Μηνυτήρια Αναφορά και Συγκέντρωση Υπογραφών από Γονείς για τα παιδιά που χρήζουν Θεραπειών Ειδικής Αγωγής

 

Attention-Read-First

 

 

Καταρτίστηκε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου και είναι σε εξέλιξη η συγκέντρωση υπογραφών από γονείς, θεραπευτές ή οποιονδήποτε πολίτη επιθυμεί να σταθεί αλληλέγγυος στον αγώνα για τα παιδιά ΑμεΑ και παιδιά με μαθησιακές ανάγκες, που χρήζουν θεραπειών ειδικής αγωγής όπως λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, ειδική διαπαιδαγώγηση.

 

Όσοι και όσες θέλουν να υπογράψουν το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς προς τον αρμόδιο εισαγγελέα των Αθηνών, ας επικοινωνήσουν, είτε με τον Σαραντίδη Ευάγγελο (6940689397) από την Αθήνα, είτε με την Μαρία Λευτάκη (6983418053) από την Καλαμάτα, είτε με τον Λάζαρο Σαραφίδη (6979783445) από την Θεσσαλονίκη.

 

Ακολουθεί το κείμενο που έστειλαν οι Γονείς στο nevronas.gr...

 

Εδώ και αρκετούς μήνες μια μικρή ομάδα γονέων που συνεχώς μεγαλώνει χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήρε την πρωτοβουλία να γνωστοποιήσει προς την αρμόδια πολιτική ηγεσία μια σειρά από προβλήματα-αδιέξοδα, που αφορούν τα παιδια τους, παιδιά με αναπηρίες ή μαθησιακές δυσκολίες.

Τα αδιέξοδα αυτά έχουν να κάνουν τόσο με τον τομέα της παιδείας, όσο και με τον τομέα της υγείας των παιδιων αυτών. Τη γνωστοποίηση αυτή τη συνόδευσε και η απεγνωσμένη απαίτηση εξεύρεσης λύσεων. Οι λύσεις αυτές κρίναμε ότι είναι δυνατόν να προκύψουν μόνο αν και εφόσον, η βοήθεια στα παιδιά αποτελούσε κύριο στόχο κυβερνητικής πολιτικής του κάθε Υπουργείου, αποδίδοντας την προτεραιότητα που υποδεικνυουν τα Διεθνούς κύρους Ανθρωπινα Δικαιώματα.

Αυτή η προτεραιοποίηση κρίναμε οι γονείς ότι είναι γνήσιο χαρακτηριστικό ενός αληθινά δημοκρατικού πολιτεύματος, μιας πολιτισμένης κοινωνίας του δυτικού κόσμου. Η παρέλευση πολλών μηνών χωρίς θετικά αποτελέσματα μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι προτεραιότητες δεν ήταν η τήρηση του σεβασμού στα ανθρωπινα δικαιώματα αυτών των παιδιών.

Αυτό το οφθαλμοφανές συμπέρασμα ώθησε μερικούς από μας, γονείς παιδιών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να εξαντλήσουμε τα περιθώρια της κόσμιας αντίδρασης στην αυθαιρεσία κάποιων καιροσκόπων πολιτικάντηδων που αντιλαμβάνονται το ρόλο τους σαν εντολοδόχο υλοποίησης αδιάφορων προς τα συμφέροντα της κοινωνίας πολιτικών.

Με αφορμή λοιπόν την σχετική πρόσφατη, προσχηματική επιπλοκή στη διαδικασία της ανανέωσης των συνταγών-γνωματεύσεων για ειδικές θεραπείες, που είχε ως αποτέλεσμα την τραγική αποστέρηση των λιγοστών ευκαιριών για πρόσβαση σε υποστηρικτικές, για την αποκατάσταση κοινωνικών δεξιοτήτων, συνεδρίες με ειδικούς θεραπευτές καλυπτόμενες ταμειακά από τον ΕΟΠΥΥ, το ποτήρι της αγανάκτισης ξεχείλησε.

Λήφθηκε η απόφαση να αδηγησουμε σε λογοδοσία ενώπιον της δικαιοσύνης όλους όσους καταδίκασαν ελαφρά τη καρδία, τα παιδιά μας.

Η κίνηση αυτή είναι μοναδικη στα χρονικά των τελευταίων δεκαετιών και χρειάζεται τη στήριξη όλων των γονέων παιδιών ΑμεΑ και παιδιών με μαθησιακές αναγκες (που χρήζουν θεραπειών ειδικής αγωγής όπως λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, ειδικη διαπαιδαγώγηση) και των υποστηρικτων τους.

Ελπίζουμε να γίνει η ενεργεια αυτή η αιτία συγκράτησης των αυθαιρετούντων και κίνητρο για λίγη περισσότερη προσοχή στις ανάγκες αυτών των παιδιών.

Για να δούμε κάποια αλλαγή στο κλίμα ρατσισμού εις βάρος αυτών των αθώων θυμάτων της περιβόητης... αναπτυξης, που τη περιμένουμε να φανεί εδώ και χρόνια, από αυτούς που καταδίκασαν σε μαρασμό και οπισθοδρόμηση τα παιδιά μας προκειμένου να εμφανίσουν πλεονάσματα στους προυπολογισμούς του Υπουργείου Υγείας.

 

 

support

 

 

 

Ακολουθεί η Μηνυτήρια Αναφορά...

 

Υπογράψτε επικοινωνώντας, είτε με τον Σαραντίδη Ευάγγελο (6940689397)από την Αθήνα, είτε με την Μαρία Λευτάκη (6983418053) από την Καλαμάτα, είτε με τον Λάζαρο Σαραφίδη από την Θεσσαλονίκη...

 

 

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

 

 

 

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

 

 

 

  • ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΛΑΤΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΙΟΤΕ ΠΑΝΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ/ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΜΜΕΣΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΜΑΣ (KAI OXI MONO) ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΙΣΜO ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER ή ΕΛΑΦΡΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ή ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ή ΧΡΗΖΟΥΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΩΣ ΑμεΑ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗΣ & Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΩΣ ΑΝΩ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΝΕΟ (ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜ/ΝΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ) ΕΝΙΑΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΕΚΠΥ), ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ (ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ),

  • ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΝΕΥ ΣΟΒΑΡΗΣ ΑΙΤΙΑΣ & ΑΝΕΥ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ ΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΜΕ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ, ΠΟΥ ΠΑΡΕΙΧΕ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ,

  • ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΛΟΓΟΥ, ΕΙΤΕ ΠΑΓΙΑ, ΕΙΤΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΕΜΜΕΣΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΕΜΜΕΣΗ ΖΗΜΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΕΜΜΕΣΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ, ΩΣ ΑΝΩ, ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ

 

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Ένας τόσο σημαντικός νόμος-πλαίσιο για την υγεία των πολιτών, όπως ο ως άνω (βλ. ΝΕΟ ΕΚΠΥ, βάσει παρακάτω αναφερόμενου ΦΕΚ, εκδομένο εντός του τελευταίου 3μήνου του περασμένου έτους), οφείλει να καλύπτει τις ανάγκες τους με βάση τους κανόνες της κοινωνικής υγειονομικής ασφάλισης, που αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα των ελλήνων εργαζόμενων πολιτών. Ο εν λόγω οφείλει να προκύπτει, ως ρυθμιστικό κείμενο, μετά από διαβούλευση με τους καθ’ ύλην αρμόδιους τεχνοκράτες υγείας και να εμπλέκεται στα της υγειονομικής κάλυψης μετά από την επιστημονική τεκμηρίωση, τόσο των μεθόδων εφαρμογής ιατρικών πράξεων, όσο και των καλυπτόμενων αναγκών, από εκείνους τους επιστημονικούς φορείς, που θα εφαρμόσουν τις όποιες σχετικές με την κατά περίπτωση συνταγογράφησης ιατρικές πράξεις, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι υγειονομικές ανάγκες των πολιτών. Αντίθετα, ο εν λόγω νέος ΕΚΠΥ διαπιστώνουμε πως είναι κατασκευασμένος έτσι, ώστε να διακρίνουν οι εμπλεκόμενοι με την Δημόσια υγεία φορείς και οι υπογράφοντες, ως πολίτες, πως μοναδική κατεξοχήν καλυπτόμενη ανάγκη είναι η περικοπή των δαπανών για την υγεία και μάλιστα, εκείνη των ΑμεΑ παιδιών και των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες ή προβλήματα λόγου, κατά πλειοψηφία, ως μη όφειλε. Στο δε άρθρο 45, του νέου ΕΚΠΥ, έχουν γίνει τόσες αυθαιρεσίες, που δεν μπορούν να αποδοθούν σε ανικανότητα, παρά μόνο σε υστεροβουλία... Παρουσιάστηκε, δε, στον εν λόγω ΕΚΠΥ ένα άρθρο για την ειδική αγωγή, διαμορφωμένο έτσι, ώστε να ανταποκρίνεται στον “κλειστό” προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ κατά παραγγελία, που όλως τυχαίως μειώνει τα αναλογούντα ποσά για τις ειδικές θεραπείες κατά 40%.

Η παραπάνω διαπίστωση αποτυπώνεται σε πραγματικά γεγονότα/συμβάντα, που θίγουν τα άνω αναφερόμενα παιδιά και τους περισσότερους από τους υπογράφοντες την παρούσα (που έχουν ιδιότητα κηδεμόνα), ως εξής:

Α. ΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΕΡΙΔΑΣ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜO, ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN, ΣΥΝΔΡΟΜΟ “ASPERGER”, ΕΛΑΦΡΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ, ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ/ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ 2019

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΤΟΥΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ: Εδώκαιμήνες, παρατηρούμε όλοι οι παρακάτω υπογράφοντες μια σειρά τραγικών παρατυπιών, οι οποίες θεωρούμε ότι αγγίζουν τα όρια της παρανομίας, ενώ βιώνουμε οι περισσότεροι εξ’ αυτών μια κατάστασηαδιεξόδου, ως γονείς παιδιών με αυτισμό & μαθησιακές δυσκολίες, πουέχεινακάνειμετηνσιωπηρή, μέσωπροφάσεων, κατάτηγνώμημας, είτε άμεση κατάργηση, είτε παντελή μη πρόβλεψη, είτε έμμεση, άνομη αναστολή από μέρους του ΕΟΠΥΥ, ως μη όφειλε,των άνω ειδικών θεραπειών,πουδιενεργούνταιπροςαποκατάστασηελλείψεων & ανεπαρκειώνλόγωαυτισμούήσυνδρόμουDOWN ήελαφράςνοητικήςυστέρησηςήμαθησιακώνδυσκολιώνή οργανικών παραπληγιών τωνπαιδιώνμας. Το τελευταίο λαμβάνει χώρα, τόσο θεματικά, όσο και ποσοτικά/αριθμητικά, είτε ευρισκόμενο σε εξέλιξη, είτε έλαβε χώρα για μια χρονική περίοδο μηνών εντός του 2019.

 

Ωςαιτίαγιατοπροαναφερόμενο γεγονός, άρχισεναπροβάλλεταιεδώκαιλίγουςμήνες,ηακαταλληλότητατηςμέχριτώραισχύουσαςαπαραίτητηςιατρικήςεπανεκδομένηςγνωμάτευσης (συνταγής), προκειμένουγιατηδιενέργειάτωνεκάστοτεειδικών θεραπειώναπότουςεπαγγελματίεςπαρόχους, ηοποία, κατάτηνανανέωσήτηςπροςισχύεντόςτουπρώτουτριμήνουτου2019 καιεξής, αντίγιατηνσυνήθη μέχρι πρότινοςχειρόγραφημορφήδιακίνησης, οφείλειπλέονναδιακινείταιηλεκτρονικά”. ΗτελευταίααναγκαιότηταεισάγεταιαπότονέοΕΚΠΥ,τουΕΟΠΥΥ, όπως ο εν λόγω θεσμοθετήθηκε στο ΦΕΚ (ΤΕΥΧΟΣ 2ο) με αρ. φύλλου 4898, της 1/11/2018 και του σχετικού παραρτήματος του εν λόγω ΕΚΠΥ, που τέθηκε σε ισχύ (ΦΕΚ Β' 5571/12-12-18).

 

Τονέοσύστημαέγκρισης & διενέργειαςτωνθεραπειώνέχειπεραιτέρωπλαισιωθείμεσειράέκτακτωνπρόσθετωνεγκυκλίων & διευκρινιστικώνκειμένων ... (βλ.: 1. Την υπ' αρ. ΔΒ3Α/Φ115/2/οικ.4755-07/02/2019 (ΑΔΑ: ΨΤ6ΡΟΞ7Μ-5ΤΚ) εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ, με θέμα: "Οδηγίες σχετικά με τον έλεγχο της Πρότυπης Ιατρικής Γνωμάτευσης Ειδικών Θεραπειών Παιδιών/Εφήβων", όπου περιγράφεται η διαδικασία ελέγχου της χειρόγραφης Πρότυπης Ιατρικής Γνωμάτευσης μέχρι την έναρξη της εφαρμογής των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων, 2. Την υπ' αριθμό ΔΒ3Α/Φΐ55/3/οικ.6042-18-02-2019 (ΑΔΑ: 663ΩΟΞ7Μ-8Φ7) εγκύκλιο, με θέμα "Οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση των αιτημάτων και των γνωματεύσεων για τη χορήγηση Ειδικών Θεραπειών σε παιδιά κι εφήβους του άρθρου 45, του ΕΚΠΥ (ΦΕΚ Β 4898/2018)”, όπου περιγράφεται π διαδικασία εκκαθάρισης σχετικά με τις αιτήσεις απόδοσης δαπάνης για ειδικές θεραπείες, 3. Την υπ' αριθμό ΔΒ3Α/Φ115/4/οικ.7283-25/02/2019 (ΑΔΑ: 6Μ0ΞΟ7Μ-764) εγκύκλιο, με θέμα: "Εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ειδικών θεραπειών παιδιών-εφήβων του άρθρου 45, του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ", όπου ανακοινώνεται ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή της έκδοσης γνωματεύσεων ειδικών θεραπειών βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία κι ότι από τις 26-02-2019, η έκδοση των γνωματεύσεων θα διενεργείται μόνο μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΕΟΠΥΥ).

 

Τααναφερόμεναστηνπαρούσαπροβλήματαέλαβαντεράστιαέκταση, καθώς, ηόποιανέα/διάδοχηυπό νέους όρους έκδοσηςγνωμάτευση(προς αντικατάσταση όσων έληγαν το περασμένο δωδεκάμηνο) για συγκεκριμένη («μεταβατική»)χρονικήπερίοδοεπελέγηναπαράγεταιαπόέναμεσοβέζικοσύστημα (κάτι μεταξύ χειρόγραφου-ηλεκτρονικού), πουεφευρέθηκεκαιδρομολογήθηκεόπωςόπωςαπότουςυπηρεσιακούςπαράγοντεςτουΕΟΠΥΥγιανακαλυφθείτουφιστάμενοδιαδικαστικόλειτουργικόκενό, καθώς, δενήτανέγκαιραπροετοιμασμένοτοπλήρως αυτοματοποιημένο σύστημαμηχανογράφησης για την λεγόμενη “ηλεκτρονική γνωμάτευση”,πουπροέβλεπεοωςάνωΕΚΠΥ: Διακινήθηκαν, στα παραπάνω πλαίσια, «9σέλιδεςφόρμες», με ένα σύνολο ερωτημάτων προςσυμπλήρωσηαπότουςθεράποντεςιατρούςπαιδοψυχίατρουςήαναπτυξιολόγους, στοστάδιοπροτηςτελικήςδρομολόγησηςμιαςηλεκτρονικήςγνωμάτευσης, μεαμφίβολοτοκατάπόσοταπεριεχόμεναερωτήματαπροςσυμπλήρωσηαπότον/τηνθεράπονταιατρόπληρούντααπαραίτηταεπιστημονικάκριτήρια κύρους, πουχαρακτηρίζουνμιαακριβήδιάγνωση(πχγιααυτισμό).

 

Τραγικόείναι, δε, τοότι,η όποια παραγόμενη διάδοχη γνωμάτευση χρειάζεται, σύμφωνα με τις ανακοινωμένες διαδικασίες, να τύχει πρώτα ελέγχου & έγκρισης από κάποια στελέχη-ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (άγνωστων σε εμάς τους γονείς), πριν αρχίσει να εφαρμόζεται η εν λόγω, ως “συνταγή”. Η τελευταία διαδικασία ελέγχου είναι τόσο βραδυκίνητη, που σε περιπτώσεις κάποιων εκ των υπογραφόντων την παρούσα, παρέρχονται εβδομάδες ή και μήνες, χωρίς να είναι σε θέση τα παιδιά μας να έχουν πρόσβαση στις τόσο σημαντικές για την ψυχική υγεία τους θεραπείες, λόγω μιας επιτηδευμένης, άνευ τεκμηριωμένου λόγου κατάργησης της αναδρομικότητας στην ισχύ αυτών των διάδοχων γνωματεύσεων από την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, σε αντικατάσταση της μέχρι τώρα πρακτικής, κατά την οποία γινόταν γνωστοποίηση στο κείμενο κάθε διάδοχης γνωμάτευσης για αναδρομική έναρξη ισχύος της, από την επόμενη ημέρα της λήξης της προηγούμενης...

 

Έτσι, πολλέςκατάτόπουςυπηρεσίεςΕΟΠΥΥανάτηνεπικράτεια (όπως πχ εκείνη του Πειραιά), δενέκανανδεκτές ήδηαπότονΦεβρουάριοτρέχοντοςέτους, καταρχήν, τιςχειρόγραφεςγνωματεύσειςτωναρμοδίωνθεραπόντωνιατρώντωνπαιδιώνμας, ούτεενέργησανμετηνδέουσαταχύτητατουςελέγχουςστις 9σέλιδεςαρμόδιασυμπληρωμένεςφόρμεςτουωςάνωμεσοβέζικουημι-χειρόγραφουνέουμεταβατικούσυστήματος που προσκομίστηκαν (κατόπιν άρνησης παραλαβής των χειρόγραφων), ώστεναείναιέγκαιραστηνδιάθεση ημώντωνγονέωνοιεγκεκριμένεςγνωματεύσειςθεραπειών (ωςβάσηαναφοράςγιααποζημιώσειςένεκααποδείξεωνθεραπειώνπουυποβάλλονταιμετάτοπέραςκάθεημερολογιακούμήνα).

 

Παράλληλα, τόσο κατά την παρούσα χρονική στιγμή, όσο και παλιότερα, αποτελεί εδώ και αρκετά έτη πάγια πρακτική των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ να καθυστερεί τις εκταμιεύσεις για οφειλόμενες αποζημιώσεις ειδικών θεραπειών των τρεχόντων γνωματεύσεων σε ισχύ προς τους άμεσα ασφαλισμένους γονείς, με αποτέλεσμα να μην βρίσκονται συχνά οι εν λόγω σε θέση να αποπληρώσουν τους όποιους θεραπευτές ασκούν ειδικές θεραπείες στα παιδιά τους. Οι εν λόγω γονείς βρίσκονται συχνά σε μια άκρως επισφαλή θέση ενώπιον των όποιων ιδιωτικών Κέντρων παροχής ανάλογων θεραπειών, καθώς, πολλοί υποαμειβόμενοι γονείς ή οικογένειες με έναν άνεργο γονέα, είτε εκτίθενται ως αναξιόπιστοι (μη αποπληρώνοντας με ίδια έξοδα έγκαιρα τις οφειλές τους), είτε διακόπτουν τη διεξαγωγή των θεραπειών, προς αποφυγή συγκρούσεων με τους δυσαρεστημένους ιδιοκτήτες επαγγελματίες ειδικούς θεραπευτές, με αποτέλεσμα τυχόν επανέναρξη των ειδικών θεραπειών να γίνει είτε σε άλλο Κέντρο, είτε με δυσμενέστερους όρους χρονισμού (ώρα ραντεβού που αποσυντονίζει την οικογένεια), είτε με άλλον διαθέσιμο ειδικό κατά περίπτωση θεραπευτή, γεγονός που είναι άκρως ζημιογόνο για τα παιδιά υπό ειδική θεραπευτική αγωγή. Το τελευταίο συμβαίνει στα πλαίσια του τρέχοντος ασφυκτικού καθεστώτος καταπίεσης των γονιών, όσων αφορά στην αποπληρωμή των αποζημιώσεων των ειδικών θεραπειών, καθώς, υποχρεώνονται οι εν λόγω εν μέσω κρίσης να διενεργούν ρόλο διαμετακομιστή χρημάτων από τον οικογενειακό προϋπολογισμό στους επαγγελματίες θεραπευτές. Οι έχοντες την πολιτική ευθύνη των χειρισμών αυτών, με τις καθυστερήσεις, υλοποιούν πολιτικές πρόκλησης επίπλαστων ταμειακών πλεονασμάτων ή περιστολής εξόδων στις ειδικές θεραπείες εις βάρος των άμεσα ασφαλισμένων οικογενειαρχών, πάντα μη προκρίνοντας την αναγκαιότητα εξυπηρέτησης των πρωτευόντων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως οι ειδικές θεραπείες των παιδιών. Η προηγούμενη απαξίωση της προτεραιότητας στην υγεία των παιδιών γίνεται χάριν άλλων δευτερευόντων ως προς την σημασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ταμειακών επιδιώξεων ή υποδείξεων έξωθεν, σχετικά με την διαχείριση των προϋπολογισμένων κονδυλίων για τις Ειδικές θεραπείες και την Ειδική Αγωγή.

 

Η προαναφερθείσα επιπλοκή επιτείνεται, όταν ο ΕΟΠΥΥ, απαιτεί από τους ήδη πιστοποιημένους από το Ελληνικό Δημόσιο επαγγελματίες που διενεργούν ειδικές θεραπείες να υπαχθούν σε μια λογική εξάρτησης από τον ΕΟΠΥΥ υπό το καθεστώς «συνεργαζόμενου θεραπευτή», γεγονός που έχει ως επακόλουθο το να αποδεχτούν σιωπηρά προβληματικές ως προς τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πρακτικές αποπληρωμής τους, μέσω των θεσμών του “clawback” & του “rebate”, που έχουν δρομολογηθεί με σχετική νομοθεσία. Αντί να δημοσιοποιηθεί με όρους διαφάνειας ένας ενιαίος τιμοκατάλογος βιώσιμης αμοιβής των ειδικών θεραπειών με μοναδική βάση κύρους το διαγνωσμένο πρόβλημα από νόμιμα πιστοποιημένο στο ελληνικό δημόσιο ιατρό ή κλινική και πλαίσιο αμοιβών βασισμένο στην κοινή συνεννόηση & πρακτική. Παρατηρούμε δε ότι απαξιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ κάθε διαβούλευση των κλαδικών φορέων, ενώ αποφεύγεται η καταβολή των αμοιβών μέσω τραπέζης για όλους τους ήδη αρμόδια πιστοποιημένους από το ελληνικό Δημόσιο θεραπευτές, που επιλέγονται από τους γονείς για να διενεργούν ειδικές θεραπείες. Παραμένει, δε, η εμμονή του ΕΟΠΥΥ στο σύστημα της μεταφοράς πληρωμών από τους ιδιώτες, ενώ προβάλλεται επικοινωνιακά η άρνηση των ειδικών θεραπευτών να εμπλακούν σε μια επιπλέον δεσμευτικού χαρακτήρα διασύνδεση με τον οργανισμό υπό μη βιώσιμους όρους & προϋποθέσεις (βλ. επισυναπτόμενα). Ο οργανισμός επιμένει στην πρακτική του να επιβάλει μη βιώσιμους για τους ελεύθερους επαγγελματίες θεραπευτές μη βιώσιμους όρους & προϋποθέσεις συνεργασίας, χωρίς να παρέχει με δικό του προσωπικό εναλλακτική πηγή παροχής ειδικών θεραπειών, εγκλωβίζοντας έτσι γονείς & θεραπευτές, ώστε τελικά να προκύπτουν καταστάσεις κανιβαλισμού των οικογενειακών προϋπολογισμών.

 

Δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι, κάθε καθυστέρηση πληρωμής των θεραπειών, επιβαρύνει τραγικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς όσων από εμάς είμαστε μη προνομιούχοι & μη ευκατάστατοι, με συνέπεια πολλά παιδιά να στερούνται τις ειδικές θεραπείες τους λόγω οικονομικής αδυναμίας ημών των γονέων τους (υποαμειβόμενοι, άνεργοι γονείς, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με περισσότερα του ενός μέλη που χρήζουν ειδικών θεραπειών, ανασφάλιστοι...). Ειδικά την περίοδο που υπογράφεται η παρούσα, είναι σε εξέλιξη ή έχει ήδη αποκατασταθεί μια περίεργη στάση πληρωμών σε αρκετές περιπτώσεις τοπικών υπηρεσιών ΕΟΠΥΥ, που μπορεί να πιστοποιηθεί από διαλόγους γονέων ομαδοποιημένων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (πχ ομάδες γονέων παιδιών με αυτισμό στο facebook). Κάθε τέτοια επιπλοκή, εξ’ άλλου, μπορεί να διαπιστωθεί με ασφάλεια μέσα από τις κινήσεις των καταθέσεων αποζημιώσεων στους δηλωμένους προς τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ τραπεζικούς λ/σμούς των δικαιούχων.

 

Επιπλέον, παρατηρείται ότι σχεδόν καταργήθηκαν ή μειώθηκαν δραστικά στον ως άνω αναφερόμενο νέο ΕΚΠΥ οι τεράστιας σημασίας συνεδρίες για συμβουλευτική προς τους άμεσα ασφαλισμένους κηδεμόνες-γονείς των ως άνω παιδιών. Οι εν λόγω είναι βασική προϋπόθεση για μια σωστή και αποτελεσματική θεραπευτική παρέμβαση στα παιδιά, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί από τους επιστημονικούς κλαδικούς φορείς των ψυχολόγων. Η ύπαρξη αυτών των συνεδριών είναι δυνατόν να επαυξήσει θετικά το έργο των ειδικών θεραπευτών, καθώς, δια των συνεδριών είναι δυνατόν να διενεργήσει μέρος του θεραπευτικού ρόλου ο ίδιος ο γονέας σε ανύποπτο χρόνο, προς όφελος του κάθε παιδιού. Είναι δυνατόν, δε, να τεκμηριωθεί από την αρμόδια επιστημονική κοινότητα κατεξοχήν των ψυχολόγων, πως η δραστική μείωση ή κατάργηση των συμβουλευτικών συνεδριών γονέων, στην ουσία, ζημιώνει τα ίδια τα παιδιά που λαμβάνουν ειδικές θεραπείες.

 

Περαιτέρω, πληροφορηθήκαμεότιμιασειράαπόεγκυκλίους & ανακοινώσειςτουΕΟΠΥΥ, έδινανενίοτεοδηγίεςγιαπροσωρινήπαράταση ισχύος των ληγμένων χειρόγραφων γνωματεύσεων ή αποδοχή ορισμένων εξ’ αυτών που παρήχθησαν με το παλαιό σύστημα χειρόγραφων γνωματεύσεων, εκδομένων εντός συγκεκριμένων χρονικών περιόδων (τέλη 2018 – Ιαν 2019). Ούτως ή άλλως, καταλήξαμε να γίνουμε μάρτυρες σε ένα το πρωτοφανές για τα χρονικά τετελεσμένο φαινόμενο κακοδιοίκησης: οι ημ/νίες που δηλώνονταν σε «νέες» (διάδοχες παλαιοτέρων) γνωματεύσεις (όταν πολλοί εξ’ ημών είχαμε επισκεφθεί επί τούτου παιδιατρικές κλινικές δημόσιων νοσοκομείων), να μην είναι εκείνες της αρχικής αίτησης για έκδοση διάδοχης γνωμάτευσης, ως όφειλε, αλλά εκείνες της παραλαβής από τη γραμματεία(!). Τοτελευταίογεγονόςάνομακαταργούσετηδυνατότητααποζημίωσήςμαςγιαθεραπείεςπουείχανδιενεργηθείστομεσοδιάστημααπότηνημ/νίαλήξηςτηςπροηγούμενηςγνωμάτευσηςκαιτηνημ/νίαισχύοςτηςνέαςδιάδοχης, παράτοότιταπαιδιάμαςέχουναπόκαιρόαρμόδιαπιστοποιημένοποσοστόαναπηρίας. Το γεγονός αυτό προσθέτει χρονικό χάσμα στο ήδη υπάρχον (ημ/νία λήξης της παλαιάς γνωμάτευσης – ημ/νία έγκρισης της νέας διάδοχης γνωμάτευσης), εντός του οποίου ειδικές θεραπείες ΔΕΝ ήταν δυνατό να εκτελεστούν. Ο λόγος για την τελευταία επιπλοκή ήταν ότι, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε και επέβαλε οι διάδοχες (των όποιων ληγμένων)νέεςγνωματεύσεις να μην έχουν αναδρομική ισχύ (στηριζόμενες σε επί τούτου ειδική αναφορά στο εντός τους κείμενο από τον συντάκτη ιατρό, γεγονός που αποτελούσε συνήθη πρακτική των συντακτών των γνωματεύσεων, όπως προαναφέραμε).

 

Όμως, μια υπάρχουσα αναπηρία με όποιο κωδικό διάγνωσης ή μια διάγνωση από έναν/μια νόμιμα αδειοδοτημένο/η αναπτυξιολόγο παιδίατρο ή παιδοψυχίατρο κάνει προφανή την ανάγκη να παράγεται & να εξασφαλίζεται (από ένα σύστημα Υγείας Κράτους με νομικό πολιτισμό που σέβεται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα), η αδιάλειπτη συνέχεια των ειδικών θεραπειών, χάριν της επίδειξης σεβασμού στην ανθρώπινη αξία & προσωπικότητα. Κρίνουμε ότι το προηγούμενο είναι προτεραιότητα κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα και τον Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (βλ. στη συνέχεια), καθώς και η όποια κρατικά παρεχόμενη θεραπευτική βοήθεια προς τα ΑμεΑ ή μη παιδιά, που χρειάζονται ειδικές θεραπείες.

 

Ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της ανάγκης πάγιας λήψης πρόνοιας για ειδικές θεραπείες απευθυνόμενες στα παιδιά με τις ως άνω αναπηρίες ή δυσκολίες θεωρούμε ότι αναδεικνύεται πλήρως στα παρακάτω άρθρα νομοθετημάτων υψηλότερου νομικού κύρους από τις απλές ψηφιζόμενες νομοθεσίες στα πλαίσια των νομοπαρασκευαστικών εργασιών της Βουλής:

 

1. Πρωταρχική σημασία οφείλει να αποδίδεται από το Κράτος στα δικαιώματα των άνω παιδιών βάσει του Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ: “2000/C-364/01, άρθρο 24”. Η έννοια της πρωταρχικής σημασίας, οφείλει με βάση την ελληνική γλώσσα και την κοινή λογική να ερμηνεύεται ως: “λήψη πρωτοβουλιών ανακατανομής προϋπολογισθέντων κονδυλίων προορισμένων για την κάλυψη ελάσσονος σημασίας (ως προς το μη καλυπτόμενο Ανθρώπινο Δικαίωμα για πρόσβαση σε ειδικές θεραπείες) κέντρων κόστους του Κρατικού ή Περιφερειακού Προϋπολογισμού υπέρ των 1ης προτεραιότητας αναγκών/Δικαιωμάτων, που δεν εξυπηρετούνται λόγω επίκλησης οικονομικής στενότητας”.

 

2. Υποχρέωση διαφύλαξης από το Κράτος υπέρ των άνω παιδιών με κάθε πρόσφορο μέσο της δυνατότητας Αυτονομίας, Κοινωνικής & Επαγγελματικής ένταξης και συμμετοχής τους στον κοινοτικό βίο βάσει του Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ: “2000/C-364/01, άρθρο 26”, το οποίο συνεπάγεται την ίδια ως άνω ερμηνεία (βλ. διατυπούμενο συμπέρασμά μας στο τέλος της προηγούμενης παραγράφου).

 

3. Στο άρθρο 21, παρ. 3 & 6, του Συντάγματος, η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας (εν προκειμένω των παιδιών μας), ενώ τα παιδιά μας έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρα (όπως η διενέργεια θεραπειών καλυπτόμενων ταμειακά από το Δημόσιο) που εξασφαλίζουν την αυτονομία τους, την επαγγελματική τους ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή της χώρας. Το τελευταίο, όταν προκύπτει ανωμαλία στις αναγκαίες ειδικές θεραπείες των παιδιών μας, δεν επιτυγχάνεται επ’ ουδενεί.

 

4. Από το άρθρο 2, παρ. 1, του Συντάγματος, υποχρεώνονται οι όποιοι θεσμοί της Πολιτείας να επιδεικνύουν σεβασμό στην Ανθρώπινη Αξία, εν προκειμένω των ίδιων των παιδιών μας. Η σχετική αναφορά οφείλει να προκαλεί την εμφάνιση και περιφρούρηση της ομαλής & συνεχούς υλοποίησης κρατικών πρωτοβουλιών για την αρμόδια αποκατάσταση των ψυχοσωματικών & αναπτυξιακών προβλημάτων στην βελτιστοποίηση των προσωπικοτήτων των ΑμεΑ παιδιών μας ή εκείνων με μαθησιακές ή μη δυσκολίες, που χρήζουν θεραπευτικής παρέμβασης.

 

 

Ωςεκτούτου, παράγεταιτοσυμπέρασμααπότηνκοινήλογικήότι,λόγωτηςφύσηςτωνπαθήσεων, δενευσταθείκαμίαπρόφασηγια «ακύρωση» ή«προσωρινήαναστολήτους» (πχ προςέκδοσημιαςνέαςγνωμάτευσης),προκειμένου για εξυπηρέτηση γραφειοκρατικών σκοπιμοτήτων, που παραγκωνίζουν την προτεραιότητα της θεραπευτικής ωφέλειας των παιδιών (ΑμεΑ και μη) χάριν της εξυπηρέτησης άλλων υπηρεσιακών ή πολιτικών σκοπών, ενίοτε ύπουλων (όπως η για λόγους δήθεν «τεχνικούς» αλλά στην ουσία με γραφειοκρατικές προφάσεις διακοπή της παροχής ειδικών θεραπειών και άρα αποζημιώσεων προς τους ασφαλισμένους γονείς ένεκα δήθεν τεχνικών κωλυμάτων). Παρ’ όλα αυτά, μια λύση κοινής λογικής στο προαναφερόμενο πρόβλημα θα ήταν (πχ) η δημιουργία ενός φυσικού μητρώου σε μια μορφή απλού καθημερινού λογισμικού (βλ. βάση δεδομένων σε μορφή πίνακα προγράμματος “excel” των windows, που είναι διαθέσιμη σχεδόν σε όλους τους οικιακούς υπολογιστές ως πρόγραμμα Η/Υ), αποθηκευμένη κάπου στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, όπου η σχετική αναπηρία ή το διαγνωσμένο πρόβλημα και άρα η ανάγκη για θεραπείες θα μπορούσε να είναι πάντα διαπιστώσιμη με ασφάλεια...

 

Στα παραπάνω αναφερόμενα προβλήματα, τα οποία ζημιώνουν τους γονείς και τα ανήλικα παιδιά τους που χρήζουν ειδικών θεραπειών έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο είτε πολιτικά, είτε υπηρεσιακά στελέχη, του Υπουργείου Υγείας ή του ΕΟΠΥΥ, τα οποίαδενλειτούργησανμετηνπροτεραιότητατηςυποχρεωτικήςκατάτοΣύνταγμαάσκησηςχρηστήςδιοίκησηςπροςτουςγονείςτωνπαρακάτωαναφερόμενωνπαιδιώνπουχρήζουνειδικώνθεραπειώνκαιπαραβαίνοντας το υπηρεσιακό τους καθήκον, δενέλαβανωςόφειλαντηναναγκαίαπρόνοιαναμηνπροκληθεί ανήκεστη βλάβηαπό μια διαταραχή της ομαλότηταςστηνκαθημερινήροήπαροχήςτωνειδικώνθεραπειώντωνπαιδιώνμεπροβλήματααυτισμούήελαφράνοητικήυστέρησηήσύνδρομοASPERGER ή σύνδρομο DOWNήμαθησιακέςδυσκολίες, τις οποίες έχουνανάγκη τα παιδιά.

 

Συμπερασματικά, κρίνουμεότι,οιωςάνωάγνωστοισεεμάςδημόσιοι υπάλληλοιέδρασανμεδόλο, προκειμένουνααποκομίσουνπροσωπικάοφέλη & υπηρεσιακήαναγνώριση από τους πολιτικούς ή υπηρεσιακούς τους προϊσταμένους, περικόπτονταςμενομιμοφανήτεχνάσματα(προσωρινά ή μακροπρόθεσμα) τοναριθμόθεραπειώνπροςδιενέργειακαιάραταπροορισμέναγιααποζημιώσειςαυτώντωνθεραπειώνποσάτουσχετικούτμήματοςπροϋπολογισμού,πουαφοράστοΥπουργείοΥγείας. Οι εν λόγω πιστεύουμε ότι επιδίωξαν την υπηρεσιακή ή Κομματική προσωπική τους προβολή, χάριν της επίτευξης πλεονασμάτων ή της υλοποίησης περικοπών στις δαπάνες για τις ειδικές θεραπείες, εις βάρος ανηλίκων παιδιών που τις χρειάζονται. Επίσης, κατάτονδήθενεπανασχεδιασμότουόλουπλαισίουσυνταγογράφησηςτωνειδικώνθεραπειών,οιενλόγωπροέβησανείτε σε σκόπιμες, είτε σε λόγω αμέλειας παραλείψεις, όπως απαριθμούνται παρακάτω, παραβαίνονταςτουπηρεσιακότουςκαθήκονκαιπροκαλώνταςμέγιστηζημιάή ακόμα και φαινόμενα καταπίεσηςστουςοικογενειακούςπροϋπολογισμούςτωνκηδεμόνωντωνπαιδιώνπουαξιοποιούντιςειδικέςθεραπείες. Σε έσχατη περίπτωση, με το χάος που προκλήθηκε στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που διέπουν την έκδοση των διάδοχων γνωματεύσεων για ειδικές θεραπείες, εξαιτίας των ως άνω υπευθύνων, αρκετοί από εμάς τους γονείς αναγκαστήκαμε να διακόψουμε τις θεραπείες των παιδιών μας, επί 3μηνο και πλέον, προκαλώντας, έτσι, ανυπολόγιστη ζημιά στην ψυχική τους υγεία, μη μπορώντας να ανταποκριθούμε στο οικονομικό βάρος της πλήρους αποπληρωμής τους με ίδια έξοδα, το οποίο μας επέβαλαν δια των παραλείψεών τους ή δόλιων ενεργειών τους οι αναφερόμενοι στην παρούσα δημόσιοι υπάλληλοι ή πολιτικά στελέχη.

 

 

Β. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΝΕΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟ ΑΓΛΑΪΚΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΥΤΙΣΜΟΥ ΚΛΠ

 

Εξάλλου, παράλληλαμετα παραπάνω, πληροφορηθήκαμε οι παρακάτω υπογράφοντες ότι καταργήθηκε στο παιδιατρικό νοσοκομείο “ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ”τοτμήμαπουήταναρμόδιοναεκδίδεισχετικέςγνωματεύσειςγια ειδικές θεραπείες των άνω αναφερόμενων παιδιώνμεπροϊσταμένητηνέμπειρηιατρόαναπτυξιολόγο, καΕλένηΚαραντανά, ηοποίαδιαθέτειμεγάληιατρικήεμπειρίαστιςσχετικέςδιαγνώσεις, όντας μέλος σχετικής επιστημονικής κοινότητας (Εταιρείας)καιείναισεθέσηναπροσφέρειεπιστημονικάαρτιότατεςγνωματεύσειςγιαθεραπείεςήσχετικήσυμβουλευτικήπροςτουςγονείς. Σημειωτέο ότι, η εν λόγω ιατρός χωρίς καμία αμοιβή ή χρηματισμό, προσέφερε ακόμα και εκτός του υπηρεσιακού χρόνου απασχόλησής της τη βοήθειά της, όποτε σχετικοί κοινωνικοί φορείς ή μικρές ομάδες γονέων της την ζητούσαν, παρέχοντας συμβουλές και λύσεις, τόσο προς τους γονείς, όσο και προς όσους επαγγελματίες περί των ειδικών θεραπειών χειριζόντουσαν περιστατικά για τα οποία η εν λόγω είχε γνωματεύσει.

 

Η ενέργεια αυτή έλαβε χώρα, χωρίς να υπάρχει προετοιμασμένη υποδομή για το διάδοχοπλαίσιο, που θα αντικαθιστούσε επιχειρησιακά το υπό κατάργηση τμήμα της έμπειρης ιατρού-αναπτυξιολόγου. Αποτέλεσμα ήταν, εκατοντάδες παιδιά (σταοποίαήτανθεράπωνιατρόςηενλόγω) ναμηνείναιπλέονσεθέσηναλάβουνέγκαιρανέες γνωματεύσειςγιαειδικέςθεραπείεςή/καισχετικήσυμβουλευτική, μετουςγονείςτουςναπαραπέμπονταισειατρούςεκτόςτηςεπιλογήςτους. Το τελευταίο προκάλεσε μέγιστη ανωμαλία στην ομαλότητα των διενεργούμενων ειδικών θεραπειών των παιδιών ορισμένων εκ των υπογραφόντων την παρούσα, ακόμα και προσωρινές διακοπές αυτών, με την καθυστέρηση της όλης διαδικασίας να εντείνεται ακόμα περισσότερο, λόγω της υπερ-συσσώρευσηςπεριστατικώνστουςεναπομείναντεςιατρούςτουνοσοκομείου. Είναι προφανές ότι εξυπηρετήθηκε παρασκηνιακά η σκοπιμότητα της παύσης του ρυθμού ανανέωσης των γνωματεύσεων, που αφορούν σε ήδη διενεργούμενες ειδικές θεραπείες, χωρίς επαρκή επιστημονικό λόγο αλλά με μόνο κριτήριο την επιβράδυνση του ρυθμού των γνωματεύσεων υπό ανανέωση και την περικοπή αποζημιώσεων, όπως-όπως.

 

 

 

Γ. ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΕΜΜΕΣΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΕΚΝΩΝ & ΕΠΙΛΟΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΜΕ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣΑ” & “ΒΑΝΑΛΥΤΙΚΑ, ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ:

 

1.Η ημ/νία ισχύος της κάθε διάδοχης ανανεωμένης γνωμάτευσης ειδικών θεραπειών δεν είναι εκείνη της επόμενης ημέρας από την λήξη της προηγούμενης, ως όφειλε, ακόμα και αν δηλώνεται η δέουσα σχετική ημ/νία οφειλόμενης έναρξης ισχύος επί του κειμένου της σε παρελθόντα χρόνο, εφόσον οι παθήσεις υφίστανται. Γιατίπαράτογεγονόςότι, είναικαταγεγραμμένεςοιημ/νίεςκατάθεσηςαίτησήςμαςσεδημόσιονοσοκομείογιαέκδοσηγνωμάτευσηςειδικώνθεραπειών, μαςπαραδόθηκεσυχνάγνωμάτευσημεημ/νίαέναρξηςισχύοςεκείνηντηςπαραλαβήςαπότηνθυρίδατηςαρμόδιαςγραμματείαςτουνοσοκομείου(!) καιόχιαπότηνημ/νίααίτησήςμας. Ηιδιότητατηςαναπηρίαςήτουπροβλήματοςμαθησιακήςδυσκολίαςτουπαιδιούμας, όμως, πουαποτυπώνεται, τόσο στην προηγούμενη χειρόγραφη, όσο και στην επόμενη (χρονολογικά) δήθεν “ακατάλληλη” καινούρια χειρόγραφη, εκδοθείσα εντός Ιαν ή Φεβ 2019 ή ακόμα και την ορθή (κατά τις νέες προδιαγραφές) ηλεκτρονική γνωμάτευση, δεν αναιρείται, ούτε καταργείται, σε πραγματική αντικειμενική βάση..!!!

 

Άρα, η κοινή λογική και η λεκτική ερμηνεία της οφειλόμενης κατά τη σχετική νομοθεσία “χρηστής διοίκησης” δεν είναιδυνατόνναπαραβλέπειτηνάνωπαραδοχήκαιναμηνλαμβάνειυπόψητηνπάγια, συνεχώςπαρούσαπαθολογικήαναγκαιότητατωνέμμεσαασφαλισμένωνπαιδιώνμας για συνεχιζόμενες θεραπείες. Δενείναιθεμιτόκαιδίκαιο, κάποιεςγραφειοκρατικές, εντελώςτυπικέςδιαδικασίεςναπροκαλούνπροσκόμματαστηνεξυπηρέτησητωναναγκώναναπήρωνπαιδιώνήπαιδιώνμεμαθησιακέςδυσκολίες. Παρόλααυτά, παρά το ότιέχουμεπολλοίεξημώνδρομολογήσειτηναίτησηγιαέκδοσηγνωμάτευσηςμετιςνέεςπροδιαγραφές, ως ισχύει από τον Φεβ 2019, ηολοκλήρωσητηςέκδοσης/ελέγχουσυνέβη να καθυστερήσειτραγικά, αφήνοντάς εμάς τους γονείς και τα παιδιά μας έκθετους...

 

2.Απουσιάζει κάθε στοιχειώδης καταγραφή εντός επί τούτου ειδικού Μητρώου από το Υπουργείο Υγείας ή τον ΕΟΠΥΥ των παιδιών που έχουν ανάγκη & κάνουν χρήση των ειδικών θεραπειών. Το τελευταίο γεγονός επιβαρύνει στο μέγιστο κάθε διαδικασία περιφρούρησης της ομαλότητας στη διεξαγωγή των ειδικών θεραπειών και η μη ύπαρξη του εν λόγω Μητρώου αποτελεί πλήγμα προς τους έμμεσα ασφαλισμένους. Γιατίθεωρούμεότι, σεμιαχρονικήσυγκυρίασαντησημερινή, όπουηπληροφορικήκαιτασυστήματαμηχανογράφησηςμπορούνναδώσουνλύσειςσετέτοιαςμορφήςπρακτικάπροβλήματα, όπωςαυτόπουαπασχολείτηνπαρούσα, δενδικαιολογείταιναμηνείναικαταγεγραμμένασεμια λογισμική εφαρμογή βάσης δεδομένων εντός ενός Η/Υ, ευρισκομένουεντόςτουοργανισμούτουΕΟΠΥΥταονόματατωνπαιδιώνμας στα πλαίσια ενός «Μητρώου», ωςδικαιούχωνειδικώνθεραπειών, συνδεδεμένωνμετοαντίστοιχοΑΜΚΑ, έτσιώστεναμπορείναγίνει, ανάπάσαστιγμή, μιαασφαλήςδιασταύρωσησεσύντομοχρόνο (ακόμα και τηλεφωνικά, χωρίς διαδίκτυο).

 

Ωςεκτούτου, όταν προκύπτουν δυσμενείς τεχνικής φύσης συγκυρίες, όπως η τρέχουσα, το Μητρώο θα βοηθούσε στο να μην χάνεται η δυνατότητα αποζημίωσης για τις αναγκαίες θεραπείες των παιδιών μας για όσους γονείς έχουμε οικονομικήδυσχέρεια και όχι μόνο. Επίσης, μπορούσαν να καταγράφονται τα καίριας για την εξασφάλιση του Ελληνικού Δημοσίου στοιχεία των ιατρών που έχουν γνωμοδοτήσει και των διαφόρων υποστηρικτικών πλαισίων έχουν στηρίξει κατά καιρούς το κάθε έμμεσα ασφαλισμένο παιδί, προς διασφάλιση της νομιμότητας. Εξ’ άλλου, αν και εφόσον η ένταξη στο εν λόγω μητρώο γίνει αφορμή να διαπιστωθούν ενδεχόμενες απάτες μεευθύνηγονέα, ηυπηρεσίαείχε ανέκαθεν και έχειτοαυτονόητοδικαίωμαναδρομολογήσειειςβάροςτουεκάστοτεαπατεώνα”γονέαέκτακταεισπρακτικάμέτρα & ποινικέςκυρώσεις. Όταν ένατέτοιομητρώο, όμως, απουσιάζει, κρίνουμεότιηέλλειψηαυτήείναιπροφανέστατηπαράλειψηυπηρεσιακούκαθήκοντος, μεπιθανόδόλο, καθώς, εξαιτίαςαυτήςτηςπαράλειψηςσεμιαέκτακτησυγκυρία, όπωςηπαρούσα, μένουνέκθεταταπαιδιάκαιδεν μπορεί να προγραμματιστεί με ασφάλεια στον κεντρικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας ή/και του ΕΟΠΥΥ η συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων για την κάλυψη των αναγκών εκέινης της αριθμητικής πιοσότητας των παιδιών που χρήζουν ειδικών θεραπειών σε επόμενες χρονικές περιόδους. Ως φαίνεται, το τελευταίο, ως πάγια σκοπιμότητα, αποκαλύπτει τον λόγο για τον οποίο δεν συστάθηκε Μητρώο, τόσα χρόνια…

 

3.Η περάτωση του πρωτοβάθμιου ελέγχου είναι προϋπόθεση ισχύος της γνωμάτευσης ειδικών θεραπειών, ως μη όφειλε και παρά την επί έτη διαφορετική επί τούτου πρακτική, αφού, ως τυπική διαδικασία, μπορεί να ολοκληρωθεί εκ των υστέρων, με έκτακτα εισπρακτικά μέτρα να δρομολογούνται κατά των εν δυνάμει παραβατών, όπου θα χρειαζόταν. Το αναφερόμενο στην παρούσα παράγραφο, ως πρακτική, θεωρούμε ότι είναι μια εκ του πονηρού πρόφαση για επίτευξη καθυστέρησης στις διενέργειες ειδικών θεραπειών, με σκοπό την πρόκληση πλεονασμάτων ή την επίτευξη περικοπών προϋπολογισμού εις βάρος των έμμεσα ασφαλισμένων παιδιών, ΑμεΑ και μη.

 

4.Απουσιάζει η οποιαδήποτε επιδημιολογική μελέτη για την διασπορά παθήσεων αυτισμού, συνδρόμου DOWN, συνδρόμου ASPERGER, ελαφράς νοητικής υστέρησης & μαθησιακών δυσκολιών στον ελληνικό πληθυσμό, παρά το γεγονός ότι τα εν λόγω φαινόμενα βαίνουν αυξανόμενα κάθε χρόνο στον πληθυσμό των παιδιών. Ηενλόγω θααποτύπωνε τιςπραγματικέςανάγκεςστηνπαροχήυπηρεσιώνυγείαςκαιψυχικήςυγείαςτουπληθυσμού 0 έως 18 ετώνμεταξύτωνοποίωνείναικαιηανάγκηπαροχήςειδικήςαγωγής ή θεραπείας. Γνωρίζουμεεπίσηςότι,δεν λήφθηκε ποτέ η πρόνοια να συγκληθεί Επιτροπή Ειδικών Επιστημόνων για το σκοπό αυτό από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, πόσο μάλλον, ουδέποτε ανακοινώθηκε η πρόθεση να εφαρμοστούν στοιχειώδους σημασίας οδηγίες επιστημονικών ιδρυμάτων ή παιδιατρικών κλινικών.Το τελευταίο θεωρούμε ότι αποτελεί χρόνια, δόλια παράλειψη προς αποφυγή της κάλυψης των ενδεχόμενα υψηλότερων δαπανών στον προϋπολογισμό, που θα υποδείκνυε σχετικό πόρισμα.Γιατί είναι ορατό σε επισυναπτόμενες ανακοινώσεις κλαδικών οργάνων των ειδικών θεραπευτών ότι έχει πραγματοποιηθείμείωσητουπροϋπολογισμούπουαφοράστηνειδικήαγωγή, περίπουκατά 40%, χωρίςόμωςημείωσηαυτήνασυνάδεικαιμεταπορίσματααντίστοιχηςεπιστημονικήςεπιδημιολογικήςμελέτης, πουνααποδεικνύειτιςπραγματικέςκαιδιαπιστωμένεςανάγκεςτουπληθυσμού,πουχρήζειθεραπευτικήςπαρέμβασης.

 

5.Διαπιστώνεται στο νέο ΕΚΠΥ, είτε μείωση, είτε ολοσχερής κατάργηση απαραίτητων θεραπειών που χρήζουν παιδιά με ελαφρύ αυτισμό (ASPERGER) ή μαθησιακές δυσκολίες αλλά και η μη αποζημίωση ένεκα συνεδριών ψυχολόγου χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση. Η μείωση των θεραπειών ανά άτομο και η απουσία θεραπευτικής αντιμετώπισης κάποιων σοβαρών διαταραχών από τον νέο ΕΚΠΥ είναι αντίθετη προς τη νομοθεσία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρώπης. Για τις ηλικίες 0-4 υπάρχει διαγνωστικό κενό για την κατηγορία F του ICD-10, ενώ απουσιάζει η μέριμνα για περιπτώσεις χρονίων περιστατικών από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή, χωρίς περικοπές. Τα παιδιά με ΔΑΔ, Asperger (F-84.5 κατά ICD-10, αναθ.2018) έχουν αποκλειστεί από τις θεραπείες, καθώς, στον ισχύοντα ΕΚΠΥ δεν συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο ASPERGER (F-84.5 κατά ICD-10, βλ έγγραφο 90). Αυτό σημαίνει ότι, με προφανή απόφαση της διοίκησης του οργανισμού, ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει και αφαιρείται από τα παιδιά με Asperger η δυνατότητα να κάνoυν τις απαιτούμενες θεραπείες αποκατάστασης ελλείψεων, ακυρώνοντας την «επί ίσοις όροις» συμμετοχή τους στην κοινωνία και τον σεβασμό στην προσωπικότητά τους. Επίσης, απουσιάζει ο εξορθολογισμός της αποζημίωσης της ειδικής διαπαιδαγώγησης, καθώς και η αποζημίωση Ψυχοθεραπείας/Θεραπείας συμπεριφοράς σε επίπεδα που να καλύπτουν μια βιώσιμη για τους ψυχολόγους αμοιβή. Επιπλέον, καταργείται η Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία, παρά την ωφελιμότητά της στις οικογένειες των παιδιών που κάνουν ειδικές θεραπείες.

6. Δεν λειτουργεί θεσμοθετημένο μέγιστο επιτρεπόμενο χρονικό πλαφόν καθυστέρησης στις αποπληρωμές αποζημιώσεων από τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μπορούμε οι γονείς να υποστηρίξουμε ταμειακά τις έγκαιρες πληρωμές στους επαγγελματίες ειδικούς επιστήμονες για τις θεραπείες των παιδιών μας. Εξ’ άλλου, είναι άξιο απορίας, το γιατί δεν έχει δρομολογηθεί η θέσπιση συστήματος εκταμίευσης των αποζημιώσεων απ’ ευθείας στους επαγγελματίες ειδικούς επιστήμονες που διενεργούν ειδικές θεραπείες, με εμάς τους κηδεμόνες να καταθέτουμε μόνον υπεύθυνες δηλώσεις στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών της χώρας (ΚΕΠ) για το ότι έγιναν ορθά και στον σωστό χρόνο οι εκάστοτε συνταγογραφημένες ειδικές θεραπείες. Εννοείται ότι, όπως και αν δρομολογούνται οι αποπληρωμές (προς ιδιώτες ή προς επαγγελματίες απ’ ευθείας), κάθε καθυστέρηση αποπληρωμής των επαγγελματιών συνιστά κατά την γνώμη μας επιζήμια ενέργεια, τόσο προς τους ίδιους τους επαγγελματίες, όσο και στις οικογένειές μας, καθώς, είναι πάντοτε παρών ο κίνδυνος υπαναχώρησης του επαγγελματία θεραπευτή από την παροχή των ειδικών θεραπειών στα παιδιά που τις έχουν ανάγκη, λόγω μιας οφειλόμενης στο Ελληνικό Δημόσιο οικονομικής στάσης πληρωμών προς τον ίδιο, την οποία συχνά δεν μπορεί ο εν λόγω επαγγελματίας να αντέξει οικονομικά. Οι καθυστερήσεις των αποζημιώσεων, στην ουσία, ζημιώνουν οικονομικά όλους εκείνους του γονείς που έχουν χαμηλά εισοδήματα και έχουν ανάγκη περισσότερο τις αποζημιώσεις από οποιονδήποτε άλλον.

7.Έχει δρομολογηθεί διάρκεια ορισμένων γνωματεύσεων μικρότερη του ενός έτους, γεγονός που δρα καταπιεστικά εις βάρος των γονέων, είναι, δε, αδικαιολόγητο και άκρως επιβαρυντικό καθεστώς, απευθυνόμενο σε εργαζόμενους γονείς, καθώς, όσοι από τους εν λόγω εργάζονται, δεν είναι θεμιτό να δεσμεύουν σεβαστό αριθμό ωρών από το χρόνο εργασίας τους ή από τις υποχρεώσεις τους για να δηλώνουν το αυτονόητο στα αρμόδια νοσοκομεία, ενώ η εναλλακτική εκδοχή της προσφυγής τους σε ιδιώτη γιατρό, στην ουσία, λόγω της πάγιας μη διαθεσιμότητας ωρών για έγκαιρο ραντεβού στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ και του κόστους επίσκεψης, ακυρώνει μεγάλο μέρος των αποζημιώσεων που προορίζονται για να ανακουφίσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

8. Έχει θεσμοθετηθεί μη νομικά κατοχυρωμένος από την άποψη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κλειστός προϋπολογισμός για τις ειδικές θεραπείες, με προβλέψεις για “claw back” & “rebate” σε περίπτωση υπέρβασης των προϋπολογισμένων πλαφόν οροφής στην καταβολή αποζημιώσεων. Η εφαρμογή κλειστού προϋπολογισμού στον τομέα της Ειδικής Αγωγής -και μάλιστα, όπως αναφέρεται στα επισυναπτόμενα έγγραφα κλαδικών φορέων, μειωμένου κατά 40% σε σχέση με τις βεβαιωμένες από φορείς του Δημοσίου ανάγκες των αμέσως προηγούμενων ετών- αποτελεί προσβολή του Δικαιώματος στην ΥγείαΗ πρόσβαση στην Υγεία είναι Δικαίωμα και δεν μπορεί να το αποστερηθεί κανένας μόνο και μόνο λόγω ύπαρξης κλειστών προϋπολογισμών. Εξ’ άλλου, η απόπειρα να μετακυλιστεί στους θεραπευτές η κάθε υπέρβαση του προϋπολογισμού με όρους έκπτωσης και επιστροφής (rebate, clawback) συνιστά παραβίαση του Δικαιώματος στην περιουσία (το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει συμπεριλάβει στην έννοια «περιουσία» τις «απαιτήσεις, για την απόκτηση ή ικανοποίηση των οποίων ο προσφεύγων μπορεί να υποστηρίξει ότι έχει τουλάχιστον μια εύλογη ή θεμιτή προσδοκία») και αποτελεί κίνδυνο για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους

9. Τα ερωτηματολόγια προκειμένου για την προετοιμασία της διάγνωσης ανάγκης ειδικών θεραπειών δεν προέρχονται από επιστημονικά έγκυρη διαβούλευση, ενώ οι υφιστάμενοι επιστημονικοί φορείς που πλαισιώνουν τις ειδικές θεραπείες δεν κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν για την ορθότητα των προβλεπομένων στο νέο ΕΚΠΥ. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται το Παράρτημα του άρθρου 45, του ισχύοντος ως άνω ΕΚΠΥ, ως θεραπευτικό πρωτόκολλο, χωρίς να διαθέτει το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο. Αποτέλεσμα των παραπάνω παραλείψεων είναι τα παιδιά μας να έχουν μη ορθή θεραπευτική μεταχείριση από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

 

 

Εμπλεκόμενοι φορείς:

Οιφορείς /νομικάπρόσωπαπου θεωρούμε ότι εμπλέκονταισταπαραπάνωαναφερόμενα, είτεωςπρωταγωνιστές, είτεωςαρμόδιοιγια απολογία ήδιενέργειαενδεχόμενηςπραγματογνωμοσύνης, είναι: ΤοΥπουργείοΥγείας, οΕθνικόςΟργανισμόςΠαροχήςΥπηρεσιώνΥγείας (ΕΟΠΥΥ), οιιατρικοίσύλλογοιτηςχώρας, οι κλαδικοί φορείς των Εργοθεραπευτών με επισυναπτόμενα ήδη δρομολογημένα έγγραφα προς τον ΕΟΠΥΥ και σχόλια επίτωνκαινοτομιώντουνέουΕΚΠΥ, οι κλαδικοί φορείς των λογοθεραπευτών με επισυναπτόμενα ήδη δρομολογημένα έγγραφα προς τον ΕΟΠΥΥ και σχόλια επίτωνκαινοτομιώντουνέουΕΚΠΥ, οι κλαδικοί φορείς των ψυχολόγων (συγκυριακά ο «Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων», με ανάλογες επισυναπτόμενες επισημάνσεις προς το Ελλ Δημόσιο), η κλαδική εκπροσώπηση των ιδιοκτητών μονάδων Α’β’αθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας, με ανάλογα προς τα παραπάνω σχόλια, καθώς και τα παιδιατρικά νοσοκομεία «Αγλαϊα Κυριακού» & «Αγ. Σοφία», παράλληλα με όλες τις παιδιατρικές κλινικές της χώρας, που έχουν τμήματα παιδοψυχιατρικής.

 

 

Επειδήοι παρακάτω υπογράφοντεςέχουμεέννομοσυμφέρονκαιεπειδήεπιθυμούμεναδράσουμεωςπολίτες,οιοποίοιυποχρεούνταιναπροστατεύουντηνέννομητάξηκαιναεκτελούντοκαθήκοντουςπροστατεύονταςτουςσυνανθρώπουςτους, καταθέτουμετηνπαρούσαμηνυτήριααναφοράμας.

 

Για τους λόγους αυτούς

και με ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας

 

Ζητούμε: Ναδιενεργήσετε κάθενόμιμηδιερεύνησηπερίτωνσυνθηκών διάπραξης των παραπάνω επιζήμιων πράξεων ή παραλείψεων εις βάρος των ΑμεΑ παιδιών, των παιδιών με προβλήματα μαθησιακών δυσκολιών και των γονέων τους, που αποκαλύπτονται μέσα από πράξεις ή παραλείψεις και να τιμωρηθούν οι όποιοι υπαίτιοιτωνανωτέρωάνομωνπράξεων, καθώς, οι εν λόγω πράξεις & παραλείψειςτουςέχουνεπιφέρειηθική & ψυχοσωματική ζημία στα ανήλικα τέκνα αλλά και στον οικογενειακό προϋπολογισμό των κηδεμόνων τους, ενώ θεωρούμε καίριας σημασίαςτηνκλήσηπροςαπάντησητωνόποιων μαρτύρωνπροσκληθούν αρμόδιασταπαρακάτωερωτήματα:

 

1) Πόσεςχειρόγραφεςαιτήσειςέγκρισηςανανέωσης γνωματεύσεωνείχανδιαβιβαστείπροςτηνΚεντρικήΥπηρεσίαΕΟΠΥΥ στις 5/4/2019, σε σύγκριση με τις ήδη εκτελούμενες, καθώς, η 31ηΜαρτίου 2019, ήτανηκαταληκτικήημερομηνίαυποβολής, σύμφωναμετηΔΒ3Α/Φ155/6/οικ. 10789-22/03/2019 εγκύκλιοτουΟργανισμού;

 

2) Πόσεςχειρόγραφεςαιτήσειςγνωμάτευσηςαπό τις άνω έχουνεγκριθεί (ώστε να μπορούν να τεθούν σε ισχύ), κατάτην ως άνω ημ/νία, πόσεςέχουναπορριφθείκαιπόσεςείναισεεκκρεμότητα κατά την τελευταία ημέρα του μηνός Απριλίου 2019;

 

3) Ποιοιείναιοιπροβλεπόμενοιλόγοιαπόρριψηςτωνόποιωναιτήσεωνγιαέκδοσηγνωμάτευσηςκατάτηδιεξαγωγήτωνελέγχωνκαιγιατίθεσμοθετήθηκε ηδιενέργειατουελέγχουνα καθίσταταιεπιτακτικήπροτηςθέσηςτηςεκάστοτεγνωμάτευσηςσεισχύκατάτηναναγραφόμενηημ/νία, αφού οι όποιοι κηδεμόνες των δικαιούχων έμμεσα ασφαλισμένων ανηλίκων είναι επώνυμοι, αναγνωρίσιμοι από την υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ αλλά και ενδεχόμενα υπόλογοι για ποινικά αδικήματαστιςαρμόδιεςαστυνομικέςαρχές;

 

4) ΠόσεςχειρόγραφεςαιτήσειςέχουνυποβληθείστηναρμόδιαΔ/νσητουΕΟΠΥΥπροςπεραιτέρωδιαβίβαση, μέχρι την ημ/νία υπογραφής της παρούσας, λόγωμηπρόβλεψηςγιαύπαρξητουκατάλληλουκωδικούπάθησηςτουδικαιούχου, στοισχύωνΠαράρτηματουάρθρου 45, τουωςάνωΕΚΠΥ;

 

5) Η ημερομηνία έναρξης ισχύος της χειρόγραφης γνωμάτευσης σε δημόσιες παιδιατρικές κλινικές, για ποιο λόγο είναι η ημερομηνία ελέγχου της ως άνω ή αυτή της φυσικής παραλαβής της και όχι αυτή της αίτησης του ενδιαφερόμενου; Ποιος δρομολόγησε την έκδοση εντολής για υπαγωγή της όποιας χειρόγραφης ή μη αίτησης σε διαδικασίες ελέγχου προ εφαρμογής της υπό συνθήκες καθυστέρησης, γεγονός που αυτόματα στερεί ειδικές θεραπείες από το όποιο δικαιούχο τέκνο για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα; Για ποιο λόγο δεν προκρίθηκε η προτεραιότητα της μη απώλειας χρόνου θεραπειών στην προηγούμενη διαδικασία;

 

6) Υπήρξαν τεχνικές δυσκολίες κατά τη διαβίβαση της χειρόγραφης αίτησης συνοδευόμενης με το ιατρικό ιστορικό, στην διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείουeidikestherapies@eopyy.gov.gr ; Τεκμηριώνουν οι εν λόγω δυσκολίες αιτία μη ισχύος ή καθυστέρησης των γνωματεύσεων εις βάρος των δικαιούχων;

 

7) ΤοΠαράρτηματουάρθρου 45 τουισχύοντοςΕΚΠΥ, μπορείναθεωρηθείθεραπευτικόπρωτόκολλο;Αν ναι, ποιοι επιστημονικοί φορείς γνωμάτευσαν σχετικά;

 

8) Ποιεςείναιοιειδικότητεςιατρώνπουδιενήργησαν ήδιενεργούντουςελέγχουςστιςγνωματεύσειςτωνειδικώνθεραπειών; Δύναταιηειδικότητατουελεγκτήιατρούπουεγκρίνειήαπορρίπτειμιαγνωμάτευση/συνταγή, χωρίςνααξιολογείήναεξετάζειτονυποψήφιοδικαιούχο, ναείναιδιαφορετικήαπόεκείνηντουσυνταγογραφούνταιατρού; ΑπασχολούνταιωςελεγκτέςμηπαιδοψυχίατροιήαναπτυξιολόγοιιατροίστιςαρμόδιεςελεγκτικέςυπηρεσίεςτουΕΟΠΥΥ;

 

9) Ποιοςφέρειτηνευθύνη, τηςκατάρτισηςτουεξατομικευμένουπρογράμματοςθεραπευτικήςπαρέμβασης; Οιατρόςπουπαρακολουθείτοπαιδίκαιγνωματεύεισύμφωναμετιςεξατομικευμένεςανάγκεςτουπαιδιούήοελεγκτήςιατρόςπουκαλείταιναεφαρμόσειτοπαράρτημακαιενδεχόμενα ναπερικόψειαριθμόσυνεδριώνειδικώνθεραπειών;

 

10) Ποιοςείναιδεοντολογικάορθόνααποφασίζειγιατησυνέχισηήδιακοπήτουθεραπευτικούπρογράμματοςενόςπαιδιού; Οιατρόςπουτοπαρακολουθείήοελεγκτήςιατρόςεφαρμόζονταςτοπαράρτημα;

 

11) Ποιοςφέρειτηνευθύνη, ότανδενέχουνεπιτευχθείοιστόχοιενόςθεραπευτικούπρογράμματος; ΟΕΟΠΥΥπουκατάρτισεαυθαίρετατιςόποιεςπροδιαγραφέςσεανάλογοπαράρτηματουΕΚΠΥ, οελεγκτήςιατρόςπουτοεφαρμόζειπιστάήοειδικόςθεραπευτήςπουεκτελείτησυνταγή;

 

12) ΗσυμπλήρωσητηςΠρότυπηςΙατρικήςΓνωμάτευσης, μπορείναθεωρηθείέγκυρηότανζητείταιησυμπλήρωσηπεδίωνταοποίοβρίσκονταιεκτόςτουπεδίουτηςειδικότηταςτουιατρούπουσυνταγογραφεί; Μεποιαεπιστημονικάκριτήριακαιμεποιαβιβλιογραφίακαταρτίστηκανοιερωτήσειςτηςλεγόμενης 9σέλιδηςγνωμάτευσης, πουσυμπληρώνεται και δρομολογείταιπροςέλεγχογιαειδικέςθεραπείεςαυτισμού; Ζητήθηκε η γνώμη των καθ’ ύλην αρμόδιων ειδικοτήτων για τη σύνταξη του ερωτηματολογίου αίτησης στις 9σέλιδες φόρμες και αν ναι, με ποια έγγραφα πιστοποιείται το γεγονός;

 

13)ΔιαθέτουνοιαρμόδιεςυπηρεσίεςτουΥπουργείουΥγείας. ετήσιαστατιστικάστοιχείααλλάκαιπροσωποποιημένομητρώο (επωνυμίαέμμεσα ασφαλισμένου με συσχετισμένο ΑΜΚΑ), σχετικά με τον ανήλικο πληθυσμόπουχρήζειειδικώνθεραπειών, ώστενακαταρτίζεται ορθά οεκάστοτε προϋπολογισμός,πουαφοράστιςαποζημιώσειςθεραπειών;

 

14)ΠοιαείναιταχρηματικάποσάμετημορφήκονδυλίωνχρηματοδότησηςαπότηνΕΕπουέχειπαραλάβειτοΕλληνικόΚράτος, προορισμένα να διατεθούν προς τομείς θεραπειών ή εκπαίδευσηςπουαφορούνσταΑμεΑπαιδιά; ΈχουνόλααυτάτακονδύλιαδιατεθείστααντίστοιχακέντρακόστουςτουπροϋπολογισμούτουΥπουργείουΥγείας ή/και Παιδείας (Ειδική Αγωγή που διενεργείται εντός των Ειδ Σχολείων), που αφορούν στην θεραπευτική ή παιδαγωγική υποστήριξη των ΑμεΑ παιδιών; Μπορούν να προσκομιστούν τεκμήρια οικονομικών καταστάσεων των αρμοδίων υπηρεσιών της ΕΕ σχετικά με την δρομολόγηση των εν λόγω ποσών & πιστοποιητικά διαβίβασης ή αποδοχής τους από την ελληνική κυβέρνηση;

 

15) Για ποιο λόγο δεν έχει καταρτιστεί μέχρι σήμερα Μητρώο των έμμεσα ασφαλισμένων ανηλίκων που κάνουν χρήση ειδικών θεραπειών του ΕΟΠΥΥ;

 

16) Για ποιο λόγο δεν προκρίνεται η ημ/νία της αίτησης του ενδιαφερόμενου στην εκάστοτε διάδοχη γνωμάτευση για ειδικές θεραπείες και επιλέγεται αυτή της ολοκλήρωσης του ελέγχου ή της φυσικής παραλαβής, αφού η αναπηρία ή η πάθηση προς θεραπεία είναι παρούσα και ισχύουσα σε όλο το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα από τη λήξη της προηγούμενης γνωμάτευσης ειδικών θεραπειών μέχρι την έναρξη της νέας;

 

17) Για ποιο λόγο ο έλεγχος των γνωματεύσεων ειδικών θεραπειών πρέπει να ολοκληρώνεται προ της ισχύος αυτών και όχι εκ των υστέρων, από τη στιγμή που οι χρήστες είναι πλήρως αναγνωρίσιμοι και υπόλογοι στις Αρχές, αν έχουν προβεί σε οιαδήποτε απάτη;

 

18) Για ποιο λόγο δεν έχει δρομολογηθεί και καταρτιστεί επιδημιολογική μελέτη για τις συνθήκες της συνεχώς αυξανόμενης διασποράς παθήσεων αυτισμού, συνδρόμου DOWN, ελαφράς νοητικής υστέρησης & μαθησιακών δυσκολιών στον ελληνικό πληθυσμό;

 

19) Για ποιο λόγο αποφασίστηκε να μειωθούν ή να ακυρωθούν τελείως στο νέο ΕΚΠΥ οι απαραίτητες για την πρόοδο των παιδιών ειδικές θεραπείες που χρήζει κάθε παιδί που πάσχει αναλόγως από ελαφρύ αυτισμό (ASPERGER) ή μαθησιακές δυσκολίες; Υπήρξε επιστημονική μελέτη που πρόκρινε την εν λόγω μείωση ή κατάργηση;

 

20) Για ποιο λόγο επιλέγεται από τις αρμόδιες Αρχές, οι γονείς των έμμεσα ασφαλισμένων παιδιών που χρήζουν ειδικών θεραπειών να είναι οι “διαμετακομιστές” των πληρωμών σε μετρητά προς τους επαγγελματίες θεραπευτές; Ποιος ο λόγος να δεσμεύεται χρόνος αρκετών εργατο-ωρών από γονείς και υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να δηλώνεται άνευ λόγου η πράξη της πληρωμής και η απαίτηση της αποζημίωσης σε σχετική διαδικασία στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ κατά τις εργάσιμες ώρες; Για ποιο λόγο δεν προκρίνεται μια διαδικασία κατάθεσης υπεύθυνης δήλωσης σε χώρους όπως το ΚΕΠ από τους γονείς των έμμεσα ασφαλισμένων περί των ημ/νιών που έχουν τελεστεί οι εν λόγω θεραπείες και κατόπιν, να λαμβάνει χώρα η μεταφορά ποσών μέσω της ασφαλούς τραπεζικής διαδικασίας σε τραπεζικούς λ/σμούς των αρμόδια πιστοποιημένων από το Ελληνικό Δημόσιο θεραπευτών, προς ανακούφιση, τόσο των ίδιων των γονέων, όσο και της υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ, που δεσμεύει μεγάλο αριθμό προσωπικού για την υποδοχή τέτοιων εγγράφων αιτήσεων;

21) Για ποιο λόγο δεν καθιερώνεται η ετήσια διάρκεια των γνωματεύσεων σε όλες τις περιπτώσεις ειδικών θεραπειών, προκειμένου να μην καταπιέζονται οι γονείς αναλωνόμενοι σε πολύωρες αναμονές & επισκέψεις σε χώρους νοσοκομείων ή ιδιωτικών ιατρείων;

22) Για ποιο λόγο έχουν θεσμοθετηθεί κλειστός προϋπολογισμός, διαδικασίες claw back & rebate στις ειδικές θεραπείες, από τη στιγμή που το δικαίωμα στη θεραπεία των ΑμεΑ παιδιών με αυτισμό ή σύνδρομο DOWN ή ελαφρά νοητική υστέρηση αλλά και αυτών με μαθησιακές δυσκολίες προστατεύεται από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πράγμα που καθιστά άνομους τους ποσοτικούς περιορισμούς των θεραπειών; Πως προέκυψαν οι σχετικές έννοιες στη νομοθεσία των ειδικών θεραπειών, τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ δεν γνωρίζει ούτε πόσους ωφελούμενους έχει, ούτε όμως και ποιες είναι οι ανάγκες τους;

 

23) Για ποιο λόγο δεν έλαβε έγκαιρα υπόψη του το Υπουργείο Υγείας ή/και ο ΕΟΠΥΥ τις επισημάνσεις προβλημάτων από τους κλαδικούς φορείς των λογοθεραπευτών σχετικά με την μη επιστημονικότητα των νομοθετικών προβλέψεων του ΕΚΠΥ; (κλαδικός φορέα λογοθεραπευτών ΣΕΛΛΕ: βλ. επισυναπτόμενο έγγραφο από 28/02/2019 με αρ. πρ. εισερχομένων: 121 & άλλο επισυναπτόμενο του φορέα των εργοθεραπευτών ΠΣΕ: Επιστολή με ημ/νία εντός του τετραμήνου 18 Δεκ 2018 – 17 Απρ 2019)

 

24) Έχει λάβει χώρα μείωση του Προϋπολογισμού για την Ειδική Αγωγή σε οιοδήποτε ποσοστό; Αν ναι, γιατί το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε αυθαίρετη μείωση της δαπάνης στην ειδική αγωγή εντός του προϋπολογισμού του έτους 2019; Με ποια στατιστικά & επιστημονικά κριτήρια προγραμματίστηκε η παροχή ειδικών θεραπειών στους όσους την χρειάζονται εντός της ελληνικής επικράτειας; Γιατί παραθεωρεί το Υπουργείο Υγείας ότι οι ανάγκες στον τομέα των ειδικών θεραπειών, τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας, βαίνουν κατά γενική ομολογία αυξανόμενες;

 

25) Για ποιο λόγο καταργήθηκαν ή μειώθηκαν οι συνεδρίες συμβουλευτικής γονέων, που ως συμπλήρωμα των ειδικών θεραπειών, μεγιστοποιούν την ωφέλεια των όσων αποκομίζουν τα παιδιά από τις Ειδικές θεραπείες; Συνάδει η σχετική αιτία με την προτεραιότητα που οφείλει να αποδίδεται στο συμφέρον του παιδιού με βάση τα διεθνώς αναγνωρισμένα Ανθρώπινα Δικαιώματα;

 

26) Για ποιο λόγο παρατηρούνται και γίνονται ανεκτές από την Ελληνική Δημόσια Διοίκηση καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των ειδικών θεραπειών προς τους εμπλεκόμενους γονείς, με όλα τα επώδυνα αποτελέσματα που αυτές οι καθυστερήσεις συνεπάγονται για τους γονείς & τα παιδιά που τις χρειάζονται;

 

 

Προτείνουμε ως μάρτυρες τους παρακάτω:

 

- Την Ιατρό Αναπτυξιολόγο, του νοσοκομείου «Αγλαϊα Κυριακού», κα Ελένη Καραντανά

 

Τους υπογράφοντες τα επισυναπτόμενα στην παρούσα Αναφορά, δηλαδή:

- Τον κο Ευάγγελο Σαραντίδη (γονέα παιδιού με αυτισμό που το τέκνο του έχει υποστεί ζημία από τη μη διενέργεια ειδ. θεραπειών λόγω της διακοπής της δυνατότητας αποζημίωσης κατά τους μήνες Φεβ – Μαρ Απρ 2019), ο οποίος έχει απευθύνει επιστολή διαμαρτυρίας & αιτήματος για επανόρθωση των ανεπαρκειών του συστήματος συνταγογράφησης ειδ. θεραπειών, που περιγράφονται στην παρούσα.

- Τον Πρόεδρο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, κο Ιωάννη Μοσχολιό

- Την Γεν. Γραμματέα της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, κα Φωτεινή Ζαφειροπούλου,

- Τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

- Τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών (Γαβριηλίδου 8, Αθήνα 11141, τηλ. 2103228979, email: mail@pse.org.gr)

- Την Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Β. Αμαλίας 42, 10558 Αθήνα, τηλ.: 2106913500, email: info@seps.gr)

- Τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Σωματείου Ιδιοκτητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για παιδιά (email: dschildmentalhealth@gmail.com)

- Την Πρόεδρο του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος (Κάνιγγος 10, 10677 Αθήνα 10210 – τ.θ.: 3918, τηλ. 2103848362, email: info@selle.gr)

- Τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών Λογοθεραπευτών (Ελ. Βενιζέλου 50 & Σαρανταπόρου, Χολαργός 15561, Τηλ.: 210 7779901, 210 7779922
Email : info@logopedists.gr)

 

 

Προσκομίζουμε συνημμένα, τα παρακάτω απόλυτα σχετικά με τα ως άνω περιεχόμενα στην παρούσα Αναφορά έγγραφα και δημοσιευμένα κείμενα ανακοινώσεων ή αλληλογραφίας, τα οποία φέρουν όμοια-ανάλογη με την παρακάτω απαρίθμηση σήμανση επί του κάθε σχετικού (“Α”, “Β” κλπ):

 

Α) Επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία, με ημ/νία 14/5/2019 & αρ. πρωτ. εξερχομένων 309, όπου μεταξύ άλλων, γίνεται γνωστοποίηση στον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), στον κο Πρωθυπουργό, στον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη των ΑμεΑ παιδιών με ειδικές θεραπείες από τη λήξη της ισχύος προηγούμενης γνωμάτευσης ως την έγκριση της νέας υπό το καινούριο σύστημα καταγραφής, ενώ δεν προβλέπεται κάλυψη με ειδ. θεραπείες για τα ΑμεΑ από 21 ετών και άνω.

 

Β) Αντίγραφο του κειμένου που κατατέθηκε από τον υπογράφοντα την παρούσα, κο Σαραντίδη Ευάγγελο, με μορφή επιστολής προς τον Υπουργό Υγείας υπό αρ. πρωτ. εισερχομένων του γραφείου Υπουργού Υγείας 1467/9-4-2019 & προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ υπό αρ. πρωτ. εισερχομένων του ΕΟΠΥΥ 13311/9-4-2019, όπου περιγράφονται τα ζητήματα που θίγει η παρούσα Αναφορά.

 

Γ) Έγγραφη Απόφαση του ΕΟΠΥΥ, υπ’ αρ. 659, όπου ανακοινώνεται λίστα ιατρών μη παιδοψυχιάτρων ή ψυχιάτρων στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι οποίοι θα χειριστούν τις διαδικασίες ελέγχου(!) των χιλιάδων γνωματεύσεων για ειδικές θεραπείες, που έχουν καταρτίσει παιδοψυχίατροι.

 

Δ) Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών, ορατή κατά την 8/5/2019, όπου καταδικάζεται από τον εν λόγω φορέα μη αποδεκτή τακτική του ΕΟΠΥΥ σχετικά με μια υποχρέωση ένταξης των εργοθεραπευτών σε πλατφόρμα του οργανισμού με άγνωστο πλαίσιο υποχρεώσεων, καθώς και άκρως πλημμελή διαδικασία ελέγχου των γνωματεύσεων ειδ. θεραπειών & απαράδεκτων επιπλοκών στη διαδικασία υποβολής των εν λόγω γνωματεύσεων προς έγκριση.

 

Ε) Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών, από 2/5/2019, που δημοσιεύεται ως απάντηση σε δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ και καταγγέλλει την έλλειψη διαβούλευσης και σοβαρές ελλείψεις στη διαδικασία της συνταγογράφησης των ειδικών θεραπειών, που θίγονται στην παρούσα.

 

Στ) Διαμαρτυρία του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, από 12/9/2017, σχετικά με εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές ωριαίας αποζημίωσης, που καθιστούν την συνεδρία με ωφελούμενους ειδικών θεραπειών & τους γονείς αυτών μη βιώσιμη για τον κλάδο των ψυχολόγων.

 

Ζ) Απόφαση της 6/5/2019, του Πανελλήνιου Σωματείου Ιδιοκτητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για παιδιά, που καταδικάζει την υποχρέωση εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ για ένταξη σε πλατφόρμα πιστοποίησης των ειδικών θεραπευτών, ως περιττή, καταχρηστική και επιζήμια για τον κλάδο τους, αφού ήδη είναι σε ισχύ η τρέχουσα πιστοποίηση άδειας άσκησης του επαγγέλματος ειδ. θεραπευτή κλπ.

 

Η) Υπόμνημα του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος απευθυνόμενο προς τον Υπουργό Υγείας & τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, υπό αρ. πρωτ.: 121/28-2-2019, όπου καταδικάζεται μια σειρά τραγικών ανεπαρκειών & ελλείψεων του νέου ΕΚΠΥ, σχετικά με τα αναφερόμενα στην παρούσα Αναφορά.

 

Θ) Δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών Λογοθεραπευτών, ορατό στο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης facebook κατά την 6/5/2019, όπου καταδικάζονται οι περικοπές στον προϋπολογισμό Ειδικών Θεραπειών, οι ελλείψεις στη διαδικασία συνταγογράφησης των ειδικών θεραπειών καθώς και η άτυπη πολύμηνη στάση πληρωμών, εις βάρος των κηδεμόνων δικαιούχων ειδικών θεραπειών.

 

Ι) Δημοσίευση της ιστοσελίδας www.amea-care.gr, όπου αναλύεται η συσχέτιση του συνδρόμου “Asperger” με τον αυτισμό και η συμπερίληψή του στις παθογένειες που χρήζουν ειδικών θεραπειών, μη καλυπτόμενων από τον νέο ΕΚΠΥ, που έθεσε σε ισχύ ο ΕΟΠΥΥ, κατά τα καταγγελλόμενα στην παρούσα Αναφορά.

 

Κ) Δημοσίευση της εφημερίδας “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, από 5/5/2019, όπου δηλώνεται η περικοπή στον προϋπολογισμό των Ειδικών θεραπειών, η άτυπη διακοπή των ειδ. θεραπειών λόγω του εμφανισμένου “τεχνικού” κωλύματος στο διάστημα από την λήξη της παλαιάς ως την έγκριση της νέας γνωμάτευσης, καθώς και η απουσία επιδημιολογικής μελέτης, που θα καθιστούσε τις ειδικές θεραπείες αναγκαία υποδομή του συστήματος Υγείας...

 

ΟιΜηνυτές

 

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων - Φορέων - ΜΚΟ

 

09/07/2019