5 λεπτά… για τις Sensory Friendly Προβολές

Oι ιδρυτές του TheHappyArt, Χρήστος Καρακασίδης και Μαρία Καρακασίδου, καθώς και οι συνεργάτες τους, θέλουν και καινοτομούν με νέες δράσεις που, κατά κάποιον τρόπο, προκαλούν περισσότερη εξωστρέφεια και πιο δυναμική και ζωηρή κοινωνικοποίηση, ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.

 

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι μέσα από τις δράσεις τους αυτές, ο στόχος είναι το δημιουργικό σμίξιμο, η γνωριμία, η συνύπαρξη όλων των ανθρώπων με ή χωρίς ειδικές ικανότητες και… επί της ουσίας το χαμόγελο!

Ένα από τα project τους, που είναι πραγματικά καινοτόμο (τουλάχιστον για την Ελλάδα) είναι και οι Sensory Friendly Προβολές

“Η δημιουργικότητα ξεκινά, βλέποντας τον κόσμο διαφορετικά”…

TheHappyArt

Μιλήστε μας για την κεντρική ιδέα, πίσω από τις δράσεις (projects) της ομάδας σας, πολλές από τις οποίες είναι πραγματικά καινοτόμες για την Ελλάδα.

(απαντa ο Χρhστος Καρακασiδης)

Όλα ξεκίνησαν όταν φανερώθηκε μπροστά μου η αγάπη, ο ρομαντισμός και η ανιδιοτέλεια της προσφοράς στον συνάνθρωπο μας. Αυτό το βίωσα βλέποντας την εικόνα της αδερφής μου, Μαρίας, να επικοινωνεί και να συνεργάζεται με τους μαθητές της. Αυτό ήρθε σαν αποκάλυψη στα μάτια μου. Εκείνη την στιγμή πρωταρχικός στόχος μου έγινε η δόμηση μιας ομάδας απο άτομα, που θα μοιραζόμασταν την ίδια θέληση για προσφορά αλλά και το ίδιο πείσμα για ανεύρεση λύσεων σε όλα τα χρονίζοντα προβλήματα, αυτού του τομέα.

Το πιο εύκολο θα ήταν να μείνουμε στο απλό παράπονο και την επισήμανση των προβλημάτων. Αυτό, όμως που κάναμε είναι να βρίσκουμε λύσεις και να τις υλοποιούμε. Η μεταμόρφωση της αρχικής ρομαντικής εικόνας σε καινοτόμες δράσεις έχει γίνει πραγματικότητα και πλέον το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Στην διάρκεια της πορείας μας συναντάμε και άλλες “δράσεις” εξίσου καινοτόμες, όπως του site_ nevronas.gr κ.α. Έτσι πιστεύουμε ότι σύντομα, όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε έναν χείμαρρο που θα αλλάξει τα δεδομένα, ως προς την επίτευξη της ισοτιμίας των μελών της κοινωνία μας.

 

Ομολογώ ότι, ανάμεσα σε όλα αυτά που κάνετε, έχω εντυπωσιαστεί πολύ από τον θεσμό των Sensory friendly Προβολών. Τι είναι αυτό το πρόγραμμα;

 

Το πρόγραμμα των Sensory Friendly προβολών απευθύνεται σε άτομα στο φάσμα του Αυτισμού αλλά και σε άτομα που αντιμετωπίζουν αισθητηριακά προβλήματα ή επιθυμούν πιο χαλαρές συνθήκες θέασης κινηματογραφικών προβολών.

Οι Sensory Friendly, είναι προβολές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Δεδομένης της ευαισθησίας, των ατόμων με Αυτισμό, στα αισθητηριακά ερεθίσματα, υπάρχει μέριμνα, ώστε κατά την διάρκεια προβολής της ταινίας να υπάρχει χαμηλός φωτισμός και ελαφρώς χαμηλότερη ένταση του ήχου. Τα παιδιά και οι συνοδοί τους μπορούν να κάθονται σε απόσταση από τους διπλανούς τους και φέρνουν, από το σπίτι τους, τα σνάκ που είναι κατάλληλα για την διατροφή τους.

Με τον τρόπο αυτό, τόσο τα παιδιά όσο και οι οικογένειές τους μπορούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν την αγαπημένη τους ταινία, σε ένα φιλικό και απόλυτα ασφαλές περιβάλλον.

Το project έτρεξε πιλοτικά στις κινηματογραφικές αίθουσες των Village Cinemas Ρέντη. Η αιτία για την δημιουργία του εν λόγω προγράμματος ήταν η μη ύπαρξη κατάλληλων συνθηκών θέασης κινηματογραφικής ταινίας, για τα άτομα στο φάσμα του Αυτισμού ή άτομα με αισθητηριακά προβλήματα, γεγονός που οδηγούσε ταυτόχρονα στον αποκλεισμό τους. Για αυτήν την ομάδα, οι υπάρχουσες συνθήκες θέασης είναι ιδιαίτερα αγχογόνες με συνέπεια, ο κινηματογράφος, να μην αποτελεί λύση ψυχαγωγίας για αυτήν. Η ομάδα μας, αναγνωρίζοντας την έλλειψη αυτή, κινήθηκε προς την κατεύθυνση ανεύρεσης λύσης, η οποία επετεύχθη μέσω του σχεδιασμού και υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος των Sensory Friendly Προβολών.

Ο πρώτος και κύριος στόχος μας ήταν να δοθεί σε αυτόν τον πληθυσμό η δυνατότητα πρόσβασης στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά ταυτόχρονα και η παροχή της βέλτιστης εμπειρίας θέασης.

 

Image result for the happy art

 

Τι συνεργασίες χρειάζονται, εκτός της ομάδας σας;

 

Η πιο σημαντική συνεργασία που χρειαζόμαστε είναι αυτή με τις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία. Θεωρούμε ότι, όντας όλοι μας στην ίδια ομάδα, προσπαθούμε να επανατοποθετήσουμε υπό νέα δυναμική και ώθηση τα άτομα με αναπηρία, έχοντας όμως αυτή την φορά σχέδιο και δημιουργικά καινοτόμες λύσεις.

Σε δεύτερη φάση, οι απαιτούμενες συνεργασίες, για την εκπλήρωση του ανωτέρω σκοπού, έρχονται από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα από όλους εμάς, που θα αγκαλιάσουμε και θα υποδεχτούμε τα άτομα με αναπηρία ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας.

 

Γενικά αισθάνεστε, ότι έχετε την κατάλληλη υποστήριξη για αυτό το project, από φορείς, συλλόγους κλπ;

 

Η ομάδα του TheHappyArt, όπως προκύπτει και από το δεύτερο συνθετικό του ονόματος μας _“Happy”, έχει την τάση να εντοπίζει και αναγνωρίζει μόνο τα θετικά και με αυτά να ενδυναμώνει τις προσπάθειές της.

Σε πολύ μεγάλο βαθμό, η υποδοχή της ομάδας μας και του έργου της είναι ιδιαίτερα ένθερμη, γεγονός που μας έχει βοηθήσει και μας προσθέτει επιπλέον κίνητρα για να συνεχίσουμε με την ίδια ορμή και δυναμική για την εκπλήρωση αλλά και ανεύρεση νέων στόχων.

 

Πόσες φορές έχετε διοργανώσει αυτές τις προβολές και πώς βλέπετε, μέχρι στιγμής, την ανταπόκριση του κόσμου;

 

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 6 επιτυχημένες προβολές. Η επιτυχία αποτιμάτε πρωτίστως απο την προσέλευση των θεατών αλλά και απο την ευρύτερη αποδοχή του προγράμματος.

 

Πιστεύετε ότι αυτό το project, θα μπορούσε να επεκταθεί, να εφαρμοσθεί και σε άλλες μορφές ψυχαγωγίας;

 

Στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι να επεκταθεί και να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα της ψυχαγωγίας, δίνοντας κάθε φορά και νέα διέξοδο στα άτομα με αναπηρία και στα μέλη των οικογενειών τους.

Διαβάστε ακόμη…

Sensory Friendly Προβολές… Όταν ένα ταξίδι ξεκινά!

 

 

Συνέντευξη: της ομάδας του ΤheHappyArt, στην Πόπη Μάλεση