«Δεν υπάρχουν Άνθρωποι με «ειδικές ανάγκες». Μόνο Άνθρωποι»

Σύλβια Αντώναρου

Πριν από έναν χρόνο, βρέθηκα στην 1η Επίδειξη Μόδας ΑμεΑ.

Μια ξεχωριστή και γλυκιά βραδιά που δεν μπορείς, εύκολα, να ξεχάσεις. Εκεί την πρωτοείδα και την αναγνώρισα αμέσως. Υπέροχη! Μα δεν ήταν η γοητεία της, ούτε η εξωτερική της ομορφιά που την έκαναν τόσο πολύ να λάμπει (αυτά ήταν δεδομένα), αλλά μια εσωτερική γαλήνη, σιγουριά, αφοσίωση, δοτικότητα… ανθρωπιά.

 

Εκείνο λοιπόν το βράδυ, δεν θα πίστευα, όποιον και αν μου το έλεγε, πως ένα χρόνο μετά θα την είχα τόσο πολύ κοντά στην ψυχή μου και θα συζητούσαμε για την καθιερωμένη πια, “Επίδειξη Μόδας ΑμεΑ”. Και την αισθάνομαι τόσο δίπλα μου, γιατί εκείνη μου το επέτρεψε, όπως το επιτρέπει σε όποιον την πλησιάσει.

 

της Γιώτας Ευσταθίου – Θεατρολόγος – Ηθοποιός

 

Μιλάω φυσικά για την Σύλβια Αντώναρου, την πρόεδρο του Συλλόγου “Δεν Υπάρχουν Άνθρωποι με ειδικές ανάγκες ΜΟΝΟ Άνθρωποι” και Μις Ελλάς 1988.

 

Σύλβια, πώς προέκυψε όλη αυτή η αγάπη σου για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες; Θέλω να πω, ήσουν πάντα ευαισθητοποιημένη ή συνέβη μετά το δικό σου θέμα υγείας;

 

Όλα ξεκινούν από τα “θέλω” μας και εγώ θέλω να προσφέρω, χωρίς αντάλλαγμα. 
Ήμουν εθελόντρια, πριν προκύψει το προσωπικό μου κομμάτι… με αφορμή όλα τα υπόλοιπα, πραγματοποιήσαμε την Επίδειξη Μόδας ΑΜΕΑ, στην Αθήνα.

 

Είναι συγκινητική η προσπάθειά σου, για να επιτευχθεί αυτό το show, και να στεφθεί με επιτυχία. Τί είναι αυτό που σε κάνει να προσπαθείς με τέτοιο ζήλο;

 

Κάθε προσπάθεια κρύβει χαμόγελα, πράξεις, δημιουργία. Νομίζω, αυτά με αντιπροσωπεύουν.
Συνεχίζω με τον ίδιο ζήλο και την ίδια χαρά, για να χαμογελούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

 

Σύλβια Αντώναρου

 

Πόσο σε έχουν βοηθήσει οι γνωριμίες σου από το χώρο της μόδας, σε αυτό το εγχείρημα;

 

Κάθε γνωριμία είναι και μια επιτυχία στην ζωή μας… ποτέ δεν ξέρεις πού και πότε θα σου χρειαστεί και για ποιό σκοπό. 
Βάσει όλου αυτού λοιπόν και διατηρώντας καλές σχέσεις, όλα αυτά τα χρόνια, με ανθρώπους του χώρου, φτάσαμε και στην χρησιμότητά τους (όλη την βοήθεια που μας προσέφεραν), για την υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης. 

Στο παρελθόν, είδαμε πόσο σε στήριξαν, σε όλο αυτό, οι δήμαρχοι περιοχών που φιλοξένησαν τη διοργάνωση. Πέρσι ο κ. Γ. Κωσταντέλλος_ Δήμαρχος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης. Φέτος, ο κ. Γ. Κωσταντάτος _Δήμαρχος Αργυρούπολης- Ελληνικού και ο Δήμαρχος Ρόδου, κ.Φ.Χατζηδιάκος. Άνθρωποι, πολύ ευαισθητοποιημένοι με θέματα που αφορούν σε ΑμεΑ. Μίλησέ μας για την στήριξη αυτή, σε επίπεδο Δήμων.

 

Είναι και οι 3 υπέροχοι άνθρωποι… στηρίζουν τα ΑΜΕΑ και προσπαθούν πολύ, για την καλύτερη “μετακίνηση” των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.
Οπότε, στεκόμαστε παράλληλα, ο ένας στο πλευρό του άλλου.
Για να πραγματοποιούμε ένα φιλανθρωπικό δρώμενο, πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα όπως: προσκλήσεις, αφίσες, να κλείνουμε δημοτικές αίθουσες, γήπεδα κλπ, ανάλογα με το πού θα δουλέψουμε. 
Σε όλα αυτά, οι Δήμαρχοι αυτοί είναι δίπλα μας και τα αναλαμβάνουν. 
Εμείς σαν Σύλλογος, στήνουμε όλο το υπόλοιπο κομμάτι, με  το αποτέλεσμα που έχετε ήδη δει, στην προηγούμενη επίδειξη μόδας ΑμεΑ.

 

 

Υπάρχει κάποια άλλη υποστήριξη από ιδιωτικούς ή άλλους κρατικούς φορείς;

 

Δεν έχουμε ζητήσει βοήθεια από κρατικούς ή άλλους ιδιωτικούς φορείς. 
Οι Ιδιώτες, μας υποστηρίζουν με παροχή των ειδών που αντιπροσωπεύουν. 
Χρηματικά ποσά δεν εισπράττουμε, ούτε χρεώνουμε “είσοδο”, στην εκδήλωση. 

 

 

Ποιός είναι ο κύριος στόχος αυτής της εκδήλωσης: Επίδειξη Μόδας ΑμεΑ;

 

Η ένταξη στην καθημερινότητα, καθώς και η αποδοχή. 

 

 

Σε χώρες του εξωτερικού, το να είσαι ΑμεΑ, όχι μόνο δεν είναι πρόβλημα, ίσα ίσα που οι άνθρωποι αυτοί παροτρύνονται, ακόμα και επιδοτούνται, στο να συμμετέχουν ενεργά σε πολλές τυπικές δραστηριότητες. Πιστεύεις ότι εδώ δεν έχει επιτευχθεί ακόμα αυτό;

 

Θέλουμε αρκετά χρόνια ακόμα, στην Ελλάδα για να φτάσουμε στο σημείο που θα τους σεβαστούμε και θα τους υπολογίζουμε, όπως σε ορισμένα κράτη του εξωτερικού.
Μεγάλο θέμα αυτό, χωράει πολλή συζήτηση!

 

Ένας από τους στόχους του nevronas.gr (που ξέρω ότι σε βρίσκει απόλυτα σύμφωνη), είναι το να αναδειχθούν όλοι οι χώροι πλήρους Προσβασιμότητας για ΑμεΑ και επειδή γνωρίζω ότι συναναστρέφεσαι με πάρα πολλούς ανθρώπους με αναπηρίες, πες μας, τί σου λένε οι ίδιοι; Έχουν δει, από όλη αυτή την κοινή προσπάθεια, διαφορά στην προσβασιμότητα και βελτίωση στις συνθήκες διαβίωσης;

 

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε καταφέρει, μέσα από την εκδήλωση αυτή, να γίνουν σοβαρές αλλαγές. Αυτό είναι αναγνωρίσιμο και εκτιμάται από τους ανθρώπους με αναπηρίες και από όλους εμάς που το επιδιώκουμε. 

 

Show AmeA

 

“Δεν υπάρχουν άνθρωποι με αναπηρίες, υπάρχουν μόνο άνθρωποι” και “30 δευτερόλεπτα αρκούν, για να αλλάξει η ζωή σου, αγάπησέ την, και αυτήν και το πρόβλημα, πριν το ίδιο σου χτυπήσει την πόρτα”. Δύο φράσεις που σε χαρακτηρίζουν. Θέλεις να μας τις αναλύσεις;

 

Πραγματικά, φράσεις σταθμός για μένα!! Θα σταθώ στα 30 δευτερόλεπτα.
30″ χρειάζονται, για να αλλάξει η ζωή μας… κυριολεκτικά! Σε ό,τι μας συμβεί.

Οπότε ας εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε το 24ωρο, γιατί έχει πολλά 30’’!!!

 

Πέρσι, η Διοργάνωση “τα έσπαγε”! Ήταν τόσο όμορφη και έφευγες γεμάτος συναισθήματα χαράς και συγκίνησης. Φέτος, στις 14 Μαίου, ετοιμάζετε την 3η Επίδειξη Μόδας ΑμεΑ που φαντάζομαι, θα είναι το ίδιο επιτυχημένη. Όμως θα υπάρχουν κάποιες ακόμα Εκπλήξεις! Θέλεις να πούμε για αυτές;

 

Αν αυτό το νιώσατε τότε,είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Αυτό επιθυμούμε να εισπράττουν όλοι όσοι παρευρίσκονται… θετικά συναισθήματα!
Φέτος θα σας “γεμίσουμε” με  ακόμα περισσότερα… θα δείτε συμμετοχές από άτομα όλων των ηλικιών σχεδόν, θα σας δείξουμε ότι ένας άνθρωπος με αναπηρία μπορεί και να χορέψει και να τραγουδήσει και να ζωγραφίσει ακόμα και να βοηθήσει έναν συνάνθρωπο… και να κάνει και άλλα πολλά πράγματα.

Άνθρωποι με θέληση και δίψα για την ζωή τους, για την καθημερινότητά τους.
3η Πανελλήνια επίδειξη μοδας ΑμεΑ

 

Κλείνοντας, θα ήθελες να πεις κάτι, σε όλους αυτούς που θα συμμετέχουν;

 

Το μόνο που θέλω να τους πω, με όλη την δύναμη της φωνής μου, είναι:

«Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που είμαστε ομάδα και που γεμίζετε τις καταθέσεις της ψυχής μου, με συναισθήματα».

 

Τα ΑμεΑ μοντέλα που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση είναι:

Κ.Λουφάκη, Α.Σταματοπούλου, Β.Kατσούλη, Δ.Πασχάλη, Π.Mάμαλος, Π.Kοντογιάννης, Γ.Λιγνός, Γ.Δριβάκος, Β.Nτούνης, Χ.Tαμπαξής, Γ.Kωστάκης.

Από τον Σύλλογο AMEA “EN ΠΛΩ” οι:

A.Xατζηαθανασίου,, H. Tζεβελέκας, Γ. Σταύρου, Σ.Kυρικίδου, E. Aράθυμου *, Σ. Δούκας.

Μαζί μας, τα παιδικά μοντέλα:

Γ. Kυρίλας, Σ.Nικολαίδου, Pενάτα Aρμάο.

 

Επίσης να αναφέρουμε πως στην φετινή εκδήλωση θα παρουσιαστούν 7 καφτάνια, μια συλλογή σε συνεργασία με την κ. Μαρία Καρατσιόλη, “Sessile by Silvia Antonarou”.

Από την πώληση των ρούχων αυτών θα γίνουν δυο Χορηγίες σε αθλητές ΑμεΑ, για την αγωνιστική τους πορεία και φυσικά τα ονόματά τους θα δοθούν στη δημοσιότητα.

 

Υπέροχα νέα! Τώρα ανυπομονώ ακόμα περισσότερο.

Θα δανειστώ μια φράση που μου είπες καθώς μου παραχωρούσες τη συνέντευξη: «αν κοιτάζεις με αγάπη και με τα μάτια της καρδιάς, δεν βλέπεις αναπηρικό αμαξίδιο, ούτε κάποιον τυφλό ή κωφό… βλέπεις μόνο ανθρώπους».

Εγώ, θα συμφωνήσω απόλυτα και θα προσθέσω “άνθρωποι μοναδικοί, διαφορετικοί – όπως όλοι μας – ιδιαίτεροι!”

Σ’ευχαριστώ Σύλβια, από καρδιάς.

 

 

Συνέντευξη: της Σύλβιας Αντώναρου στην Γιώτα Ευσταθίου – Θεατρολόγος – Ηθοποιός

 

 

Μια γεύση από το περσινό 1st ΑμεΑ Fashion Show…

 

Nevronas. All Rights Reserved. | Powered by LiSolutions
error: Content is protected !!