ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Αδελφέ μας Γιάννη: η αλήθεια σου δεν έφτανε»: Το δικαστήριο αθώωσε τους ιερείς που κατηγορούνταν για βιασμό 19χρονου με νοητική αναπηρία

Άμεση ήταν η αντίδραση της Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων: “Μηδενική Ανοχή” στην αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για 2 ιερείς που κατηγορούνταν για βιασμό του 20χρονου σήμερα Γιάννη, ατόμου με νοητική αναπηρία.

Αναλυτικά η απόφαση…

Ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά κρίθηκαν ο 68χρονος  γείτονας και ο πατέρας του Γιάννη από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου για τους βιασμούς του ανήλικου ΑμεΑ κατ εξακολούθηση από το 2017 έως το 2021.

Στον 68χρονο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 15 ετών και στον 67χρονο ποινή 10 ετών για την πρώτη πράξη τη συνέργεια στους βιασμούς και 6 ετών για την παραμέληση και κατά συγχώνευση 14 ετών. Από τις ποινές θα αφαιρεθούν οι χρόνοι κράτησης. Οι δικηγόροι πρότειναν η έφεση να έχει αναστέλλουσα ισχύ κάτι που απορρίφθηκε από το δικαστήριο. Συνεπώς και οι δυο οδηγούνται στη φυλακή.
Παράλληλα ομόφωνα αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν οι δύο ιερείς και ο αδερφός του ενός για τον ομαδικό βιασμό του Γιάννη.
Η ανακοίνωση της Μηδενικής Ανοχής…
«Αδελφέ μας Γιάννη: η αλήθεια σου δεν έφτανε»
Η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρεθύμνου ΔΕΝ δικαιώνει τον συνανάπηρο μας Γιάννη, ο οποίος βασανίστηκε και κακοποιήθηκε σεξουαλικά, με θύτες το στενό οικογενειακό του περιβάλλον στο χωριό Γλώσσα Πλατανιά, στην Κρήτη.
Η τοπική πολιτική και εκκλησιαστική εξουσία έκανε το «χρέος της».
Διασφάλισε – χρησιμοποιώντας κάθε μέσο – ότι για έναν κατάφορα αδικημένο άνθρωπο με νοητική βλάβη ΔΕΝ θα καταστρέψει τα ευυπόληπτα μέλη της κοινωνίας.
Από τις 6 Δεκεμβρίου, που ξεκίνησε το δικαστήριο στο ΜΟΔ Ρεθύμνου, βρέθηκαν στο πλευρό του Γιάννη φορείς και συλλογικότητες για να υπερασπιστούν το αυτονόητο.
Όσα ο Γιαννης βίωσε μια ολάκερη ζωή δεν είναι κανονικότητα.
ΔΕΝ υπάρχουν δικαιολογίες για τις συνθήκες διαβίωσης του και τον εξαναγκασμό του να «ζει» σε αποθήκες, στάβλους ή στην ύπαιθρο.

ΔΕΝ αντισταθμίζεται η συνεισφορά στον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού και τα τραπεζώματα των κατηγορουμένων με τους ομαδικούς βιασμούς στον κοινωνικά ευάλωτο Γιάννη.

ΔΕΝ μπορεί οι συνήγοροι των κατηγορουμένων να αξιώνουν ελαφρυντικά λόγο πρότερου έντιμου βίου όταν στη δίκη είχε αναγνωστεί το ογκωδέστατο κατηγορητήριο που έφτανε για να λυγίσει κάθε άνθρωπος.

Άνθρωπος όμως!
ΔΕΝ μπορεί η ελληνική δικαιοσύνη να κρίνει τον Γιάννη ακατάλληλο ως φορέα της αλήθεια του επειδή είναι ανάπηρος.
ΔΕΝ μπορεί να πανηγυρίζουν οι ιερείς με τους συγγενείς τους επειδή τελικά ο ανάπηρος Γιαννης μπορεί να πέσει θύμα βιασμών και ΔΕΝ θα γίνει πιστευτός.
ΟΡΓΗ και ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ για τον διάχυτο ΜΙΣΑΝΑΠΗΡΙΣΜΟ και την ΕΞΙΔΑΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ σας.
Συγνώμη Γιάννη, ΕΜΕΙΣ οι συνανάπηροι σου, ΣΕ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *