Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού

 

Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου

 

Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι μία εφήμερη βιβλιοθήκη, που στήνεται μέσα σε μερικά λεπτά σε πλατείες, σχολεία, δημόσιους κήπους, κέντρα φιλοξενίας/ξενώνες προσφύγων κλπ. Η πλανόδια Βιβλιοθήκη δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να επισκεφθούν τον συναρπαστικό κόσμο των βιβλίων και παράλληλα, να συμμετάσχουν σε Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Δικτύου στο Εργαστήρι Πολιτισμού και μέσα από τα παιχνίδια, να μάθουν τα δικαιώματά τους καθώς και πώς να τα διεκδικούν.

Μπορεί να διαρκέσει μερικές μόνο ώρες, μία ολόκληρη ημέρα ή και περισσότερες. Η μεταφορά και εγκατάστασή της είναι εύκολη. Καταλαμβάνει περίπου 25 τ.μ. και περιέχει θεματικές ενότητες βιβλίων, εκπαιδευτικά παιχνίδια σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, πάζλ, επιτραπέζια, επιδαπέδια παιχνίδια κλπ.

Με αφορμή την Πλανόδια Βιβλιοθήκη τα παιδιά έρχονται σε επαφή με βιβλία, διαβάζουν και ακούν ιστορίες, παίζουν παιχνίδια και λαμβάνουν μέρος σε ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες, που σκοπό έχουν να τα ψυχαγωγήσουν, διαπαιδαγωγήσουν αλλά και να τα ευαισθητοποιήσουν σε διάφορα θέματα και κυρίως στο ζήτημα της προάσπισης των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Μαζί με τα παιδιά, και οι γονείς, μέσω της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης, έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ειδικές δράσεις ενθάρρυνσης ανάγνωσης βιβλίων στα παιδιά και μαζί με τα παιδιά τους, αλλά επιπλέον να λάβουν ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη από εξειδικευμένους επαγγελματίες του Δικτύου.

Η δράση της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης εντάσσεται στο πρόγραμμα "Child Protection Case Management for Refugee Children" που συγχρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

 

 

 

Αναδημοσίευση, με πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού

21/02/2018