AμεΑ CAR

ΑμεΑ Car… Φορέστε ζώνη και αφήστε να σας ενημερώσουμε για την “Προσαρμοσμένη Μετακίνηση”!

Ο nevronas.gr μαζί με τον Νεκτάριο Βεντούρη, δημιουργούμε την στήλη ΑμεΑ Car, έναν διαδικτυακό χώρο πληροφόρησης όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει και να ενημερωθεί υπεύθυνα, αναφορικά με τη νομοθεσία, τις τεχνολογικές εξελίξεις και οτιδήποτε άλλο αφορά την μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία.

 

του Νεκτάριου Βεντούρη – Πατέρας Παιδιού με Αναπηρία – Τεχνολόγος Οχημάτων

Αυτοκίνηση και Αναπηρία…

Η σχέση μου με το αυτοκίνητο ήταν πάντα ιδιαίτερη, καθώς από μικρή ηλικία βρέθηκα σε χώρους συντήρησης και επισκευής οχημάτων. Σε συνδυασμό με την αγάπη μου για το μηχανοκίνητο αθλητισμό, η σχέση αυτή απέκτησε χαρακτηριστικά “εξάρτησης”!

Δεν είναι τυχαίο ότι οι σπουδές μου αφορούν την τεχνολογία των οχημάτων ενώ το μεγαλύτερο μέρος της εργασιακής μου εμπειρίας έχει ως κύριο αντικείμενο, το αυτοκίνητο.

Ανεξάρτητα όμως από τη δική μου προσέγγιση…

Το αυτοκίνητο δεν είναι παρά ένα καταναλωτικό αγαθό όπου εξυπηρετεί τη μετακίνηση του ανθρώπου από το σημείο Α στο σημείο Β.

Η αναπηρία του παιδιού μου (σπαστική τετραπληγία), μου δημιούργησε ένα πεδίο προβληματισμού, σχετικά με το πώς μετακινούνται τα άτομα με αναπηρία.

Στην προσπάθεια αναζήτησης απαντήσεων, χρειάστηκε να αφιερώσω αρκετό χρόνο ώστε να βρω μερικές (όχι όλες) από τις αναγκαίες πληροφορίες.

Εξεπλάγην δυσάρεστα καθώς διαπίστωσα ότι στην Ελλάδα υπήρχε έλλειμμα ορθής, πλήρους και επικαιροποιημένης ενημέρωσης, αναφορικά με τη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία.

Η σχετική πληροφόρηση παραμένει μέχρι και σήμερα διάσπαρτη και αποσπασματική.

Υπάρχουν επιχειρήσεις όπου αναλαμβάνουν τη, διασκευή/προσαρμογή οχημάτων, σχολές οδηγών όπου εκπαιδεύουν υποψήφιους οδηγούς με αναπηρία, επιχειρήσεις που εμπορεύονται διασκευασμένα οχήματα, νομοθεσία που διαρκώς τροποποιείται. Η συγκέντρωση και αξιολόγηση όμως των απαιτούμενων κατά περίπτωση, πληροφοριών, δεν είναι απλή διαδικασία για τον άμεσα ενδιαφερόμενο.

Αντίθετα, σε άλλες χώρες (Αγγλία, Ολλανδία, Αυστραλία, ΗΠΑ) υπάρχει ιδιαίτερα πλούσιο ενημερωτικό υλικό αναφορικά με την ισχύουσα νομοθεσία, τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διασκευή οχημάτων και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τη μετακίνηση ατόμων με αναπηρία. Μέχρι και εκθέσεις διασκευασμένων οχημάτων διοργανώνονται, ενώ παρέχεται η κατ’ οίκον επίδειξη του διασκευασμένου οχήματος, με δυνατότητα test drive.

Θεώρησα λοιπόν, ότι το συγκεκριμένο κενό ενημέρωσης πρέπει να καλυφθεί με τη δημιουργία ενός χώρου πληροφόρησης όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει και να ενημερωθεί υπεύθυνα, αναφορικά με τη νομοθεσία, τις τεχνολογικές εξελίξεις και οτιδήποτε άλλο αφορά τη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία.

Η συγκεκριμένη ιδέα υπάρχει σαν στόχος για μένα, για περισσότερα από πέντε (5) χρόνια όμως για διάφορους λόγους δεν κατέστη δυνατή η υλοποίησή της. Έρχεται όμως κάποια περίοδος όπου ωριμάζουν οι συνθήκες και πλέον πρέπει να περάσεις στην εφαρμογή της.

Αυτό ακριβώς συνέβη μ’ εμένα και το nevronas.gr όταν συναντήθηκαν οι δρόμοι μας, κι έτσι προέκυψε η συγκεκριμένη στήλη.

Εσείς απλά φορέστε τη ζώνη ασφαλείας σας και αφήστε εμάς να σας ενημερώσουμε για την “Προσαρμοσμένη Μετακίνηση”.

 

 

Γράφει: ο Νεκτάριος Βεντούρης – Πατέρας Παιδιού με Αναπηρία – Τεχνολόγος Οχημάτων

Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *