Close Menu
Nevronas

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Το 4ο Cycladic Kids Festival γίνεται προσβάσιμο!

    September 22, 2026

    Online Kick-off Meeting 11ου Περιπάτου Φιλίας: Πρόσκληση γνωριμίας από τα Best Buddies Greece

    September 22, 2026

    Οι «Ανώνυμες Φωνές» ταξιδεύουν στην Κύπρο

    September 21, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • About Us
    • Αρθρογράφοι
    • Εγγραφή Επαγγελματιών
    • Διαφημιστείτε
    • Επικοινωνία
    • Όροι Χρήσης
    • GDPR
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok
    Nevronas
    Subscribe
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
      1. NEVRONAS LOVES
      2. AUTISM STORIES
      3. ΑΠΟΨΕΙΣ
      4. Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
      5. REFRAME
      6. MORE AND MORE
        • ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
        • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
        • ΕΡΕΥΝΑ
        • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
        • ΙΑΤΡΙΚΑ
        • ΝΟΜΙΚΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
        • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      7. AUTISMAP
      Featured

      Το θέατρο ως τόπος συνάντησης

      September 20, 2026
      Recent

      Το θέατρο ως τόπος συνάντησης

      September 20, 2026

      Αυτισμός και Εργασία: Από Την Πρόσληψη Στην Ένταξη – Οδηγίες Για Εργοδότες

      September 16, 2026

      ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ 5% ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΑΕΙ;

      September 15, 2026
    • PROJECTS
      • NEVRONAS FESTIVAL
      • SCHOOLING FOR ALL
      • LIGHTS OUT ALL IN
      • NEVRONAS SCHOOL EDITION
      • ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ
      • ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      Το 4ο Cycladic Kids Festival γίνεται προσβάσιμο!

      September 22, 2026

      Online Kick-off Meeting 11ου Περιπάτου Φιλίας: Πρόσκληση γνωριμίας από τα Best Buddies Greece

      September 22, 2026

      Οι «Ανώνυμες Φωνές» ταξιδεύουν στην Κύπρο

      September 21, 2026

      Η πρόσβαση στη θάλασσα για ΑμεΑ στα Καμένα Βούρλα παραμένει ζητούμενο (Βίντεο)

      September 21, 2026

      Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λίνδου: Τα παιδιά δεν μπορούν να περιμένουν άλλο!

      September 21, 2026
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
      • ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
      • ΙΑΤΡΟΙ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
      • ΕΤΑΙΡΙΕΣ
      • ΦΟΡΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
      • ΒΙΒΛΙΟΓΩΝΙΑ
      • ΒΙΒΛΙΑ
      • ΕΚΔΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ
      • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Nevronas
    Home » ΔΟΕ: Ορθή η λειτουργία των Ειδικών Σχολείων. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΔΟΕ: Ορθή η λειτουργία των Ειδικών Σχολείων. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα

    November 26, 20205 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Ανακοίνωση σχετικά με την λειτουργία των Ειδικών Σχολείων εξέδωσε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.

     

    Αναλυτικά…

    Αθήνα 25/11/2020

    Προς τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

    Θέμα: Ανοιχτές οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής δίχως λήψη μέτρων προστασίας. Να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της η κυβέρνηση

    Με την απόφασή της στις 14 Νοεμβρίου, που αφορά στην αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά), η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. και η κυβέρνηση αποφάσισαν τη συνέχιση λειτουργίας των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής όλων των βαθμίδων.

    Οι κυβερνητικές ευθύνες για το κλείσιμο των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων είναι τεράστιες καθώς, κατά τη διάρκεια της δια ζώσης λειτουργίας τους, δεν εισάκουσε τις προτάσεις της Δ.Ο.Ε. για τη διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας για μαθητές κι εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. με αποκλειστική της ευθύνη δεν αξιοποίησε επτά πολύτιμους μήνες για την προετοιμασία των σχολικών μονάδων και την ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας τους με εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

    Τεράστιες είναι, επίσης, οι ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να διατηρεί ανοιχτές τις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής, μονάδες που αποτελούν το πιο ευαίσθητο κομμάτι του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αφού από τον περασμένο Ιούνιο έως σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να είναι οι μονάδες Ε.Α. ανοιχτές και υγειονομικά ασφαλείς με μείωση των μαθητών ανά τμήμα, μαζικές προσλήψεις όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων με πρόβλεψη για τις απουσίες των εργαζομένων (ευπαθείς ομάδες γονείς …) συχνά και επαναλαμβανόμενα τεστ, βελτίωση των υποδομών κλπ.

    Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είναι ξεκάθαρο ότι τα Ειδικά Σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά αφού ο εκπαιδευτικός χρόνος που χάνεται από το κλείσιμό τους, είναι δυσαναπλήρωτος. Οι μαθητές των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. χρειάζονται ένα δομημένο διεπιστημονικό πρόγραμμα παρέμβασης, με ολόπλευρη στήριξη, προκειμένου να αποκτήσουν δεξιότητες, είτε αυτές αφορούν την αυτονομία τους, είτε τη γνωστική, συναισθηματική, κοινωνική τους ανάπτυξη, το οποίο όταν ανασταλεί όχι μόνο αφήνει τα παιδιά σε κατάσταση στασιμότητας, αλλά τα οδηγεί και στο να απωλέσουν όσα με πολύ κόπο έχουν κατακτήσει.

    Μεγάλο μέρος των μαθητών που φοιτά στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. αδυνατεί να τηρήσει τους κανόνες υγιεινής (μάσκες, σχολαστικό πλύσιμο χεριών, βήξιμο στον αγκώνα κλπ.) με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για ενίσχυση της πιθανότητας της διασποράς του ιού, ιδιαίτερα μεταξύ των μαθητών οι οποίοι δεν κάνουν χρήση μάσκας και περαιτέρω διασπορά του στις οικογένειές τους. Άλλωστε, με εισήγηση των ειδικών και απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ. δεν επιβάλλεται η χρήση μάσκας για τους μαθητές που φοιτούν στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. όλων των βαθμίδων, ούτε κατά τη διάρκεια παραμονής τους στη σχολική μονάδα αλλά ούτε και κατά τη διάρκεια μεταφοράς τους προς και από αυτήν.

    Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας όλο αυτό το διάστημα δεν έκανε τίποτα για τη διασφάλιση των ασφαλών συνθηκών λειτουργίας ούτε και στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε., εναποθέτοντας τα πάντα στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών και στην ευθύνη των γονέων επιχειρώντας να μεταθέσει τη δική της πολιτική ευθύνη στην ατομική ευθύνη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, αρκετοί γονείς που τα παιδιά τους βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρές αναπηρίες να μην τα έχουν στείλει καθόλου στο σχολείο μέχρι και σήμερα, φοβούμενοι τους πολλαπλούς κινδύνους.

    Συμμεριζόμενοι την αγωνία των γονιών, το άγχος και την ανασφάλεια για το μέλλον των παιδιών τους, καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να εγκαταλείψει την επικίνδυνα ανεύθυνη τακτική του «βλέποντας και κάνοντας» που έχει επιλέξει και ακολουθεί και να προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως:

    • Τη μέριμνα για τη συχνή διενέργεια δωρεάν tests Covid-19 σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, Ε.Ε.Π., Ε.Β.Π., οδηγούς, συνοδούς και σε όλο το προσωπικό που έρχεται σε επαφή με μαθητές, έτσι ώστε να αποφευχθεί τυχόν διασπορά του ιού στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε., κάτι που θα είχε οδυνηρά αποτελέσματα για τους μαθητές, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε αυτές.
    • Τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στα Ειδικά σχολεία με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υποδομών.
    • Την αύξηση των δρομολογίων των μέσων μεταφοράς με μείωση, ταυτόχρονα, του αριθμού των μαθητών ανά μέσο.
    • Την άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού (Εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ-ΕΒΠ, καθαριότητας) στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. με την πρόβλεψη για την αναπλήρωση των εργαζομένων οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν άδειες είτε επειδή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είτε τις άδειες ειδικού σκοπού που δικαιούνται, χωρίς τους περιορισμούς που θέτει η Υπουργική Απόφαση. Είναι, επίσης, απαραίτητο να τονιστεί ότι στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. υπηρετούν πολλοί εκπαιδευτικοί, Ε.Ε.Π., Ε.Β.Π. με αναπηρίες ή/και υποκείμενα νοσήματα που δεν πληρούν τις τελευταίες προϋποθέσεις για ειδική άδεια, η πιθανή έκθεση των οποίων σε μόλυνση μπορεί να επιφέρει οδυνηρές συνέπειες για την υγεία τους ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.
    • Την εξασφάλιση επάρκειας σε όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής υγείας και προστασίας, καθαριότητας και απολύμανσης των σχολείων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Ε.Ο.Δ.Υ.
    • Τη διεπιστημονική υποστήριξη των μαθητών που λόγω σοβαρών νοσημάτων παραμένουν στο σπίτι τους, με κάθε πρόσφορο μέσο, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.

    Είναι αυτονόητο ότι οι εκπαιδευτικοί και όλο το προσωπικό των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. βρίσκονται και θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό των μαθητών τους. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί ασπίδα εφησυχασμού για την κυβέρνηση. Οφείλει να πάρει, άμεσα, αυξημένα μέτρα ενίσχυσης και προστασίας, κάτι που όφειλε να πράξει την ίδια στιγμή με την ανακοίνωση μη αναστολής λειτουργίας των Σ.Μ.Ε.Α.Ε.. Σε διαφορετική περίπτωση, συνειδητά, θέτει σε κίνδυνο εκπαιδευτικούς και ευάλωτες ομάδες του μαθητικού δυναμικού με συνέπειες, ενδεχόμενα, μη αναστρέψιμες.

     

    Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

     

    Πηγή: http://doe.gr/

     

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous ArticleΑφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία «ΊΣΟΝ – η Συμπερίληψη στην Τέχνη»
    Next Article Μ.Ε.Θ, ΑμεΑ… Η ιστορία του Π. στην Καβάλα

    Δειτε και αυτα

    Το 4ο Cycladic Kids Festival γίνεται προσβάσιμο!

    September 22, 2026

    Online Kick-off Meeting 11ου Περιπάτου Φιλίας: Πρόσκληση γνωριμίας από τα Best Buddies Greece

    September 22, 2026

    Οι «Ανώνυμες Φωνές» ταξιδεύουν στην Κύπρο

    September 21, 2026

    Η πρόσβαση στη θάλασσα για ΑμεΑ στα Καμένα Βούρλα παραμένει ζητούμενο (Βίντεο)

    September 21, 2026

    Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λίνδου: Τα παιδιά δεν μπορούν να περιμένουν άλλο!

    September 21, 2026

    BECOMING | THE YOUTH FORUM: Εσύ γράφεις τη δική σου ιστορία

    September 21, 2026
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Το 4ο Cycladic Kids Festival γίνεται προσβάσιμο!

    September 22, 2026

    Online Kick-off Meeting 11ου Περιπάτου Φιλίας: Πρόσκληση γνωριμίας από τα Best Buddies Greece

    September 22, 2026

    Οι «Ανώνυμες Φωνές» ταξιδεύουν στην Κύπρο

    September 21, 2026

    Η πρόσβαση στη θάλασσα για ΑμεΑ στα Καμένα Βούρλα παραμένει ζητούμενο (Βίντεο)

    September 21, 2026
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    ΑΠΟΨΕΙΣ
    ΑΠΟΨΕΙΣ

    Το θέατρο ως τόπος συνάντησης

    September 20, 2026

    Μια βιωματική  εμπειρία που ανέδειξε τη θεατροπαιδαγωγική διαδικασία όχι μόνο ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά…

    ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ 5% ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΑΕΙ;

    September 15, 2026

    Το Hardware και το Software ενός Σπιτιού: μήπως τελικά το κτίριο συμμετέχει περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε;

    September 11, 2026

    Όταν το σπίτι παύει να είναι ασφαλές

    September 3, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Εργαζόμαστε με τα ανάπηρα άτομα και όχι για τα ανάπηρα άτομα, με στόχο το δικαίωμα όλων στην ισοτιμία. Γιατί ότι κάνουμε μαζί… το κάνουμε με επιτυχία!

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Το 4ο Cycladic Kids Festival γίνεται προσβάσιμο!

    September 22, 2026

    Online Kick-off Meeting 11ου Περιπάτου Φιλίας: Πρόσκληση γνωριμίας από τα Best Buddies Greece

    September 22, 2026

    Οι «Ανώνυμες Φωνές» ταξιδεύουν στην Κύπρο

    September 21, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Facebook YouTube X (Twitter) Instagram TikTok
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
    • Shop
    © 2026 Nevronas. All Rights Reserved. Designed by LiSolutions.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.