Έξυπνες ασκήσεις για ανθρώπους που ξεχνούν… λίγο ή πολύ

scify logo
SciFY -
Science For you

Η SciFY είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που αναπτύσσει κορυφαία τεχνολογία πληροφορικής για να λύσει πραγματικά προβλήματα της ζωής και τη διαθέτει δωρεάν σε όλους, μαζί με τη σχεδίαση, τις λεπτομέρειες υλοποίησής της και την αναγκαία υποστήριξη.

 

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε έγκαιρα τον άνθρωπό μας όταν η άνοια αρχίζει να χτυπά την πόρτα; Η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Science For You (SciFY) με τη νέα της δωρεάν εφαρμογή ΔιΆνοια προτείνει λύση: πρακτικούς τρόπους να βοηθήσουμε ανθρώπους με άνοια να βελτιώσουν τις νοητικές τους λειτουργίες, τη διάθεση, τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής τους!

 

dianoia scify

 

ΔιΆνοια: Μια νέα εφαρμογή δίνει αποτελεσματικές λύσεις

Η ΔιΆνοια είναι μία εφαρμογή smartphone για φροντιστές ανθρώπων με ήπια γνωστική διαταραχή ή αρχόμενη άνοια που προσφέρεται δωρεάν. Οικογενειακοί φροντιστές αλλά και επαγγελματίες υγείας έχουν κάθε μέρα έναν βοηθό ο οποίος:

 

  1. Προσφέρει εκτυπώσιμες νοητικές ασκήσεις έτοιμες για χρήση

Ασκήσεις Μνήμης, Προσοχής, Σκέψης και Λόγου, Εκτελεστικών Λειτουργιών, είναι διαθέσιμες σε 2 επίπεδα, για να προσαρμόζονται στις ανάγκες όλων. Εκτυπώνονται για να μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε με τρόπο οικείο για όλες τις ηλικίες: με μολύβι και χαρτί.

 

dianoia scify

 

  1. Προτείνει καθημερινά τρόπους να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί

Πώς μπορούμε να περάσουμε μαζί χρόνο ευχάριστα; Πώς μπορούμε να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή του ανθρώπου με άνοια; Καθημερινές προτάσεις για δραστηριότητες μας δίνουν ποικιλία επιλογών, από τις οποίες επιλέγουμε αυτές που μας ταιριάζουν.

 

  1. Θυμίζει τα σημαντικά: βασικές αρχές που δεν πρέπει να ξεχνάμε

Τι πρέπει να προσέξουμε; Ποιο είναι το σημαντικό όταν είμαστε μαζί; Ξεκάθαρες απαντήσεις, δοσμένες απλά, για να μη χάνουμε το στόχο μας.

 

dianoia scify

 

  1. Επιτρέπει να κρατάμε ημερολόγιο των ασκήσεων

Με τη ΔιΆνοια καταγράφουμε εύκολα τη συχνότητα της εξάσκησης και των δραστηριοτήτων. Έτσι διατηρούμε ένα χρήσιμο ιστορικό, στο οποίο μπορούμε να ανατρέξουμε κάθε στιγμή.

 

Η ανάγκη

200.000 άνθρωποι με άνοια ζουν στην Ελλάδα και ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς. Οι ίδιοι, οι οικογένειες και οι φροντιστές τους επηρεάζονται έντονα. Η καθημερινότητα αλλάζει, οι ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις είναι πολλές και συχνά δυσβάστακτες. Οι επιστήμονες επισημαίνουν διαρκώς πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και η έγκαιρη επέμβαση στα πρώτα στάδια της νόσου. Οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις όπως αυτές που προτείνει η ΔιΆνοια παίζουν καθοριστικό ρόλο, αλλά δεν είναι ευρέως γνωστές, πολύ περισσότερο σε ανθρώπους που ζουν μακριά από κέντρα υποστήριξης ανθρώπων με άνοια. Γι’ αυτό η ΔιΆνοια αποτελεί μια λύση προσβάσιμη σε όλους και δωρεάν.

Τη ΔιΆνοια ανέπτυξε η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Science For You (SciFY), με την επιστημονική επιμέλεια της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών. Το project ΔιΆνοια (έκδοση για Android συσκευές) υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης” που συγχρηματοδοτείται από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, τη φιλανθρωπική οργάνωση Hellenic Hope και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Η έκδοση για iOS υλοποιήθηκε χάρη στη στήριξη και συνεργασία της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών.

 

H πρώτη έκδοση της εφαρμογής ΔιΆνοια είναι ήδη έτοιμη και μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν!

 

Για Android συσκευές μπορείτε να την βρείτε εδώ ενώ την έκδοση για iOS, iphone και ipad μπορείτε να την βρείτε εδώ.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Βασίλης Γιαννακόπουλος, vgia@scify.org, +30 211 400 4192, +30 697 205 8648

Βασίλης Σαλαπάτας, vsala@sciy.org, +30 211 0149973, +30 697 491 3877

 

Ευχαριστούμε την ομάδα της SciFY - Science For You για το άρθρο

 

04/12/2017