ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγωνιώδεις εκκλήσεις για τους αμάχους με αναπηρία στην Ουκρανία

Με την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία, η ΕΣΑμεΑ και οι εταίροι της σε Ευρώπη και παγκοσμίως συνεχίζουν τις αγωνιώδεις προσπάθειές τους να αναλάβουν ΕΕ και κράτη μέλη αλλά και όλα τα δημοκρατικά έθνη τις ευθύνες τους να διασφαλίσουν επειγόντως την προστασία και την ασφάλεια όλων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, Ουκρανών, Ελλήνων ομογενών και όλων των αμάχων.

 

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με τις ιδιότητές του ως πρόεδρος του European Disability Forum και της International Disability Alliance, κατάφερε να συνομιλήσει διαδικτυακά με την ηγεσία της αντίστοιχης συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία της Ουκρανίας (NAPD). Άκουσε για άτομα με αναπηρία σε πόλεις που βομβαρδίζονται, που δεν μπορούν να φτάσουν σε απρόσιτα καταφύγια, δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, ιατρική υποστήριξη. Ο πρόεδρος του EDF διαβεβαίωσε το NADP ότι το αναπηρικό κίνημα κάνει ότι μπορεί για να υποστηρίξει τις εκκλήσεις τους για επείγουσα βοήθεια. Σήμερα δημοσιεύουμε και στα ελληνικά την έκκληση του ουκρανικού αναπηρικού κινήματος.

Ταυτόχρονα ο κ. Βαρδακαστάνης είχε συνάντηση με το Γραφείο της ΕΕ για την Πολιτική Προστασία και την Ανθρωπιστική Βοήθεια, έπεται συνάντηση με υπηρεσίες του ΟΗΕ, για το θέμα θα συνεδριάσει η επιτροπή για τη Σύμβαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία μέσα στις επόμενες μέρες – θα θέσει και εκεί το θέμα το EDF και η IDA.

Η υποστήριξη της ΕΕ στους πρόσφυγες τελεί υπό τη διαχείριση του Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και υπάρχει κάλεσμα για συνδρομή μέσω επιστολής από το EDFκαι πολλές οργανώσεις ατόμων με αναπηρία από όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η ΕΣΑμεΑ. Η συνεργασία με την Inclusion Europe και το EASPD που εργάζονται για να υποστηρίξουν τα μέλη τους στην Ουκρανία είναι συνεχής, όπως και με τις οργανώσεις που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες με αναπηρία που φτάνουν στα πολωνικά σύνορα.

Η ΕΣΑμεΑ με επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρος Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και σε όλα τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, ζητά να πάρουν όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που επιβάλλονται για να βοηθήσουν τα θύματα του πολέμου με αναπηρία.

Αθήνα: 03/03/2022

ΠΡΟΣ:
Πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
– Υπουργικό Συμβούλιο
– Μέλη Ελληνικού Κοινοβουλίου
– Οργανώσεις- Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


Η ΕΣΑμεΑ ζητά την ανάληψη επείγουσας δράσης βοήθειας των Ουκρανών, των ομογενών και όλων των αμάχων με αναπηρία

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) όπως γνωρίζετε, αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και χρόνιες παθήσεις.

Με το παρόν και εκ μέρους των μελών μας, σας καλούμε να αναλάβετε επειγόντως δράση για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών της. Γνωρίζουμε ότι η κατάστασή τους είναι σοβαρή. Είτε προσπαθούν να φύγουν, κάνοντας επικίνδυνα ταξίδια για να περάσουν τα σύνορά τους για ασφάλεια, είτε είναι περιορισμένοι στα σπίτια τους σε πόλεις που υφίστανται επίθεση, είτε είναι αποκλεισμένοι σε ιδρύματα, είτε δεν μπορούν να φτάσουν σε καταφύγια. Αυτό δεν επιτρέπεται να συμβαίνει.

Η ΕΣΑμεΑ επειγόντως ζητά:

  • Συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς δράσεις για την ειρήνη.
  • Διασφάλιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους στην Ουκρανία σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις. Αυτό περιλαμβάνει ανθρώπους και παιδιά στα σπίτια τους, στα καταφύγια, στα νοσοκομεία (συμπεριλαμβανομένων των ψυχιατρικών νοσοκομείων) και στα ιδρύματα φιλοξενίας, που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους.
  • Διασφάλιση της ασφαλούς και ταχείας διέλευσης στη χώρα μας των προσφύγων που φεύγουν από την Ουκρανία ανεξαρτήτως εθνικότητας, με μέτρα που να συμπεριλαμβάνουν τους πρόσφυγες με αναπηρία – προσβάσιμες μεταφορές, διαδικασίες,  στέγαση και επικοινωνία είναι το ελάχιστο που πρέπει να παρασχεθεί.
  • Άτομα που χρήζουν ιατρικής υποστήριξης θα πρέπει να αναγνωρίζονται και να τους παρέχεται υγειονομική περίθαλψη σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, όχι μόνο επείγουσα ιατρική βοήθεια αλλά και υποστήριξη σε άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως επιληψία, διαβήτης και καρδιακές παθήσεις.
  • Στις ανθρωπιστικές δραστηριότητές σας, βεβαιωθείτε ότι οι εταίροι υλοποίησης αντιμετωπίζουν πλήρως τις επείγουσες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία εφαρμόζοντας τις Κατευθυντήριες Γραμμές της IASC για την Ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία στην Ανθρωπιστική Δράση.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την  συνεργασία για την εξεύρεση του βέλτιστου τρόπου υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία στην Ουκρανία.

Πηγές

https://www.edf-feph.org/protection-and-safety-of-persons-with-disabilities-in-ukraine

Εργαλεία και πόροι για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με αναπηρίες περιλαμβάνονται στην απόκριση έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας

2021: Η εργαλειοθήκη του EDF για την ένταξη των προσφύγων με αναπηρία

Φωτογραφία Ν. Υποφάντη: Πρόσφυγες ΑμεΑ στα Πολωνο-ουκρανικά σύνορα

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *