ΚΛΙΜΑΚΑ: Πρόγραμμα Στήριξης Αστέγων – 20 χρόνια εμπειρίας και αγώνων

 

ΚΛΙΜΑΚΑ Πρόγραμμα Στήριξης Αστέγων – 20 χρόνια εμπειρίας και αγώνων.jpg

 

Από τότε που άστεγοι «δεν υπήρχαν» μέχρι τις εφαρμοσμένες ολιστικές στρατηγικές πρόληψης της έλλειψης στέγης…

 

Μέσα σε  μια εποχή μεγάλων αλλαγών και προκλήσεων, όπου ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας ταλανίζεται από  προβλήματα καθημερινής επιβίωσης, η ΚΛΙΜΑΚΑ, συνεχίζει  τις υπηρεσίες στήριξης αστέγων παρέχοντας ιατρική, ψυχοκοινωνική και οικονομική στήριξη ατόμων ή/και  οικογενειών που βιώνουν τα  πολλαπλά προβλήματα  της φτώχειας  και  του  κοινωνικού αποκλεισμού, έχοντας διανύσει μία περίοδο περίπου 2 δεκαετιών ενεργής δράσης στην αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης και αποτελώντας τον πρώτο κοινωνικό, μη κερδοσκοπικό φορέα στην Ελλάδα που επί σειρά ετών παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα και στήριξη στην πλέον ευάλωτη κοινωνικά ομάδα των αστέγων.

Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή  λειτουργίας του Προγράμματος Στήριξης Αστέγων ξεκίνησε σε μια εποχή όπου η επικρατούσα άποψη της ελληνικής κοινωνίας δεν συνηγορούσε υπέρ της σοβαρότητας του φαινομένου της έλλειψης στέγης, αφήνοντας έξω από την ατζέντα των κοινωνικών προς επίλυση προβλημάτων  το θέμα των αστέγων.

Ξεκινήσαμε λοιπόν σε μια εποχή όπου το πρόβλημα των αστέγων ήταν αόρατο για την ελληνική κοινωνία και χαρακτηριστήκαμε από πολλούς ως  γραφικοί…

Στην πορεία του χρόνου, η συγκριτικά με άλλες χώρες, πρόσφατη εμφάνιση του φαινομένου της έλλειψης στέγης στην Ελλάδα, άρχισε να προσεγγίζει αριθμούς αστέγων Δ. Ευρώπης. Ωστόσο, το πρόβλημα παρέμεινε θεσμικά ανύπαρκτο και υποτιμημένο τόσο από  την κοινή γνώμη αλλά όσο και από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, εγκαταλείποντας  στο περιθώριο της κοινωνικής απομόνωσης και της εξαθλίωσης δεκάδες  χιλιάδες συμπολίτες μας. Συνεχίσαμε, λοιπόν,  σε μια εποχή, όπου το πρόβλημα των αστέγων ήταν μεν ορατό αλλά «αόρατα» αυξανόμενο και χαρακτηριστήκαμε από πολλούς ως κινδυνολόγοι…

Τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση και την ανεργία να συνταράζει συθέμελα την ελληνική κοινωνία και με την «νέα γενιά» αστέγων να συγκεντρώνει χαρακτηριστικά της πλειονότητας του μέσου Έλληνα, η έλλειψη στέγης, ο κίνδυνος απώλειας, και η ανεπαρκής – ακατάλληλη στέγαση, αφορά όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας, φέρνοντας το θέμα των αστέγων στο προσκήνιο των δυσμενών κοινωνικών εξελίξεων. Ωστόσο, η έλλειψη στέγης δεν αποτέλεσε ποτέ προτεραιότητα της κοινωνικής πολιτικής στη χώρα μας. Ακόμα και σήμερα με τις επιπτώσεις της κρίσης και την πρωτοφανή επιδείνωση φαινομένων ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Η πολυετής δράση της ΚΛΙΜΑΚΑ για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης, κατευθύνθηκε από την επιστημονική προσέγγιση του φαινομένου, προσφέροντας στον  φορέα μια πολύτιμη παρακαταθήκη εμπειριών, αλλά και τεχνογνωσίας, μέσα από την ανάπτυξη πολιτικών πρόληψης, επείγουσας παρέμβασης, στέγασης, επανένταξης, κ.ά δράσεων στοχευμένων στην ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ειδικότερα -και μεταξύ άλλων- μέσα από την ίδρυση και  λειτουργία του πρώτου Κέντρου Ημέρας και Ξενώνα φιλοξενίας Αστέγων σε εθνικό επίπεδο, (ως Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης),  μέσα από συνεχιζόμενες παρεμβάσεις στο δρόμο (streetwork), μέσα από πρωτοποριακές ερευνητικές εργασίες, μέσα από δράσεις Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (Κοι.Σ.Π.Ε Κλίμαξ plus) για την εργασιακή αποκατάσταση των αστέγων, μέσα από παρεμβάσεις & δράσεις ενημέρωσης- εκπαίδευσης –ευαισθητοποίησης (βραδιές “sleep out”, περιοδικό «Ο ΤΥΠΟΣ του ΔΡΟΜΟΥ»,  το «cafe – των αστέγων», εξειδικευμένα σεμινάρια σε επαγγελματίες, εθελοντές, φοιτητές, συνεντεύξεις σε εθνικά και διεθνή ΜΜΕ κά), μέσα από προτάσεις μας σε θεσμικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κ.λ.π.

Η θεσμική αναγνώριση των αστέγων -μόλις το 2012- ως Ευάλωτης Κοινωνικά Ομάδας (Άρθρο 29, Ν. 4052/2012) αποτέλεσε για εμάς μία ηθική δικαίωση ετών εντατικής προσπάθειας αλλά και μια περαιτέρω πρόκληση  να συνεχίσουμε τον αγώνα για την πρακτική εφαρμογή του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στη στέγη και την αξιοπρεπή κατοικία.

Για τις όλες τις παραπάνω πολύπλευρες δράσεις αξιοποιήθηκαν, εξαρχής, οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι που βασίστηκαν στην κοινωνική συνεισφορά και τον εθελοντισμό, χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση!

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε, για ακόμα μια φορά,  να ευχαριστούμε θερμά όλους τους ευγενικούς δωρητές, χορηγούς και εθελοντές μας. Η υποστήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια μας οπλίζει με δύναμη και πείσμα για τη συνέχιση του δύσκολου έργου μας. Τα έσοδα των δωρεών προέρχονται από μηνιαίες, ή εφάπαξ  δωρεές, δωρεές εις μνήμην, δωρεές από βαφτίσεις, χορηγίες σε είδη, έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου, προγράμματα ΕΚΕ κ.ά

Με δεδομένες τις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και τη  συνεχόμενη αύξηση των ατόμων που αναζητούν υποστήριξη, η ανάγκη  λειτουργίας του Προγράμματος Στήριξης Αστέγων καθώς και η ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών του είναι επιτακτική περισσότερο  από ποτέ.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ...

02/03/2018