ΚΥΜΑ Project... Έκφραση και Συμμετοχή για Όλους!

Αγγελική Μητροπούλου ΚΥΜΑ Project Manager
Αγγελική
Μητροπούλου

ΚΥΜΑ Project Manager
Η Αγγελική Μητροπούλου, γεννημένη στην Αθήνα, είναι performer και πολιτιστική διαχειρίστρια. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής «Εμπρός» και του Παντείου Πανεπιστημίου από το τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Έχει δουλέψει ως ηθοποιός στο θέατρο και τον κινηματογράφο και ασχολείται με το χοροθέατρο και τον σύγχρονο χορό. Είναι ιδρυτικό μέλος της μεικτής ομάδας χορού «Έξις» και εισηγήτρια σεμιναρίων κίνησης για μεικτά γκρουπ. Αποφασισμένη να προωθήσει τις συμπεριληπτικές τέχνες ίδρυσε την πολιτιστική πρωτοβουλία «Kyma Project-Inclusive Dance», μια πλατφόρμα που δημιουργεί ευκαιρίες ενασχόλησης με τον σύγχρονο χορό για άτομα με κάθε είδους αναπηρία.

 

Kyma Project

 

 

Το ΚΥΜΑ Project ξεκίνησε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2017. Είναι μια από τις 15 πολιτιστικές πρωτοβουλίες που υποστηρίχτηκαν από το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους, από το πρόγραμμα Start- create cultural change.

Προσωπικά ασχολούμαι με τον Συμπεριληπτικό Χορό, τα τελευταία 4 χρόνια, ως χορεύτρια και εισηγήτρια σεμιναρίων κίνησης σε μικτά γκρουπ. Η ιδέα για το Κύμα προέκυψε μέσω αυτής της ενασχόλησής μου. Αναγνώρισα κάποια θέματα όπως η ανάγκη για συμπερίληψη στις τέχνες, η έλλειψη υποδομών που εξυπηρετούν την προσβασιμότητα καθώς και την έλλειψη εξοικείωσης του ευρύτερου κοινού με τα ΑμεΑ.

Σε αυτές τις ανάγκες έρχεται να απαντήσει η πλατφόρμα μας, δημιουργώντας ευκαιρίες για συμμετοχή, έκφραση και εκπαίδευση οι οποίες είναι προσβάσιμες για όλους και όλες. Οι δράσεις μας περιλαμβάνουν σεμινάρια, παραστάσεις, dance-videos, φεστιβάλ και δράσεις ενημέρωσης για την προσβασιμότητα.

Ο στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μια κοινότητα - ένα δίκτυο ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα και εξαπλωθούν οι συμπεριληπτικές πρακτικές.

 

Οι πρώτες δράσεις του KYMA Project, πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του 2018 και  περιελάμβαναν την δημιουργία μια παράστασης συμπεριληπτικού χορού, την διοργάνωση σεμιναρίου κίνησης με εισηγητές χορευτές με αναπηρία και χωρίς, σε προβάσιμο χώρο, με προσβάσιμο περιεχόμενο και το πρώτο Κύμα Φεστιβάλ που φιλοξένησε παραστάσεις 3 μικτών ομάδων, σε προσβάσιμο χώρο, με παράλληλη ακουστική περιγραφή για μη βλέποντες.


 

ΚΥΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 


 

H ανταπόκριση του κοινού και των συμμετεχόντων ήταν πολύ θετική, γεγονός που μας έδωσε πολύ δύναμη και πείσμα για να συνεχίσουμε τις δράσεις μας και να εξελιχθούμε ακόμα περισσότερο. Η διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων δεν ήταν εύκολη διότι οι προσβάσιμοι πολιτιστικοί χώροι είναι ελάχιστοι καθώς και τα προσβάσιμα ξενοδοχεία. Οπότε, το να βρεθούν χώροι που να μπορούν να φιλοξενήσουν τις δράσεις μας και τους καλλιτέχνες με αναπηρία, από το εξωτερικό,  ήταν μια πρόκληση που πολλές φορές μας οδήγησε σε συμβιβασμούς, σχετικά με την προσβασιμότητα. Για αυτό τον λόγο το Κύμα εγκαινιάζει έναν παράλληλο άξονα δράσεων που έχει να κάνει με την προσβασιμότητα στους πολιτιστικούς χώρους.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για Συμπεριληπτικές Πρακτικές, όταν η πρόσβαση σε δημόσια κτήρια είναι σπάνια.

 

Εάν όμως υπάρξουν περισσότερα προσβάσιμα κτήρια τότε οι δράσεις και οι πρακτικές πολλαπλασιάζονται. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στον σχεδιασμό των επόμενων δράσεών μας.

 

ΚΥΜΑ PROJECT


 

Πιο συγκεκριμένα, δράσεις ενημέρωσης και παρακίνησης των ιδιοκτητών, με στόχο να ανοίξουν κυριολεκτικά οι πόρτες για όλα τα 'εμποδιζόμενα' άτομα.

Πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις και θέλουμε να υποστηρίξουμε τις συνεργασίες ανάμεσα σε αντίστοιχους φορείς, ώστε να μεγιστοποιηθεί ο κοινωνικός αντίκτυπος.

 


Γράφει: η Αγγελική Μητροπούλου (Manager του ΚΥΜΑ Project)

 

 

13/07/2018