Ο Μήνας της Μετάφρασης - Προσβασιμότητα & Οπτικοακουστική Μετάφραση

 

Ο Μήνας της Μετάφρασης - Προσβασιμότητα & Οπτικοακουστική Μετάφραση

 

 

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, στις 17:00,
Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθήναίων
(είσοδος από Σόλωνος)

 

Πόσο προσβάσιμα είναι τα βιβλία σήμερα; Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία όσον αφορά την προσβασιμότητα; Πώς τυπώνεται ένα βιβλίο σε γραφή braille; Πόσο εύκολο είναι για ένα άτομο με δυσκολίες όρασης να χρησιμοποιήσει μια βιβλιοθήκη; Τι είναι η οπτικοακουστική μετάφραση και πώς διευκολύνει την πρόσβαση στην τέχνη για κωφούς, βαρήκοους και τυφλούς;
 

Έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες ισότιμη πρόσβαση στο έντυπο, ψηφιακό και οπτικοακουστικό υλικό;

Ελάτε να διερευνήσουμε, με τη βοήθεια των ειδικών, πώς εμπλέκονται οι μεταφραστές στο κομμάτι της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στο οπτικοακουστικό υλικό, πώς μεταφράζονται τα έντυπα βιβλία στη γραφή Braille, ποιες υπηρεσίες και προγράμματα λειτουργούν στις βιβλιοθήκες προκειμένου να επιτρέπουν την προσβασιμότητα σε όλους.


Η 3η Μεταφραστική Συνάντηση θα εστιάσει σε 3 θεματικές:


- 17:00 – 18:00
Βιβλίο και προσβασιμότητα στην ψηφιακή εποχή.
Ομιλητές: Ευίτα Φωτεινέα (Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου), Γιώργος Κουρουπέτρογλου (Αναπληρωτής Καθηγητής - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών - ΕΚΠΑ), Νίκος Αζούκης (Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών)

- 18:00 – 19:00
Προσβασιμότητα στις βιβλιοθήκες και βιβλιοθήκες για άτομα με δυσκολίες όρασης.
Ομιλητές: Κωνσταντία Κακάλη (Διευθύντρια Βιβλιοθήκης Παντείου Πανεπιστημίου), Αργυρώ Σπυριδάκη (Διαβάζω για τους άλλους), Θοδωρής Τσάτσος (χρήστης βιβλιοθήκης - Διαβάζω για τους Άλλους), Φώτιος Ζάκκας (Φάρος Τυφλών της Ελλάδος), Μαρίνα Μαυρομιχάλη & Μιχάλης Γερόλυμος (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος )

- 19:00 – 20:00
Οπτικοακουστική μετάφραση και εφαρμογές.
Ομιλητές: Ευαγγελία Λιάκου (Υποψήφια διδάκτορας), Βιλελμίνη Σωσώνη (Λέκτορας ΤΞΓΜΔ Ιονίου Πανεπιστημίου), Κερασία Μιχαλοπούλου (Liminal), Κωνσταντίνος Σίμψης (Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος)

 

Διαβάστε ακόμη...

5 λεπτά... για την Οπτικοακουστική Μετάφραση

Ας Τραγουδήσουμε με Νοήματα

 


* Η εκδήλωση θα υποστηρίζεται από διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

** Λόγω περιορισμένων θέσεων στο αμφιθέατρο, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στην είσοδο.

*** Είσοδος από τη μεριά της οδού Σόλωνος.


Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).


 

Περισσότερα νέα Συλλόγων - Φορέων - ΜΚΟ

 

 

Το διαβάσαμε: https://www.facebook.com/events/

 

 

11/10/2018