ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το “Hands-Free” Αναπηρικό αμαξίδιο…

Ο Κέβιν Χάλσαλ (Kevin Halsall) έχει σχεδιάσει την Ogo (Όγκο), Hands-Free αναπηρικό αμαξίδιο για τον καλύτερο του φίλο. Όταν ο Μάρκους Τόμσον (Marcus Thompson) έμεινε παράλυτος κατόπιν ατυχήματος στο σκί, ο καλύτερος του φίλος θέλησε να σχεδιάσει ένα αναπηρικό αμαξίδιο που να ταιριάζει στο δραστήριο τρόπο ζωής του.

 

Έτσι, αυτός ο μηχανικός από τη Νέα Ζηλανδία επινόησε ένα αναπηρικό αμαξίδιο που θα αλλάξει τη ζωή των αναπήρων και το οποίο αποκαλεί Ogo (Όγκο). Είναι βασισμένο στην τεχνολογία Segway η οποία επιτρέπει στον χρήστη να μετακινείται με άνεση και ακρίβεια χωρίς τη χρήση των χεριών.

Επιπλέον διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως το γεγονός ότι είναι παντός εδάφους, καθώς έχει την ικανότητα αλλαγής τροχών και η ταχύτητα του μπορεί να φτάσει τα 20 χιλιόμετρα την ώρα ακόμα και όταν βρίσκεται εκτός δρόμου.

Αυτό το πρότυπο αναπηρικό αμαξίδιο, για το οποίο οι Χάλσαλ και Τόμσον χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να το κατασκευάσουν, είναι προτεινόμενο για τα Εθνικά Βραβεία Καινοτομίας και είναι στη διαδικασία για να διατεθεί στην αγορά.

Δείτε το Βίντεο…

 

“Οι ανάπηροι είναι σαν όλους εμάς, έχουν ανάγκη την ελευθερία και τον ενθουσιασμό στη ζωή τους. Το αμαξίδιο Ogo (Όγκo) δίνει μια άλλη διάσταση σ’αυτή την επιθυμία. Μπορεί να πάει πιο γρήγορα, σε περισσότερα μέρη, είναι μικρή σε μέγεθος και ελαφρύτερη από οτιδήποτε άλλο. Το γεγονός ότι λειτουργεί χωρίς τη χρήση των χεριών σίγουρα θα αλλάξει τη ζωή αυτών των ανθρώπων” λέει ο Κέβιν Χάλσαλ.

Οι χρήστες γέρνουν προς την κατεύθυνση που θέλουν για να μετακινηθούν, χρησιμοποιώντας τους βασικούς τους μύες ακόμα και για τη διατήρηση της ισορροπίας τους. Οι εργοθεραπευτές λένε ότι αυτό είναι το βασικό πλεονέκτημα του Ogo (Όγκο).

Αυτός ο ιδιαίτερος hands-free σχεδιασμός, θα δώσει στους ανάπηρους την ελευθερία μετακίνησης για την εκτέλεση πλήθους εργασιών, από το να συμμετέχουν σε αθλήματα μέχρι και να κουρεύουν το γκαζόν.

Αυτό το μηχάνημα δίνει νόημα στη ζωή σου, καθώς σε φέρνει σε επαφή με όλο σου το σώμα ξανά”, λέει ο Τόμσον.

stream_img (1)

 

Ο Μάρκους Τόμσον (Marcus Thompson) συνέβαλε στη δημιουργία του Όγκο (Ogo) και υποδεικνύει τη χρήση του σαν ένα αθλητικό αναπηρικό αμαξίδιο.

Το Ogo (Όγκο) έχει δοκιμαστεί σε άτομα με αναπηρία που κυμαίνεται από Θ4 μέχρι Θ12 και σε κάποιους τετραπληγικούς. Οποιοδήποτε άτομο με έλεγχο των κοιλιακών μυών μπορεί να χειριστεί τη συσκευή χωρίς τα χέρια του.

Ακόμα και αυτοί που δεν διαθέτουν τον έλεγχο των κοιλιακών μυών μπορούνε να χρησιμοποιήσουν το αμαξίδιο κρατώντας το από την κάθε πλευρά.

Επίσης, το αναπηρικό αμαξίδιο διαθέτει σταθεροποιητές σε περίπτωση που ο χρήστης επιθυμεί να σηκώσει κάποιο αντικείμενο από το έδαφος ή να κάνει οποιαδήποτε άλλη εργασία στο έδαφος. Αυτό το ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο μπορεί να λειτουργήσει και χειροκίνητα.

Η τιμή του Ogo (Όγκο) δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, αλλά ο Χάλσαλ λέει ότι θα το κοστολογήσει όσο γίνεται πιο χαμηλά “για να είναι προσιτή σε άτομα που το χρειάζονται”.

 

Μετάφραση: Εμμανουέλα Σκαλίδη – Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας

Επιμέλεια: Νίκος Παγίδας – Εργοθεραπευτής

 

Πηγή: http://www.itv.com/news/2015-10-19/engineer-invents-hands-free-wheelchair-for-best-friend/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *