Οι διατροφικές παγίδες...του καλοκαιριού!

Ηλιαλένα
Λυσικάτου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

 

Eίναι καλοκαίρι και η διάθεση για εξόδους και διακοπές αυξάνει, φέρνοντάς μας όλο και πιο κοντά στους... "διατροφικούς πειρασμούς".

Ο ηλιόλουστος καιρός μας ωθεί σε παρασπονδίες και θα πρέπει να προσέξουμε την ποσότητα και την συχνότητα των πειρασμών. Το άστατο πρόγραμμα και το αλκοόλ (που συνήθως επικρατεί), έχει αντίκτυπο στο βάρος μας.

 

FOOD 5 TAVERN.jpg

 

Κάποια από τα "μυστικά", για να μην βάλουμε κιλά στις διακοπές είναι: η μικρή ποσότητα, από όλες τις ομάδες τροφίμων και η κατανάλωση πολλών γευμάτων κατά την διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε συνεχώς ενέργεια στον οργανισμό και περιορίζουμε την όρεξη μέχρι το επόμενο γεύμα. Ενα θρεπτικό πρωινό είναι κατάλληλο για την αρχή της ημέρας μας. Ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί παγίδα, καθώς οι επιλογές μπορεί να μας οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση φαγητού και θερμίδων.

Μερικές ιδέες για πρωινό είναι:

  • Γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως ή νιφάδες βρώμης, ξηρούς καρπούς και φρέσκο φρούτο
  • Χυμό από φρέσκα φρούτα με πολύσπορο ψωμί και τυρί ή πολύσπορο ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα ή ταχίνι
  • Ομελέτα με τυρί και λαχανικά ή βραστό αυγό με πολύσπορο ψωμί και μπισκότα βρώμης ή κέικ
  • Τοστ με μαύρο ψωμί, γαλοπούλα και τυρί
  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης ή σταφιδόψωμο ή κουλούρι με ελιές.

 

Τα ενδιάμεσα σνακ στην παραλία μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια για την σιλουέτα μας, καθώς θα υπάρχει κορεσμός μέχρι το κυρίως γεύμα.

Μερικές επιλογές σνακ για την παραλία, θα μπορούσαν να είναι οι παρακάτω:

  • Φρέσκα φρούτα, φυσικοί χυμοί ή αποξηραμένα φρούτα με ξηρούς καρπούς
  • Κρακεράκια ολικής άλεσης ή κριτσίνια
  • Τοστ με τυρί και γαλοπούλα
  • Σπιτικές μπάρες δημητριακών ή μπισκότα βρωμης
  • Αραβική πίτα με λαχανικά και τυρί

 

FOOD 1.jpgDRINK.jpg

 

Το καλοκαίρι, το κύριο γεύμα γίνεται συνήθως αργά το απόγευμα, μετά από το μπάνιο, σε ταβέρνα/ εστιατόριο. Για να αποφύγουμε τις διατροφικές "παγίδες", θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με την σαλάτα, η οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αυξάνει τον κορεσμό. Το κυρίως πιάτο θα μπορούσε να αποτελείται από ψάρι ή κρέας άπαχο. Τα διάφορα ορεκτικά εμφανίζονται στο τραπέζι και καλό είναι να θυμόμαστε ότι μόνον η περιορισμένη κατανάλωσή τους, δεν θα επιβαρύνει τη σιλουέτα μας.

Οι έξοδοι (και ιδιαίτερα οι νυχτερινές), συνήθως ταυτίζονται με κατανάλωση αλκοόλ. Είναι γνωστό ότι τα αλκοολούχα ποτά είναι πλούσια σε θερμίδες καθώς η θερμιδική τους αξία μπορεί να κυμανθεί από 120 έως 500 θερμίδες, ανάλογα με την ποσότητα και το είδος του ποτού που θα επιλέξετε. Ωστόσο, τα cocktails περιέχουν συνήθως ποικιλία ποτών και ζάχαρη που δίνουν επιπρόσθετες θερμίδες. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε τη συχνή και υπέρμετρη κατανάλωση ποτών και cocktails.

Η άσκηση θα μπορούσε να εξισορροπήσει την κατάσταση με δραστηριότητες στη θάλασσα π.χ. κολύμπι, περπάτημα και ομαδικά παιχνίδια. Η φυσική δραστηριότητα θα μπορούσε να βοηθήσει το σώμα σας, να καταναλώσει τις περιττές θερμίδες από τα καλοκαιρινά γεύματα.

Η ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι σημαντική και απαραίτητη τους θερινούς μήνες, διότι αυξάνεται η απώλεια του νερού μέσω του ιδρώτα. Η συνιστώμενη κατανάλωση νερού είναι τα 2 λίτρα και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των περισσότερων ανθρώπων. Η σωστή ενυδάτωση ενδυναμώνει την διάθεση, τον μεταβολισμό των τροφών και την μείωση του βάρους μας.

 

vacation 1.jpeg

 

Οι διακοπές αποσκοπούν στην επανασύνδεση με τους αγαπημένους μας, με την φύση και φυσικά με την ψυχική ηρεμία. Το φαγητό, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την χαλάρωση και την διασκέδαση των καλοκαιρινών διακοπών, ωστόσο δεν αποτελεί τον μοναδικό σκοπό και δεν καθορίζει, αυτό από μόνο του, το αν θα περάσετε καλά.

 

Γράφει: η Ηλιαλένα Λυσικάτου (διατροφολόγος)

 

28/07/2017