«Τέχνη για όλους» μια Διασχολική συνεργασία για την Τέχνη και τη Διαφορετικότητα

 

Τέχνη για όλους

 

 

«Τέχνη για όλους» - μια διασχολική συνεργασία του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αλίμου και του Ειδικού Δημοτικού σχολείου για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση «Πόρτα Ανοιχτή».

 

«Τέχνη για όλους» ονομάζεται το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν το σχολικό έτος 2018-19 οι μαθητές του 4 ου Δημοτικού Σχολείου Αλίμου και το οποίο συντόνισε η εικαστικός του σχολείου κ. Νάνσυ Μπαλούτογλου. Αποτελεί μια διασχολική συνεργασία του 4ου Δ.Σ. Αλίμου και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση στις εγκαταστάσεις της Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή», στην Αργυρούπολη και έχει 2 βασικούς άξονες: την τέχνη και τη διαφορετικότητα.

Για τη διεξαγωγή του προγράμματος συνεργάστηκαν, σε καλλιτεχνικό κυρίως επίπεδο, 50 μαθητές από το 4ο Δ.Σ. Αλίμου (τμήματα Ε1 και Στ1), 34 μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολειού και πλήθος εκπαιδευτικών με σημαντικότερες την κ. Ελένη Μαρίνη (μουσικός 4 ου Δ.Σ. Αλίμου), την κ. Σοφία Τσανάκα (μουσικός «Πόρτας Ανοιχτής»), τις δασκάλες του 4 ου Δημοτικού Αλίμου κ. Κωνσταντίνα Ανδρεοπούλου και κ. Μεταλλίδου Ζωή, την υποδιευθύντρια του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου κ. Σταυρούλα Παναγιωτάκου και το προσωπικό (Εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ & ΕΒΠ) του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου.

 

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΝΤΕΟ: Εύη Εμμανουήλ – Φωτογράφος Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή»

 

Μέσα από σειρά συναντήσεων, οι μαθητές και των δυο σχολείων συγκρότησαν χορωδία, πήραν μέρος σε εικαστικές δραστηριότητες, ζωγράφισαν έναν εξωτερικό τοίχο στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών όπου στεγάζεται το ειδικό σχολείο, παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Η Ζωγραφιά του Θεού», επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μουσικής και συμμετείχαν σε εργαστήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, οι μαθητές του 4ου Δ.Σ Αλίμου δούλεψαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς στο μάθημα των Εικαστικών και της Μουσικής εικαστικά έργα και τραγούδια που αφορούν στη διαφορετικότητα, την ισότητα και τον αλληλοσεβασμό, έννοιες που μελέτησαν και σε άλλα γνωστικά αντικείμενα.

 

texnigiaolous

 

 

Βασικοί στόχοι του προγράμματος «Τέχνη για όλους» ήταν-κατά τα πρότυπα του "ενεργού πολίτη"- να αναπτύξουν οι μαθητές κριτική σκέψη και στάση απέναντι στη διαφορετικότητα και να αντιληφθούν ότι η Τέχνη είναι ένα εργαλείο για την αποδοχή του «άλλου», να δημιουργήσουν σχέσεις αυτοεκτίμησης, ισοτιμίας και αλληλοσεβασμού στο σχολικό και κοινωνικό τους περιβάλλον.

 

Τα καινοτόμα στοιχεία του προγράμματος το κατέταξαν ανάμεσα στις 20 δράσεις εκπαιδευτικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που επιλέχθηκαν από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθαίνουμε Παρέα».

Στις 7 Ιουνίου 2019 έγινε η παρουσίαση της εκπαιδευτικής δράσης «Τέχνη για όλους» σε μία εκδήλωση που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών οπότε και προβλήθηκε βίντεο και φωτογραφικό υλικό από τις δραστηριότητες. Εκπαιδευτικοί, φίλοι, γονείς, εκπρόσωποι της εκπαίδευσης , των δήμων, του Ιδρύματος Λάτση και της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών απόλαυσαν ζωντανά την κοινή χορωδία των δυο σχολείων και έκθεση με τα εικαστικά έργα των παιδιών και έγιναν κοινωνοί της σημαντικής αυτής συνεργασίας. Έτσι, η διάχυση του προγράμματος ξεπέρασε τα στενά όρια του σχολείου, δίνοντας την ευκαιρία στην τέχνη να εκπληρώσει τον κοινωνικό της ρόλο.

 

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων - Φορέων - ΜΚΟ

 

 

14/06/2019