Μπορείς να κερδίσεις σε διαγωνισμό Καλλιγραφίας...

Νίκος Παγίδας
Νίκος
Παγίδας

Εργοθεραπευτής, μέλος της ομάδας του nevronas.gr

 

Η Anaya Ellick (Ανάγια Έλικ) γεννήθηκε χωρίς δάχτυλα. Αυτό δεν την εμπόδισε να κερδίσει το ειδικό βραβείο “Nicholas Maxim” στον ετήσιο Εθνικό Διαγωνισμό Καλλιγραφίας των ΗΠΑ, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της εταιρείας εκπαιδευτικών προγραμμάτων Zaner Bloser. 
Για το βραβείο “Nicholas Maxim”, διαγωνίζονται παιδιά με νοητική υστέρηση, σωματική ή αναπτυξιακή αναπηρία. Η τελική επιλογή των 50 συμμετεχόντων, έγινε από ομάδα εργοθεραπευτών. Η προσπάθεια όλων αξιοζήλευτη. Η Anaya όμως κατάφερε να κερδίσει τους κριτές με τον γραφικό της χαρακτήρα, που είναι καλύτερος και από άτομα χωρίς την αναπηρία της. 

Η Anaya είναι 7 χρονών, μεγαλώνει στη Βιρτζίνια και πάει σχολείο στο Greenbrier Christian Academy στο Chesapeake (ΗΠΑ) . Αρχικά είχε προσθετικά άκρα. Σε ηλικία 5 χρονών αποφάσισε να μην τα χρησιμοποιεί γιατί έβλεπε ότι την καθυστερούσαν στα πράγματα που έκανε. 

Χρησιμοποιεί το μολύβι, κρατώντας το ανάμεσα στα δυο της χέρια και κάθεται πάνω από το θρανίο, για να δημιουργεί την κατάλληλη γωνία, ώστε να μπορεί να γράφει. Στην καθημερινότητα της προσπαθεί να βρίσκει τρόπους για να είναι ανεξάρτητη. Και τα καταφέρνει μια χαρά, γιατί όπως λένε οι γονείς της, Bianca και Gary, θα ζητήσει βοήθεια μόνο όταν δυσκολευτεί πραγματικά πολύ.

Η μητέρα και ο πατέρας, είναι υπερήφανοι για την κόρη τους, που κατορθώνει να ξεπερνά όποιες δυσκολίες προκύπτουν. Παραδέχονται ότι από την πρώτη μέρα της γέννησής της ένιωθαν ιδιαίτερα προβληματισμένοι. Όμως το πείσμα, η σκληρή δουλειά και το ότι η Anaya δεν παραπονιέται ποτέ, τους δίνει δύναμη να συνεχίζουν στο πλάι της. 

Όπως είπε και η διευθύντρια του σχολείου της Tracy Cox ( Τρέισι Κοξ), « η Αnaya είναι μια θαυμάσια  ‘μικρή κυρία’, η οποία δεν αφήνει κανένα εμπόδιο να μπεί στον δρόμο της ,όταν θελήσει να κάνει κάτι. Εργάζεται συστηματικά για τους στόχους που βάζει, και η αποφασιστικότητά της αυτή είναι μια πηγή έμπνευσης για όλους μας!»Πηγή: http://www.npr.org
http://www.dailymail.co.uk

Μετάφραση-Επιμέλεια: Νίκος Παγίδας (εργοθεραπευτής, μέλος της ομάδας του nevronas.gr)
 

20/10/2016