ΑΡΘΡΑ

Στις ομάδες CO-OP το παιδί γίνεται μαθητής και δάσκαλος!

Η Προσέγγιση του Γνωσιακού Προσανατολισμού στην Καθημερινή Εκτέλεση Έργου (CO-OP Approach) δημιουργήθηκε αρχικά για παιδιά με Διαταραχή του Κινητικού Συντονισμού (DCD). Μέσω της Προσέγγισης CO-OP, τα παιδιά μαθαίνουν και εφαρμόζουν τη συνολική στρατηγική επίλυσης προβλημάτων (στόχος-σχέδιο-πράξη-έλεγχος) έτσι ώστε να επιλύσουν τυχόν προβλήματα στην καθημερινή εκτέλεση έργου. Έως τώρα, οι έρευνες έχουν υπάρξει υποστηρικτικές προς την παρέμβαση με την Προσέγγιση CO-OP, ωστόσο οι περισσότερες αφορούν την ατομική παρέμβαση.

 

Πρόσφατα, οι έρευνες άρχισαν να προσανατολίζονται και σε ομαδικές παρεμβάσεις με την Προσέγγιση CO-OP. Μία ομαδική θεραπεία CO-OP έχει αποδειχτεί πως:

  • Μειώνει τα συναισθήματα απομόνωσης που μπορεί να νιώθουν τα παιδιά σε ατομική θεραπεία και
  • ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους.

Όταν τα παιδιά δουλεύουν με παρόμοιους στόχους- έργα, μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, να μοιραστούν τις δυνατότητές τους και να συνεισφέρουν με κάποιον τρόπο στην μάθηση των υπολοίπων μελών. Αναπτύσσουν ένα αίσθημα αυτό-αξίας και επάρκειας. Με λίγα λόγια, στις ομάδες CO-OP το παιδί γίνεται μαθητής και δάσκαλος.

 

childhood

 

Στις ομαδικές θεραπείες CO-OP μπορούν να συμμετέχουν και οι ίδιοι γονείς με τα παιδιά τους. Έχει βρεθεί πως, όταν οι γονείς εκπαιδεύονται και συμμετέχουν σε ομάδες CO-OP, λαμβάνουν πληθώρα κοινωνικό-συναισθηματικών οφελών από τη συμμετοχή τους, αντιλαμβάνονται την οπτική των παιδιών τους για τις δυσκολίες τους και τις αποδέχονται.

Απαραίτητο κρίνεται, μία ομάδα CO-OP να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Ο θεραπευτής της ομαδικής παρέμβασης  να έχει αρκετή εμπειρία ως θεραπευτής CO-OP.
  • Να υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ της ατομικής και ομαδικής υποστήριξης που προσφέρεται στα μέλη της ομάδας, έτσι ώστε το κάθε παιδί να προοδεύσει με τον στόχο του.
  • Όλα τα παιδιά να βρίσκονται σε παρόμοια αναπτυξιακά επίπεδα, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν παρόμοιες γνωσιακές στρατηγικές.
  • Τα παιδιά να έχουν παρόμοιους στόχους με σκοπό να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της κάθε δεξιότητας και η κοινωνικοποίηση μεταξύ των μελών της ομάδας.

 

Διαβάστε ακόμη…

Σεμινάριο CO-OP για Εργοθεραπευτές και Επαγγελματίες Υγείας για την επιτυχή εκτέλεση των Καθημερινών Δραστηριοτήτων

Προσέγγιση CO-OP. Τι είναι και σε ποιους απευθύνεται;

Συχνές Ερωτήσεις για την Προσέγγιση CO-OP

 

Γράφει: η Σταυρούλα Δρογκάρη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια για το Εργαστήρι Ψυχοκινητικής.

 

Ευχαριστούμε το Εργαστήρι Ψυχοκινητικής για το άρθρο

 

Πηγή: Anderson, L., Wilson, J., & Carmichael, K. (2018). Implementing the Cognitive Orientation to daily Occupational Performance (CO-OP) approach in a group format with children living with motor coordination difficulties. Australian Occupational Therapy Journal, 65(4), 295-305. doi: 10.1111/1440-1630.12479

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *