6 Αυγούστου 1945. Ήταν τότε που ο άνθρωπος έδειξε πόσο κτήνος μπορεί να γίνει, μέσω του «πολιτισμού». Το πυρηνικό μανιτάρι, που απλώθηκε, εκείνη τη μέρα, πάνω από τον ουρανό της Χιροσίμα -και τρεις μέρες μετά πάνω από τον ουρανό του Ναγκασάκι- κατέδειξε την πιο σκοτεινή πλευρά του homo sapiens, ανοίγοντας τη μαύρη αυλαία για την εποχή της φρίκης.

 

του Θωμά Χαφή – Δημοσιογράφος ΑμεΑ

 

Τότε λέγανε ότι οι ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι θα ήταν το τέλος της φρίκης. Δυστυχώς όμως, ήταν η αρχή της, κάνοντας τις βόμβες εκείνες να μοιάζουν με πασχαλιάτικες στρακαστρούκες. Δυστυχώς, φίλοι μου, τα βίαια ένστικτα δεν περιορίζονται σ’ έναν λαό. Κι οι Ιάπωνες, λίγο πιο πριν, είχαν δείξει το πιο στυγνό τους πρόσωπο στους Αυστραλούς που κατέκτησαν.

Αυτό δε δικαιολογεί, σε καμία περίπτωση, τους Αμερικανούς που έριξαν τον όλεθρο!

Συχνά ακούω ή διαβάζω την ψυχασθενική φράση «εγκλήματα πολέμου» κι ανατριχιάζω! Μα ο πόλεμος γεννά μόνο εγκλήματα!

 

 

Αγαπημένοι κι αγαπημένες μου, ο πόλεμος είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εγκληματούμε νόμιμα. Αρκεί να ορίσουμε τον “εχθρό” μας. Τον “άλλον”. Βλέπετε, απαραίτητη προϋπόθεση για έναν πόλεμο, είναι να υπάρχει ο “άλλος”. Ο διαφορετικός. Είτε στο χρώμα, είτε στη θρησκεία, είτε στο πολίτευμα. Ο “άλλος”. Κι άμα δεν υπάρχει, τον ορίζουμε. Η ευκολία του ανθρώπου είναι να “φτιάχνει” εχθρούς.

Στις 6 Αυγούστου, η Εκκλησία μας εορτάζει τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Στις 6 Αυγούστου 1945 η ανθρωπότητα “εορτάζει” τη “μεταμόρφωση” του ανθρώπου στο χειρότερο κτήνος, που μπροστά του ωχριούν τα τέρατα όλων των παραμυθιών, των μύθων και των θρησκειών όλου του κόσμου.

Χιροσίμα αγάπη μου!!!

 

Γράφει: ο Θωμάς Χαφής – Δημοσιογράφος ΑμεΑ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *