MORE AND MORE

Διαμαρτυρία γονέα ΑμεΑ για απόρριψη αιτήματος Απαλλαγής από Υποχρεωτικό Εμβολιασμό

Η κα Μαρκέλλα Τασούλη είναι μητέρα του ενήλικα αυτιστικού Οδυσσέα. Επικοινώνησε με το nevronas.gr προκειμένου να ζητήσει την δημοσιοποίηση του σοβαρού ζητήματος που έχει προκύψει σχετικά με την απόρριψη του αιτήματος απαλλαγής από υποχρεωτικό εμβολιασμό του γιου της. Απόρριψη που η ίδια θεωρεί άδικη και απαράδεκτη, δεδομένου ότι τον κρατάει εκτός της συνέχισης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Κέντρο Διημέρευσης Ημερίσιας Φροντίδας, όπου φοιτούσε μέχρι τώρα.

 

του Νίκου Παγίδα – Εργοθεραπευτής

 

Η κα Τασούλη βάσει του ν. 4839/2021 (ΦΕΚ 181 Α’) υπέβαλε αίτημα απαλλαγής από υποχρεωτικό εμβολιασμό έναντι της Covid-19 για το γιό της, ενήλικα με αναπηρία, ώστε να συνεχιστεί η φοίτησή του σε ΚΔΗΦ. Το αίτημά απορρίφθηκε από την 1η ΥΠΕ, χωρίς πραγματική αιτιολόγηση, και μάλιστα της προτάθηκε, ο Οδυσσέας, να εμβολιαστεί με καταστολή, παρουσία αναισθησιολόγου!

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει:

“Την απόρριψη του υπ’ αριθμ 6135/05-11-2021 αιτήματος του κ. ΒΡΑΧΝΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ, στο Ίδρυμα για το Παιδί «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ», περί απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού Covid-19, δοθέντος ότι οι λόγοι που αναφέρονται σε αυτό δεν εμπίπτουν σε κάποιον από τους προβλεπόμενους λόγους εξαίρεσης”.

Η πρόταση της ΥΠΕ ήταν ότι ο Οδυσσέας δύναται να εμβολιαστεί σε νοσοκομειακό περιβάλλον παρουσία αναισθησιολόγου για ενδεχόμενη καταστολή του. Ο εμβολιασμός με mRNA εμβόλιο επιβάλλεται για λόγους προστασίας και ασφάλειας τόσο της υγείας του, του περιβάλλοντος του ιδρύματος και της οικογένειάς του.

Η κα Τασούλη μας λέει: «Αυτό που γράφει η επιτροπή ισοδυναμεί με βιασμό!! Εφ’όσον το παιδί μου δεν συνεργάζεται σε καμμία ιατρική πράξη λόγω πολυαισθητηριακών και απτικών δυσκολιών, θα συνεργαστεί με αναισθησιολόγο; Για να σας δώσω να καταλάβετε, εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε ούτε αιμοληψία για απλές εξετάσεις, διότι το παιδί μου αντιστέκεται με δύναμη και με βίαιο τρόπο, ενώ παράλληλα έχει τάσεις φυγής. Εξ άλλου αυτή η πρόταση της 1ης ΥΠΕ είναι όχι μόνο υπερβολική και επικίνδυνη, αλλά και ανέφικτη, καθώς κανένα νοσοκομείο δεν αναλαμβάνει εμβολιασμό με διαδικασία καταστολής.
Θεωρώ άδικο και απαράδεκτο το πόρισμα της επιτροπής, που αναφέρει ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν εμπίπτει σε κάποιον από τους προβλεπόμενους λόγους εξαίρεσης.
Ο γιός μου είναι αυτιστικός με ποσοστό αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ 85%, Βαρειά Νοητική Αναπηρία (ΔΝ<30) και κρίσεις επιληψίας (φαρμακευτική αγωγή με Depakine). Επίσης κατέθεσα στην επιτροπή ιατρική γνωμάτευση από τον θεράποντα ψυχίατρο ότι δεν συνεργάζεται. Αυτά τα στοιχεία δεν είναι αρκετά για απαλλαγή;»

Και συνεχίζει: «Ψηφίστηκε ένας νόμος που αναγνωρίζει τις αξεπέραστες αντικειμενικές δυσκολίες που έχουν κάποια Άτομα με Αναπηρία, λόγω της φύσης της βαρειάς πάθησής τους. Ισχύει αυτός ο νόμος ή δεν ισχύει και ποιους τελικά αφορά; Για εμένα και για πολλές άλλες οικογένειες που γνωρίζω, είναι προφανές ότι η επιτροπή δεν τηρεί τον συγκεκριμένο νόμο. Δρα αυθαίρετα, επιδεικνύοντας άκαμπτη συμπεριφορά. Καταδικάζει τα παιδιά μας σε εγκλεισμό με απρόβλεπτες συνέπειες για την ψυχική και κοινωνική τους ισορροπία , η οποία έχει ήδη διαταραχθεί λόγω της μακροχρόνιας απομάκρυνσής από τις δομές τους. Η 1η ΥΠΕ είναι η μόνη που απορρίπτει αυτά τα αιτήματα. Σε όλες τις άλλες ΥΠΕ έχουν δοθεί απαλλαγές για αντίστοιχες περιπτώσεις, ακόμα και για ελαφρύτερες.
Δηλαδή, τί πρέπει να γίνει; Να σύρουμε διά της βίας τα παιδιά μας σε μια ιατρική πράξη την οποία ούτε μπορούν να κατανοήσουν και κυρίως ούτε να συνεργαστούν;»

Σημείωση: όλα τα επίσημα έγγραφα που αφορούν σε αυτήν την υπόθεση διαμαρτυρίας, βρίσκονται στην διάθεση του nevronas.gr

 

Ρεπορτάζ: Νίκος Παγίδας – Εργοθεραπευτής

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *