Close Menu
Nevronas

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

    July 28, 2026

    Θέση εργασίας Υπεύθυνου Διοικητικών Υπηρεσιών

    July 28, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • About Us
    • Αρθρογράφοι
    • Εγγραφή Επαγγελματιών
    • Διαφημιστείτε
    • Επικοινωνία
    • Όροι Χρήσης
    • GDPR
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Nevronas
    Subscribe
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
      1. NEVRONAS LOVES
      2. AUTISM STORIES
      3. ΑΠΟΨΕΙΣ
      4. Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
      5. REFRAME
      6. MORE AND MORE
        • ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
        • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
        • ΕΡΕΥΝΑ
        • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
        • ΙΑΤΡΙΚΑ
        • ΝΟΜΙΚΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
        • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      7. AUTISMAP
      Recent

      REFRAME: «Ποιος αποφασίζει ποια ζωή άξιζει να αναπνέει;»

      July 24, 2026

      «Κι όμως Μπορώ»… να γίνω ένας άνθρωπος που κάνει τον κόσμο λίγο πιο όμορφο

      July 23, 2026

      REFRAME by Nevronas.gr + EVArtist: Eικαστικός διάλογος με την επικαιρότητα και την αναπηρία

      July 22, 2026
    • PROJECTS
      • NEVRONAS FESTIVAL
      • SCHOOLING FOR ALL
      • LIGHTS OUT ALL IN
      • NEVRONAS SCHOOL EDITION
      • ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

      July 28, 2026

      Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

      July 28, 2026

      Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

      July 27, 2026

      Χημικά και αστυνομική βία στη μαζική συγκέντρωση στο Άργος για την δολοφονία του Θοδωρή (Βίντεο)

      July 25, 2026

      REFRAME: «Ποιος αποφασίζει ποια ζωή άξιζει να αναπνέει;»

      July 24, 2026
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
      • ΙΑΤΡΟΙ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
      • ΕΤΑΙΡΙΕΣ
      • ΦΟΡΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
      • ΒΙΒΛΙΟΓΩΝΙΑ
      • ΒΙΒΛΙΑ
      • ΕΚΔΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ
      • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Nevronas
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • PROJECTS
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Home » 1η Δεκεμβρίου… Ας μιλήσουμε για μία κοινωνία αποδοχής…
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    1η Δεκεμβρίου… Ας μιλήσουμε για μία κοινωνία αποδοχής…

    November 30, 20206 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Για τρίτη συνεχή χρονιά στη Στέγη, άνθρωποι με αληθινές ιστορίες μιλούν για τη διαφορετικότητα, την ορατότητα και την αποδοχή, σε μία ανοιχτή συζήτηση, με τη σφραγίδα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”.

     

    I’M POSITIVE 2020 | Ας μιλήσουμε για μία κοινωνία αποδοχής

    Save the Date | 1η Δεκεμβρίου στις 12:00 μ.μ. στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση.

    Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό από την αγκαλιά ενός πατέρα και μιας μητέρας. Από το χαμόγελο ενός περήφανου μωρού. Από την κατανόηση και την αγάπη –δίχως όρια και προϋποθέσεις– ενός συντρόφου.

    Αποδέχομαι σημαίνει αγαπώ, ακούω, αντιλαμβάνομαι, συναισθάνομαι και κατανοώ. Ας εστιάσουμε το βλέμμα μας σε πέντε ιστορίες που συμβαίνουν δίπλα μας και ας μιλήσουμε ανοιχτά ενάντια στο στίγμα και την προκατάληψη που κουβαλάει μαζί του κάθε ιός και κάθε κοινωνία.

    Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ. ΚΑΘΕ ΓΟΝΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ.

    Ο Γιώργος, 30 ετών, είναι ηθοποιός. Ο Μιχάλης, 41 ετών, είναι επίσης ηθοποιός. Οι δυο τους είναι ζευγάρι από το 2015.

    Πριν από δύο χρόνια, ένας άνθρωπος του στενού συγγενικού περιβάλλοντος του Γιώργου έφερε στον κόσμο ένα παιδί το οποίο δεν μπορούσε να μεγαλώσει. Το παιδί αυτό θα έπρεπε λοιπόν να μεγαλώσει μέσα σε κάποιο ίδρυμα. Μη μπορώντας να δεχθούν να συμβεί κάτι τέτοιο, ο Μιχάλης και ο Γιώργος κοιτάχτηκαν στα μάτια και με πολύ φόβο, αλλά και πολλή πίστη, πήραν τη μεγάλη απόφαση.

    Μέσα από κάποιες περίπλοκες νομικές διαδικασίες, κατόρθωσαν να πάρει ο Γιώργος τη συγγενική επιμέλεια του παιδιού, που εδώ και 19 μήνες μεγαλώνει πια στο σπίτι τους, με τους δύο μπαμπάδες του. Παρότι ο Μιχάλης είναι νομικά αόρατος γονιός –καθώς δεν υπάρχει ακόμα νομικό πλαίσιο που να του δίνει δικαιώματα στο παιδί–, κατάφεραν όμως για πρώτη φορά να καταγραφεί καθαρά στην απόφαση του δικαστηρίου ότι πρόκειται για ομόφυλο ζευγάρι και ότι θα συμβάλλουν μαζί στο μεγάλωμα του Νικηφόρου – έτσι ονόμασαν το παιδί, γιατί ο ερχομός του έφερε όντως μια νίκη.

    Πιστεύουν πως κανένα παιδί δεν θα πρέπει να μεγαλώνει στο απρόσωπο περιβάλλον ενός ιδρύματος, άσχετα από το φύλο αυτών που θα το φροντίσουν, και ελπίζουν πως ο νόμος σύντομα θα τους προσφέρει τη δυνατότητα να υιοθετήσουν τον μικρό Νικηφόρο. Η ιστορία τους δείχνει πως η κοινωνία είναι έτοιμη. Ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί και το νομικό πλαίσιο.

    Όχι γιατί είναι απλώς δικαίωμα των ομοφύλων ζευγαριών να έχουν κι αυτά ένα παιδί, αλλά επειδή κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να μεγαλώνει χωρίς αγκαλιά.

    Δείτε το βίντεο τους εδώ:

     

    Ο ΜΑΡΙΟΣ

    Η ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΙΟ
     

    Ο Μάριος, 46 ετών, ήταν επί 25 χρόνια χρήστης ναρκωτικών και ζει με HIV τα τελευταία 10 χρόνια

    Είναι ένα από τα πολλά περιστατικά που συνδέθηκαν στη συλλογική συνείδηση με την επιδημική έξαρση του HIV στους χρήστες ουσιών μεταξύ 2011-2013. Ο Μάριος πλέον είναι εργαζόμενος στον Σύλλογο Οροθετικών «Θετική Φωνή», αλλά και μέλος ευρωπαϊκών δικτύων για τον HIV και για τις πολιτικές απέναντι στα ναρκωτικά, με γνώσεις γύρω από την καταπολέμηση της εξάρτησης.

    Ο λόγος που μιλάει ανοιχτά για την οροθετικότητα και για το ιστορικό του ως χρήστη είναι γιατί πιστεύει πως μόνο έτσι θα σπάσουν η σιωπή και η προκατάληψη σχετικά με αυτά τα ζητήματα.

    Σήμερα, έχει δίπλα του την κοπέλα του, η οποία τον στηρίζει. Και εκείνος, με τη σειρά του, μέσα από την ακτιβιστική δράση του δίνει ελπίδα σε όσους δεν έχουν κουράγιο να ελπίζουν.

    Δείτε το βίντεο του εδώ:

     

    Ο ΓΙΩΡΓΟΣ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ, ΜΑΡΙΑ, ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ, ΑΝΤΩΝΗΣ

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ. ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

    Ο Γιώργος, 31 ετών, είναι ηθοποιός. Στη διάρκεια της ζωής του φυλακίστηκε, στοχοποιήθηκε και είδε να παραβιάζονται τα ευαίσθητα προσωπικά του δεδομένα από τις ίδιες τις Αρχές, με μόνο στοιχείο τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

    Οι γονείς του στάθηκαν στο πλευρό του, ζητώντας το αυτονόητο: το παιδί τους να έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με κάθε άνθρωπο στην κοινωνία, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

    Σε όλη αυτή τη διαδρομή, με φωτεινές και πιο δύσκολες στιγμές, o Γιώργος κατάφερε να μείνει δυνατός, χάρη σε εκείνους.

    Σήμερα, περιμένοντας τη δίκη για την οριστική αθώωσή του, είναι εδώ να μας μιλήσει για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και για τη σημασία της αποδοχής από την οικογένεια, αλλά και από την κοινωνία.

     

    Δείτε το βίντεο τους εδώ:

     

    Η ΕΡΩΦΙΛΗ

    ΑΣ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΡΑΝΣΦΟΒΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΟΜΟΦΟΒΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΦΑΣΙΣΜΟ

    Η Ερωφίλη είναι συγγραφέας και ηθοποιός.

    Τα τελευταία πέντε χρόνια εργάζεται στον τομέα της προαγωγής της υγείας και της σεξουαλικής υγείας. Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ διάγνωσης και θεραπείας εκατοντάδων οροθετικών στην Ελλάδα. Μέσα από τη θέση και τη δράση της γνωρίζει καλά τον αποκλεισμό που βιώνουν καθημερινά τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και έρχονται σε επαφή με τον HIV.

    Παράλληλα συμμετέχει ενεργά στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας μέσα από το τρανς φάσμα. Η Ερωφίλη μας μιλάει για αποδοχή και συμπερίληψη σε έναν κόσμο που κερδίζεται μέσα από καθημερινές «μάχες» με τα στερεότυπα και τις διακρίσεις.

    Δείτε εδώ το βίντεο της:

     

    Ο OLAMIDE

    ΝΑ ΧΩΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΠΟΥ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Ο Olamide γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νιγηρία.

    Στην Ελλάδα ήρθε πριν από ενάμιση χρόνο και σε λίγες μέρες κλείνει τα 28 του χρόνια.

    Ο Olamide ήξερε ότι διέφερε από τα άλλα παιδιά της ηλικίας του και έτσι αποφάσισε στα 17 του να φύγει από το σπίτι των γονιών του, γιατί ήθελε να ζει χωρίς να κρύβεται. Ήθελε να ακολουθήσει τα όνειρά του σε έναν κόσμο πιο ελεύθερο και πιο ανοιχτό. Και έτσι έγινε.

    Μίλησε με έναν φίλο του, ο οποίος του βρήκε δουλειά σε μια ΜΚΟ στη Νιγηρία. Δούλεψε για αρκετό διάστημα σε οργανώσεις που διεκδικούν τα δικαιώματα των πλέον ευάλωτων. Ήθελε να σταθεί πλάι σε εκείνους που χρειάζονται βοήθεια.

    Όλα πήγαιναν καλά, μέχρι που συνελήφθη από τις νιγηριανές Αρχές επειδή βοηθούσε τους ομοφυλόφιλους άνδρες μέσω των ΜΚΟ. Δεν είχε άλλη επιλογή παρά να εξαφανιστεί από τη Νιγηρία. Πήρε ένα πλοίο, λοιπόν, και έφτασε στην Τουρκία και από εκεί τον έστειλαν στην Ελλάδα.

    Ο Olamide οραματίζεται μια κοινωνία όπου η ενημέρωση και η αποδοχή θα νικήσουν το στίγμα και την περιθωριοποίηση.

    Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο του:

    Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

     

    Πηγή: https://positivevoice.gr/

     

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous Article«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα στις οικογένειες που ζουν σε κατάσταση φτώχειας
    Next Article Τα παιδιά μας είναι οι ήρωές μας. Στήριξε το έργο της Αμυμώνης και γίνε ο δικός τους!

    Δειτε και αυτα

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

    July 28, 2026

    Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

    July 27, 2026

    Χημικά και αστυνομική βία στη μαζική συγκέντρωση στο Άργος για την δολοφονία του Θοδωρή (Βίντεο)

    July 25, 2026

    REFRAME: «Ποιος αποφασίζει ποια ζωή άξιζει να αναπνέει;»

    July 24, 2026

    «Για τον Θοδωρή, για τα παιδιά της γαλαρίας και τις υποτιμημένες ζωές μας»: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 73ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

    July 24, 2026
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

    July 28, 2026

    Θέση εργασίας Υπεύθυνου Διοικητικών Υπηρεσιών

    July 28, 2026

    Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

    July 27, 2026
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    ΑΠΟΨΕΙΣ
    ΑΠΟΨΕΙΣ

    Η Σιωπή του Άργους: Όταν ο Ικανοτισμός Στραγγαλίζει την Ενσυναίσθηση

    July 20, 2026

    Υπάρχει μια τρομακτική στιγμή στην ιστορία των κοινωνιών, όπου οι δομές αποκαλύπτουν το πιο σκληρό…

    Θα χορεύουμε με το καρπούζι στο χέρι

    July 6, 2026

    «Υγιή κτίρια», νευροδιαφορετικότητα και γνωστική λειτουργία: ο ρόλος του εσωτερικού περιβάλλοντος στη μάθηση και την ευεξία

    June 18, 2026

    Όταν το σώμα γίνεται έργο τέχνης: Η αναπηρία ως δημιουργική εμπειρία και όχι ως περιορισμός

    June 15, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Εργαζόμαστε με τα ανάπηρα άτομα και όχι για τα ανάπηρα άτομα, με στόχο το δικαίωμα όλων στην ισοτιμία. Γιατί ότι κάνουμε μαζί… το κάνουμε με επιτυχία!

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

    July 28, 2026

    Θέση εργασίας Υπεύθυνου Διοικητικών Υπηρεσιών

    July 28, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Facebook YouTube X (Twitter) Instagram
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • Buy Now
    © 2026 Nevronas. All Rights Reserved. Designed by LiSolutions.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.