ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Άδα Σταματάτου στο αφιέρωμα της εκπομπής ΚΕΡΑΙΑ για τον Αυτισμό: “Μην τα παρατάς ποτέ, πάμε!”

Η Ρέα Βιτάλη φιλοξένησε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΕΡΑΙΑ της ΕΡΤ1 την Άδα Σταματάτου σε μια χειμαρρώδη συνέντευξη.

Η δημιουργός της σελίδας Η ζωή μου με τον Γιάννη και πρόεδρος της ΑΜΚΕ Race For Autism Gr μίλησε για τον Αυτισμό και το πώς επηρέασε την οικογενειακή και την προσωπική της ζωή ως μητέρα αυτιστικού ανθρώπου.

Δείτε την εκπομπή εδω…

Ειπώθηκαν πράγματα που αναφέρονται σπάνια στην ελληνική τηλεόραση: τα αδέλφια των αυτιστικών ατόμων, η σεξουαλικότητα και ο αυτισμός αλλά και η εκμετάλλευση των γονέων από επιτήδειους.

Ιδιαίτερα συγκινημένη ήταν όταν αναφέρθηκε στην κόρη της Φράνσις, τον αφανή της ήρωα όπως την χαρακτήρισε.

Μίλησε για τις ελπίδες και τους φόβους της, την ανάγκη να εκπαιδευτεί η κοινωνία στην εικόνα ενός ενήλικα αυτιστικού καθώς και τα γραφειοκρατικά εμπόδια πού συναντούν οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Autism Stories (Βίντεο) | Άδα Σταματάτου: “Έχουμε Αγώνα μπροστά μας για να αλλάξουμε τη Νοοτροπία!”

Autism Stories (Βίντεο) | Άδα Σταματάτου: “Έχουμε Αγώνα μπροστά μας για να αλλάξουμε τη Νοοτροπία!”

Ένα σημαντικό μήνυμα από την Άδα Σταματάτου είναι ότι οι άνθρωποι με αναπηρία δεν μπορεί να είναι κληρονομιά της οικογένειας, αλλά είναι ευθύνη της πολιτείας να εξασφαλίσει το μέλλον τους.

Η Ιστοσελίδα της ertflix αναφέρει χαρακτηριστικά για την εκπομπή:

Η ΚΕΡΑΙΑ αυτή την Τρίτη εντρυφεί στο τεράστιο θέμα του Αυτισμού. Το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό ανθρώπων που ανήκουν στο φάσμα του, αυτή τη χρονική στιγμή 1 στα 68 παιδιά παγκοσμίως, δεν γίνεται, ούτε να μας αφήσει αδιάφορους αλλά ούτε και να μας φοβίζει να μιλήσουμε γι΄αυτό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ρέα Βιτάλη, εμπνεύστρια και παρουσιάστρια της εκπομπής, «Αν οι άνθρωποι αντέχουν να ζούνε αυτά που ζούνε δεν επιτρέπεται σε εμάς να μην αντέχουμε να ενημερωθούμε». Δεδομένου μάλιστα και του ευρύτατου εύρους του φάσματος, από Άσπεργκερ μέχρι τον αυτισμό συγχρόνως με άλλες ασθένειες, χρειάστηκαν δυο επεισόδια για την όσο το δυνατόν πιο φερέγγυα ανάλυση και ανάδειξη.

Στο πρώτο μέρος, η κα Άδα Σταματάτου μητέρα του Γιάννη, γνωστή και από τη σελίδα της στο F.B «Η ζωή μου με τον Γιάννη» με 120 χιλιάδες φίλους, μας καθοδηγεί στην ενημέρωση με ακραία ειλικρίνεια. Επίσης ξεναγούμαστε στην Στέγη «Αυτισμός sos» όπου παρακολουθούμε μια μέρα των «παιδιών»- παιδιά παραμένουν σε κάθε ηλικία- τις συνθήκες εκεί αλλά και το άδικο, του να υπάρχουν μεν διαθέσιμα δωμάτια πλην λόγω μιας ανούσιας τυπολατρίας να παραμένουν άδεια. Την ίδια στιγμή που οι γονείς παιδιών στο φάσμα του Αυτισμού αναζητούν εναγώνια τη στέγασή τους και το ψυχικό τους εφησυχασμό για το «Τι θα γίνει μετά;».

Αυτό είναι και το ερώτημα που διατρέχει όλη αυτή την έρευνα.

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ