MORE AND MORE

Πώς μπορούμε να ζούμε παράγοντας λιγότερα σκουπίδια; Ας γνωρίσουμε την κοινότητα Zero Waste Athens!

H γνωστή αγαπημένη μας τραγουδοποιός και τραγουδίστρια Αλεξάνδρα Κλάδη μας εκπλήσσει για ακόμα μια φορά. Τη γνωρίσαμε αρχικά μέσα από τα τραγούδια της και τις μουσικές της, έπειτα από τα παιδικά της βιβλία και θεατρικά έργα, τα εκπαιδευτικά βιβλία μουσικής και τώρα μας συστήνεται εκ νέου με το Zero Waste Athens.

 

Στις 26-29 Σεπτεμβρίου 2019, το ιστορικό Μπάγκειον ανοίγει τις πόρτες του για να φιλοξενήσει το 1st Zero Waste Music Festival μια ιδέα του Μπάγκειου ιδρύματος το οποίο ανέθεσε στην Αλεξάνδρα Κλάδη την επιμέλεια του Zero Waste χαρακτήρα της εκδήλωσης, καθώς εκείνη είναι η “μαμά” της κοινότητας Zero Waste Athens που μεγαλώνει με ταχύτατους ρυθμούς.

 

Τι είναι το Zero Waste Athens;

 

Η κοινότητα Zero Waste Athens δημιουργήθηκε την Άνοιξη του 2016 από την Αλεξάνδρα Κλάδη ως μια προσπάθεια διάδοσης της πληροφορίας γύρω από τα θέματα του zero waste τρόπου ζωής. Η κοινότητα αυτή μετράει ήδη πάνω από 6000 μέλη τα οποία σε καθημερινή βάση ανταλλάσσουν πληροφορίες και βρίσκουν λύσεις στις καθημερινές προκλήσεις που προκύπτουν κατά την προσαρμογή σε ένα πιο συνειδητό και φιλικότερο προς το περιβάλλον lifestyle. Το όραμα πίσω από την προσπάθεια αυτή είναι η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και η αλλαγή που αυτή μπορεί να επιφέρει με όλες τις θετικές της προεκτάσεις.

 

Και τι είναι το Zero Waste;

 

Η φιλοσοφία του «Zero Waste» ενθαρρύνει τον επανασχεδιασμό του κύκλου ζωής των πόρων, έτσι ώστε όλα τα προϊόντα να επαναχρησιμοποιούνται. Ο στόχος είναι να μην αποστέλλονται καθόλου σκουπίδια στους χώρους υγειονομικής ταφής και αποτέφρωσης. Η διαδικασίες που ακολουθούνται είναι παρόμοιες με τον τρόπο που οι πόροι επαναχρησιμοποιούνται στη φύση. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος ορισμός των μηδενικών αποβλήτων που εγκρίθηκε από το Zero Waste International Alliance (ZWIA) είναι:

 

“Το Zero Waste κίνημα έχει ως στόχο να καθοδηγήσει τους ανθρώπους στην σταδιακή αλλαγή του τρόπου ζωής τους και στην οικειοποίηση νέων πρακτικών όπου θα μιμούνται τη βιώσιμότητα του φυσικού κύκλου της ζωής, κατά τον οποίο όλα τα προϊόντα που φτάνουν στο τέλος της ζωής τους, ανασχεδιάζονται και γίνονται πόροι προς περαιτέρω εκμετάλλευση.

Zero Waste σημαίνει το σχεδιασμό και τη διαχείριση των προϊόντων και διαδικασιών για την συστηματική αποφυγή και την εξάλειψη του όγκου και της τοξικότητας των αποβλήτων και των υλικών, τη διατήρηση και την ανάκτηση όλων των πόρων, και τον τερματισμό της καύσης ή ταφής των αποβλήτων..

Ο Zero Waste τρόπος ζωής μπορεί να εξαλείψει όλες τις απορρίψεις στο έδαφος, το νερό ή τον αέρα που αποτελούν απειλή για την υγεία του πλανήτη, των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών”

 

Η Αλεξάνδρα λοιπόν μας μίλησε για την προσωπική της εμπειρία και πώς έκανε σιγά σιγά μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά της ώστε να ζει σύμφωνα με τη zero waste φιλοσοφία. Η επιθυμία της και ο στόχος της, μέσω της κοινότητας Zero Waste Athens, είναι να διαδοθεί η πληροφορία, να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και με τις αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά του να ασκηθεί πίεση προς τις μεγάλες εταιρίες που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή των υλικών που είναι βλαβερά προς το περιβάλλον (πλαστικό) ώστε να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες οι οποίες θα μας επιτρέψουν να ζούμε με την γνωστή μας μέχρι τώρα άνεση, αλλά χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον που ζούμε. Μέχρι όμως να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να καταβάλουμε μια προσπάθεια ώστε να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα πως δεν μπορούμε πια να ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο σκουπίδια.

 

Όπως δηλώνει και η ίδια:

«Η αρχή είναι πάντα η προσωπική ευθύνη. Η συλλογική προσπάθεια είναι η συνέχεια. Η αλλαγή είναι το αποτέλεσμα». 

 

zero_waste_festival_event

 

 

Το 1st Zero Waste Music Festival είναι ουσιαστικά μια γιορτή…

 

Για 4 ημέρες, από 26 έως 29 Σεπτεμβρίου και από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 12 το βράδυ, η Ομόνοια θα εκπέμπει μουσική, καλώντας τους Αθηναίους να γνωρίσουν το κίνημα Zero Waste, τη σημασία του και τις πρακτικές εφαρμογές του.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει:

Live Bands
Dj Sets
Zero Waste Market
Food & Drinks
Art Exhibitions
Art Performances
Video Projections

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ

Σάββατο 28/9

9.00   Smiling Frogs Band
10.00 Alexandra Kladi & The Darlings
11.00 Mato Grosso
12.00 Sma Rag Da

Κυριακή 29/9

8.00   Another Metz
9.00   Ribbons of Euphoria
10.00 Da Band
11.00 182 Σελίδες

 

Περισσότερα για το Zero Waste Music Festival

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *