτό το όριο είναι το προαναφερθέν τεστ για την άδεια ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος, ένα τεστ με τρία μέρη που οι απόφοιτοι Ιατρικής των πανεπιστημίων των ΗΠΑ καλούνται να περάσουν προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν την Ιατρική. Θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα τεστ για την άδεια ασκήσεως οποιουδήποτε επαγγέλματος, διότι δεν ρωτάει συγκεκριμένα πράγματα που ενδέχεται να μπορούν να βρεθούν σε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Το διαγώνισμα αυτό δοκιμάζει βασική επιστημονική, ιατρική γνώση και διαχείριση ιατρικών περιστατικών, και επιπλέον εκτιμά την κλινική αξιολόγηση, την κριτική σκέψη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε 305 ερωτήσεις, διαθέσιμες στο ευρύ κοινό, από τα δείγματα των διαγωνισμάτων του Ιουνίου 2022. Καμία από τις απαντήσεις ή το γενικότερο πλαίσιό τους δεν είχαν καταχωρηθεί στο Google πριν την 1 Ιανουαρίου 2022 οπότε δεν θα μπορούσε να είναι μέρος των πληροφοριών πάνω στις οποίες εκπαιδεύτηκε το ChatGPT . Οι μελετητές αφαίρεσαν τις ερωτήσεις του δείγματος που περιείχαν εικόνες και γραφήματα, ενώ ξεκινούσαν νέο διάλογο για κάθε ερώτηση.

Οι φοιτητές περνούσαν συχνά εκατοντάδες ώρες διαβάζοντας, με τις Ιατρικές Σχολές να τους δίνουν συχνά επιπλέον απουσίες ακριβώς για να μπορέσουν να διαβάσουν.

Η εν λόγω τεχνητή νοημοσύνη πέρασε σχεδόν όλα τα μέρη της εξέτασης χωρίς καμία εξειδικευμένη προετοιμασία, επιδεικνύοντας «ένα υψηλό επίπεδο αρμονικότητας και διαύγειας στις εξηγήσεις του», σύμφωνα με την μελέτη.

Ο Tseng εντυπωσιάστηκε.

«Υπήρχαν πολλά παραπλανητικά σημεία», είπε. «Ακόμη και να το κοιτάξεις στο Google ή και να προσπαθήσεις να βρεις την απάντηση με ανοιχτό βιβλίο, είναι δύσκολο. Ακόμη κι έτσι μπορεί να πάρει ώρες να βρεθεί η απάντηση για μόνο μια ερώτηση. Όμως το ChatGPT μπόρεσε να απαντήσει σωστά σε περίπου το 60% των περιπτώσεων, με πειστικές απαντήσεις, σε πέντε δευτερόλεπτα».

Ο Δρ. Alex Mechaber, αντιπρόεδρος του Διαγωνισμού Ιατρικής Πιστοποίησης στην Εθνική επιτροπή Ιατρικών Εξεταστών, είπε ότι το γεγονός ότι το ChatGPT πέρασε τις εξετάσεις δεν τον εξέπληξε.

«Η γνώση που εισήχθη στο πρόγραμμα αντιπροσωπεύει σε μεγάλη βαθμό την ιατρική γνώση, αλλά και το είδος των ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής που ρωτώνται είναι κάτι στο οποίο έχει αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας η Τεχνητή Νοημοσύνη.», αναφέρει.

Ο Mechaber λέει πως η επιτροπή εξετάζει επίσης το ChatGPT με τα διαγωνίσματά της. Τα μέλη της επιτροπής ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις λάθος απαντήσεις που έδωσε, και θέλουν να μάθουν γιατί έδωσε αυτές τις απαντήσεις.

«Βρίσκω αυτή τη τεχνολογία πολύ συναρπαστική», λέει. « Είμαστε ενήμεροι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα ρίσκα που ενδέχεται να φέρουν τα μοντέλα μακροσκελούς λόγου στην παραπληροφόρηση και επίσης ενδεχόμενα αρνητικά στερεότυπα και προκαταλήψεις».

Πιστεύει πως η τεχνολογία αυτή έχει προοπτική εξέλιξης.

«Θεωρώ πως θα καλυτερεύει ολοένα και περισσότερο και αδημονούμε και θέλουμε να βρούμε πώς να το αγκαλιάσουμε  και να το χρησιμοποιήσουμε με τον σωστό τρόπο», λέει.

Άλλες ιατρικές χρήσεις

Ήδη, το ChatGPT έχει εισαχθεί στη συζήτηση γύρω από την έρευνα και τις εκδόσεις.

Τα αποτελέσματα της μελέτης για την επιτυχία στο διαγώνισμα γράφτηκαν με τη βοήθεια του ChatGPT. Η τεχνολογία μπήκε στη λίστα αρχικά ως συν-συγγραφέας της μελέτης, αλλά ο Tseng αναφέρει ότι όταν δημοσιευτεί η μελέτη, το ChatGPT δεν θα αναφερθεί ως συγγραφέας καθώς κάτι τέτοιο ίσως να αποσπάσει την προσοχή από τα ευρήματα.

Τον περασμένο μήνα, το επιστημονικό περιοδικό Nature πρόσθεσε οδηγίες που αναφέρονταν πως δεν μπορεί να αναφερθεί κανένα τέτοιο πρόγραμμα ως συγγραφέας αφού «η απόδοση της ιδιότητας του συγγραφέα ενέχει την ευθύνη για τα αποτελέσματα, μια ευθύνη που τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης δεν δύνανται να πάρουν».

Παρόλα αυτά, ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό Radiology γράφτηκε σχεδόν ολόκληρο από το ChatGPT. Όταν ρωτήθηκε αν μπορούσε να αντικαταστήσει έναν άνθρωπο, επιστήμονα της Ιατρικής, το πρόγραμμα απάντησε συντάσσοντας μια λίστα με τις πιθανές χρήσεις του, συμπεριλαμβανόμενης της συγγραφής ιατρικών μελετών, της δημιουργίας κειμένων που οι αναγνώστες θα μπορούν εύκολα να διαβάσουν και της μετάφρασης ιατρικών πληροφοριών σε μια πληθώρα γλωσσών.

Δεν παύει όμως να έχει κάποιους περιορισμούς

«Πιστεύω ότι σίγουρα μπορεί να βοηθήσει, αλλά ό,τι περιλαμβάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη χρειάζεται κάποια χαλινάρια.» λέει η Δρ. Linda Moy, συντάκτρια του Radiology και καθηγήτρια στο NYU Grossman School of Medicine.

Λέει πως το άρθρο του ChatGPT ήταν αρκετά άρτιο, αλλά επινόησε κάποιες βιβλιογραφικές πηγές.

Μια από τις άλλες ανησυχίες της Moy είναι πως η Τεχνητή Νοημοσύνη ενδέχεται να επινοήσει δεδομένα. Είναι τόσο ακριβής όσο και οι πληροφορίες που της δίνονται, και με τόσες ανακριβείς πληροφορίες διαθέσιμες στο διαδίκτυο αναφορικά για παράδειγμα με τα εμβόλια κατά του COVID-19, θα μπορούσε χρησιμοποιώντας τέτοιες πληροφορίες να παράγει ανακριβή αποτελέσματα.

Ο συνάδελφος της Moy, Artie Shen που τελειώνει το διδακτορικό του στο NYU Center For Data Science, ερευνά τις δυνατότητας του ChatGPT σαν μεταφραστής άλλων προγραμμάτων Τεχνητής Νοημοσύνης για ανάλυση ιατρικών απεικονίσεων. Για πολλά χρόνια, επιστήμονες μελετούν προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης από διάφορες επιχειρήσεις start-up ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις όπως η Google, που μπορούν να αναλύουν περίπλοκα σχήματα σε απεικόνιση δεδομένων. Η ελπίδα είναι ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει ποσοτικές αναλύσεις που ενδεχομένως θα μπορούσαν να διαγνώσουν ασθένειες, οριακά αφανείς στο ανθρώπινο μάτι.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να καταλήξει σε πολύ ακριβείς διαγνώσεις, αλλά δεν μπορεί να σου εξηγήσει ποτέ πώς έφτασε σε αυτή τη διάγνωση.», λέει ο Shen. Πιστεύει ότι το ChatGPT θα μπορούσε να δουλέψει μαζί με άλλα προγράμματα προκειμένου να αποτυπωθεί η λογική και να σκιαγραφηθούν οι παρατηρήσεις του.

«Αν αρχίσει να εκφέρει λόγο, έχει την πιθανότητα να επιτρέψει στο σύστημα αυτό να αποδώσει τις γνώσεις του με τον ίδιο τρόπο όπως ένας έμπειρος ραδιολόγος», λέει»

Ένα εργαλείο που θα βοηθήσει τους γιατρούς να βελτιωθούν;

Ο Tseng λέει ότι εντέλει θεωρεί ότι το ChatGPT μπορεί να βελτιώσει την εφαρμογή της ιατρικής με τον ίδιο τρόπο που οι ιατρικές πληροφορίες στο διαδίκτυο έχουν δώσει δύναμη, αυτοπεποίθηση και γνώση στους ασθενείς και έχουν αναγκάσει τους γιατρούς να βελτιωθούν στην επικοινωνία τους, διότι τώρα πρέπει να εξηγήσουν τι ακριβώς διαβάζουν οι ασθενείς στο διαδίκτυο.

Το ChatGPT δεν θα αντικαταστήσει τους γιατρούς. Η ομάδα έρευνας του Tseng συνεχίζει να το δοκιμάζει για να μάθει το λόγο που κάνει συγκεκριμένα λάθη, και ποιες άλλες ηθικές παράμετροι πρέπει να προστεθούν στο σύστημα πριν διατεθεί για χρήση στον πραγματικό κόσμο. Αλλά ο Tseng βρίσκει πως θα μπορέσει να κάνει το επάγγελμα του γιατρού πιο προσβάσιμο. Για παράδειγμα, ένας γιατρός θα μπορούσε να ζητήσει από το ChatGPT να απλοποιήσει κάποια περίπλοκη ιατρική ορολογία σε γλώσσα που θα μπορούσε να καταλάβει απόφοιτος δημοτικού.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι εδώ. Οι πόρτες είναι ανοιχτές.», λέει ο Tseng. «Αυτό που εύχομαι είναι ότι θα κάνει εμένα και όλους εμάς σαν γιατρούς και λειτουργούς καλύτερους».

Μετάφραση από: edition.cnn.com

Γράφει: η Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος

Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *