Κατάθλιψη

ΓΕΩΡΓΙΑ
ΜΑΛΕΣΗ

Κλινική Ψυχολόγος

 

κατάθλιψη


 

Τι είναι  η κατάθλιψη;
Είναι οποιαδήποτε ψυχοσυναισθηματική κατάσταση που περιλαμβάνει ψυχικό πόνο. Η γνωστή σε όλους  βαθιά θλίψη ταυτίζεται με την κατάθλιψη.


Τι νιώθω;  
Δεν έχω διάθεση για τίποτα, το σώμα και η ψυχή δεν έχουν τη δύναμη να κινηθούν. Νιώθω ανεπαρκής και επιδιώκω την μοναξιά.

Πολύ  χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η ανηδονία... δηλαδή τίποτα δεν με ευχαριστεί, έχω ανήσυχο ύπνο, άγχος, θλίψη, νευρικότητα και συνεχείς αρνητικές σκέψεις. Σ’αυτές τις σκέψεις δίνουν τροφή συναισθήματα, όπως ο φόβος, ο θυμός, το μίσος, η λύπη, η ενοχή. Κατά συνέπεια αισθανόμαστε ανασφάλεια, μειωμένη αυτοεκτίμηση και κοινωνική απομόνωση.

Αυτό όμως που εσύ βλέπεις σαν αρρώστια, είναι η προσπάθεια του εγκέφαλου να εμβαθύνει σε ένα θέμα, να το αναλύσει και να το διαχειριστεί.


Τα ευχάριστα νέα;
Η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη, σε ποσοστό 80%. Η θεραπεία πετυχαίνεται με:  Συμβουλευτική θεραπεία (γνωσιακής- συμπεριφοριστικής προσέγγισης) και φαρμακευτική αγωγή.
Τα άτομα μπορούν να εμπλουτίσουν τη θεραπεία τους με το να κάνουν παρέα με συνομιλήκους, να ζητούν συμπαράσταση από τους δικούς τους, να βγαίνουν να περπατούν, να ασκούνται, να διατρέφονται υγιεινά, να κάνουν και να σκέπτονται ευχάριστα πράγματα.

Και κάτι ακόμα, «βραχυκύκλωσε την κατάθλιψη»!
Αμφισβήτησε  δηλαδή, όλα τα αρνητικά συναισθήματα και τον τρόπο που σκέφτεσαι (όσο πιο συστηματικά μπορείς)....και αυτό που νιώθεις θα αλλάξει.

Γιατί με την αμφισβήτηση των αρνητικών σκέψεων αποτρέπεις την συσσώρευση της κατήφειας. Είναι μια στιγμιαία τόνωση που όμως βαθμιαία, γίνεται μια καλή συνήθεια.

Μην ξεχνάς να φροντίζεις και να αγαπάς  ό,τι πολυτιμότερο έχεις...

Τον Εαυτό σου !


Συγγραφέας: Γεωργία Μάλεση, Ψυχολόγος
 

04/04/2017