Ρεφλεξολογία στην περίοδο της μητρότητας

 

ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

 

Οι μύθοι και οι θρησκείες όλων σχεδόν των λαών έχουν πολλά κοινά στοιχεία σχετικά με την κοσμογονία, με τη γένεση. Πιο συγκεκριμένα, μας αφηγούνται τη ζωοδότρα ένωση του αρσενικού και του θηλυκού στοιχείου μέσα από την οποία γεννιέται η δημιουργική δύναμη του σύμπαντος. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την δημιουργία του ανθρώπου που αρχίζει με την ένωση και τη μεταμόρφωση του άντρα σε πατέρα και της γυναίκας σε μητέρα κατά την ίδια χρονική στιγμή.

Η γυναίκα - μητέρα κατέχει την ύψιστη τιμή, να γίνεται φορέας και συνδημιουργός της ανθρώπινης ύπαρξης. Βάσει της θηλυκής Αρχής κάθε γυναίκα είναι μητέρα μέσα της (εν δυνάμει) εφόσον φυλάσσει μια ύψιστη σοφία στη μήτρα της, τις ρίζες της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτό είναι το μεγαλύτερό της προνόμιο αλλά και η μεγαλύτερή της ευθύνη. Ο πατέρας είναι ο εγκέφαλος, η μητέρα η καρδιά. Ο εγκέφαλος μπορεί και να κοιμάται… Η καρδιά όμως ποτέ...

Το πρώτο περιβάλλον του ανθρώπου, το πρώτο του μικρό σύμπαν, εκεί που ξεκινά η "εμβρυική ζωή", είναι η μήτρα της μητέρας του. Καθώς τα συναισθήματά των γονέων, οι σκέψεις, οι ήχοι του περιβάλλοντος, καταγράφονται βαθιά στην κυτταρική μνήμη του εμβρύου, διαμορφώνουν μετέπειτα το χαρακτήρα, τη νοοτροπία, τις κλίσεις και τα χαρίσματα του αυριανού ανθρώπου. «Οι έγκυες πρέπει να φροντίζουν για την υγεία του σώματος τους, να κινούνται και να τρώνε θρεπτικές τροφές. Αντίθετα με το σώμα, η διάνοια τους, πρέπει να είναι ήρεμη, γιατί φαίνεται πως κατά την κύηση, τα παιδιά απορροφούν τη ζωή από την έγκυο, όπως ακριβώς τα φυτά από τη γη» γράφει ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά!

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η ποιότητα ζωής της μητέρας και του πατέρα και η επίδραση του περιβάλλοντος μπορούν να καθορίσουν ποια στοιχεία του γενετικού υλικού του εμβρύου θα εκδηλωθούν, και ποια θα μείνουν αδρανή. Σε αυτό έχει αναφερθεί και ο πατήρ Πορφύριος ο οποίος εξηγεί ότι: «Η αγωγή του παιδιού αρχίζει εκ κοιλίας μητρός και μάλιστα εξ’ άκρας συλλήψεως.» Από τα παραπάνω φαίνεται πως ο σεβασμός και η φροντίδα που πρέπει να δείχνουμε στην γυναίκα η οποία πρόκειται να γίνει Μητέρα είναι μια βαθιά ριζωμένη παράδοση, τόσο πανάρχαια όσο και η δημιουργία του ανθρώπου. Θέλουμε να ξυπνήσουμε μέσα μας, μέσα σε όλες τις γυναίκες πρωτίστως, το μεγαλείο της μητρότητας, μιας και σήμερα ζούμε τόσο ανυπόμονα, τόσο αμφίβολα. Δουλειά ή παιδί; Καριέρα ή οικογένεια;

Αν και η φύση ποτέ δεν είχε σκοπό η εγκυμοσύνη να είναι ή να θεωρείται ασθένεια, παρατηρείται πως κάποιες γυναίκες τη βιώνουν σαν μια κοπιαστική περίοδο της ζωής τους. Η απόκτηση ενός παιδιού όμως, είναι μια από τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής κι όχι πηγή δυσφορίας. Η μητρότητα δεν είναι απλά ένα χαρούμενο γεγονός. Ας το σκεφτούμε λίγο… Μέσα στο σώμα της γυναίκας δημιουργείται ένα άλλο σώμα... Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά κι ο Πλάτων στους Νόμους (Ε’): «Η γυναίκα κατά την διάρκεια της κύησης δεν πρέπει να βιώνει έντονα πάθη, λύπες και ηδονές αλλά να ζει με χαρά, πραότητα και καλή ψυχική διάθεση, γι΄ αυτό και θα πρέπει να λαμβάνει ιδιαίτερη προσοχή και μεταχείριση από τους γύρω της.»

Ο Άγγλος Βιολόγος sir Frederick Truby King απάντησε προς τους πολιτικούς της χώρας του: «Αν θέλετε να βελτιώσετε την σωματική και ψυχική υγεία του λαού, ασχοληθείτε με την εγκυμονούσα γυναίκα.»

Η ρεφλεξολογία συναινεί στα παραπάνω υποστηρίζοντας πως τον πιο σημαντικό ρόλο στο να εξελιχθεί μια εγκυμοσύνη όσο το δυνατόν καλύτερα, τον έχει η ίδια η μητέρα και εμμέσως και ο πατέρας. Ότι χρειάζεται ο οργανισμός μας, βρίσκεται μέσα μας, ότι χρειαζόμαστε είναι δομημένο πάνω στην οργανική πρωταρχική υπόσταση. Η γυναίκα λοιπόν κατά την διάρκεια της κύησης μπορεί να πάρει βοήθεια από παράγοντες ενδογενείς, δηλαδή από τον ίδιο τον οργανισμό της αλλά και εξωγενείς όπως π.χ. η ρεφλεξολογία. Επιγραμματικά αναφέρουμε μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη της σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της γαλουχίας: Επιφέρει χαλάρωση και διευκολύνει τον ύπνο, αποσυμπιέζει τους μυς της πλάτης, αποκαθιστά την λειτουργία του εντέρου και βοηθά στην πέψη των τροφών, βοηθάει στην ορμονική εξισορρόπηση και στην κατακράτηση υγρών, επιταχύνει την αποβολή τοξινών.

Οι ρεφλεξολόγοι τονίζουν πως: “το πιο επικίνδυνο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας θεραπευτής σε κάποιον, είναι να μην τον θεραπεύσει”, εννοώντας πως η φυσική αυτή θεραπευτική μέθοδος είναι ακίνδυνη. Η ρεφλεξολογία δεν κάνει διάγνωση, δεν προβαίνει σε καμία ιατρική πράξη και δεν χρησιμοποιεί κανενός είδους φαρμακευτική αγωγή, ούτε παρεμβαίνει σε εκείνη που πιθανόν να έχει χορηγηθεί ήδη από τον θεράποντα ιατρό. Επίσης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη συμβατική ιατρική όταν η κύηση συνοδεύεται από την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών, όπως ο διαβήτης και η ρήξη πλακούντα.

 

ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ

 

Σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία, το Ισραήλ οι γυναικολόγοι, οι μαίες, τα κέντρα ενημέρωσης και στήριξης για μέλλουσες μητέρες συστήνουν και συμπεριλαμβάνουν την Ρεφλεξολογία ως συμπληρωματική ενισχυτική παυσίπονη θεραπεία κατά την περίοδο της μητρότητας, καθώς ενδυναμώνει, ανακουφίζει και ισορροπεί τον οργανισμό της γυναίκας, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου και έχει εξισορροπητική δράση όσον αφορά το ορμονικό σύστημα. Στο σύνολό της η μέθοδος προάγει την ψυχική και σωματική υγεία, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό, αναζωογονεί και ξεκλειδώνει από τυχόν μπλοκαρίσματα τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Γι΄ αυτό και σε ότι αφορά την ενίσχυση της γονιμότητας, της εγκυμοσύνης, τη διαδικασία του τοκετού και την περίοδο της λοχείας η μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και ευεργετική.

Ένας ρεφλεξολόγος μπορεί να προσφέρει άμεση αλλά και μακροπρόθεσμη ανακούφιση στα περισσότερα από τα φυσικά συμπτώματα που ακολουθούν κάθε μια από τις φάσεις εξέλιξης της εγκυμοσύνης. Η επίδραση που έχει η ρεφλεξολογία στην ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση της εγκύου είναι εμφανής, καθώς η χαλάρωση που αποκομίζει από αυτήν η γυναίκα, αφορά συνολικά τον οργανισμό της και την βοηθά να απολαμβάνει συνειδητά και με ηρεμία το ταξίδι της μητρότητας. Ο τρόπος με τον οποίο ο θεραπευτής - ρεφλεξολόγος θα προσεγγίσει την εγκυμονούσα εξαρτάται από το τρίμηνο το οποίο αυτή βρίσκεται, αλλά και τις ανάγκες που η ίδια έχει. Το σώμα κατά την διάρκεια της εννεάμηνης πορείας γίνεται τόσο ευαίσθητο που οι αλλαγές στις οποίες υφίσταται η έγκυος είναι καταλυτικές, μιας κι έχουν άμεση επίδραση στην ψυχολογική και συναισθηματική της κατάσταση. Ακολουθώντας τη μέλλουσα μητέρα η οποία διαβαίνοντας το μονοπάτι των φυσικών και συναισθηματικών αλλαγών, προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση η μέθοδος θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο ήπια, δουλεύοντας περισσότερο με ροές και διεγείροντας τις φυσικές πηγές του σώματος με ειδικές πιέσεις στα πέλματα και τις παλάμες θα ενδυναμώσει τον οργανισμό της μέλλουσας μητέρας και θα την βοηθήσει να έχει μια ασφαλή εγκυμοσύνη. Θα συμβάλλει στην μείωση των πρώτων συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης όπως: ναυτία και εμετοί, αλλαγές διάθεσης, διαταραχές της όρεξης. Μετά τον 4ο μήνα όπου και θα εντείνονται οι φυσιολογικές ενοχλήσεις της κύησης, η προσέγγιση θα εξειδικεύεται περισσότερο. Στη φάση αυτή θα ασχοληθεί με τους πόνους που προκύπτουν από το ολοένα αυξανόμενο βάρος της κοιλιάς, όπως για παράδειγμα οι πόνοι στη μέση και η ισχιαλγία, οιδήματα, υπέρταση, εντερικές αλλαγές και οισοφαγική παλινδρόμηση. Θα αποσυμπιέσει τους αυχενικούς, θωρακικούς και οσφυϊκούς μυς, θα βελτιώσει τη ροή του αίματος, θα ενισχύσει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, θα αποκαταστήσει το πεπτικό και θα ενισχύσει την κυκλοφορία της λέμφου.

Προχωρώντας προς το τρίτο και τελευταίο τρίμηνο της κύησης, η ρεφλεξολογία θα ωφελήσει την εγκυμονούσα στο να αποφύγει ή να μειώσει συμπτώματα όπως: γενική κόπωση, αϋπνίες, πόνους στο στήθος, κράμπες στα πόδια, κατακράτηση υγρών, αιμορροΐδες, φλεβήτη. Ακόμη, θα συμβάλλει στη μείωση του άγχους και της ανησυχίας ανακουφίζοντας άμεσα το νευρικό σύστημα και την πίεση που ασκείται στα νεύρα και στα αγγεία. Με συγκεκριμένες ροές-όπως λέγονται στην γλώσσα της ρεφλεξολογίας - στα πέλματα και στις παλάμες, θα βοηθήσει στο να μετατοπιστεί η ενέργεια προς το κάτω μέρος της κοιλιάς. Με την τεχνική αυτή θα ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου ώστε να παραχθούν οι απαραίτητες ορμόνες και να εξελιχθεί η διαδικασία του τοκετού με φυσικό τρόπο. Όταν η μητέρα δέχεται ρεφλεξολογία τη στιγμή του τοκετού, η αγωνία και η ένταση της ελαττώνονται, γίνεται πιο χαλαρή και αντέχει περισσότερο χρόνο στους φυσικούς πόνους της γέννας. Έτσι ο οργανισμός προετοιμάζεται με ηρεμία για την διαδικασία του τοκετού καθώς δημιουργείται το κατάλληλο πεδίο για μια ασφαλή γέννα Τη στιγμή εκείνη η αίσθηση της ειρήνης και της αρμονίας της γυναίκας μεταφέρεται και στο παιδί. Γι’ αυτό και η φροντίδα της μητέρας επιδρά σημαντικά στον ψυχισμό του βρέφους, γιατί η ειρήνη μέσα της φέρνει ειρήνη και σε εκείνο, κι όσο αυτή η διαδικασία θα γίνεται συνειδητά από τη μητέρα αυτό το μήνυμα θα περνά και στα παιδιά της. Από την ώρα που καταλαβαίνει τη καινούρια ζωή μέσα της μέχρι τη στιγμή που τα παιδιά της κάνουν τα δικά τους παιδιά, κι εκείνα με τη σειρά τους τα δικά τους. Βοηθώντας και στηρίζοντας τους νέους γονείς, να τους ενημερώσουμε για τον πιο σπουδαίο τους ρόλο, να τους εμπνεύσουμε να εκδηλώσουν και να μεταφέρουν ότι καλύτερο έχουν μέσα στην ψυχή τους και στην καρδιά τους. Με σεβασμό στον Άνθρωπο, να συμβάλλουμε στην δημιουργία μιας καλύτερης, αληθινά ανθρώπινης νέας γενιάς. Να καταλάβουμε πως όσο παραμένουμε όμοιοι με τα άγρια θηρία, δεν γίνεται να περιμένουμε ειρήνη πάνω στη γη. Συνειδητοποιώντας όλοι μας το σπουδαιότερο σημείο της πορείας της ζωής μας, να διαδώσουμε αυτό το απλό και αισιόδοξο μήνυμα όπου μπορούμε...

Εδώ λοιπόν φτάσαμε εκεί από όπου ξεκινήσαμε, στην ένωση και τη δημιουργία… μαθαίνοντας για το ταξίδι της ρεφλέξολογίας μέσα από τους δρόμους της μητρότητας. Ευχόμαστε να μας ακολουθεί όλους η μητρική επαγρύπνηση. Μπορεί η Μητέρα να αλλάζει σταθμό αλλά προορισμός της είναι πάντα εκεί όπου βρίσκονται οι συνεπιβάτες της, ξέρουμε πως το ταξίδι της δεν τελειώνει ποτέ, γιατί πολύ απλά η αγάπη της μάνας δεν έχει τέλος…

 

Συγγραφέας: Αργυρώ Βουλτσοπούλου (Ρεφλεξολόγος) - Νικολλέτα Βαβουλιώτη (Ειδικός Παιδαγωγός, Ρεφλεξολόγος)

02/05/2017