«Έχω Xρόνιο Πόνο στην Μέση... Οι Θεραπείες Βελονισμού, θα βοηθούσαν;»

 

Απαντήσεις...

Για την αποτελεσματικότητα του βελονισμού στους χρόνιους πόνους της μέσης

 

Από τον Brent Α. Bauer, M.D. (Iατρό - Παθολόγο, Καθηγητή Ιατρικής και Ερευνητή, στην Ιατρική Σχολή της MAYO CLINIC. Το ερευνητικό έργο του, βρίσκεται στο προσκήνιο του αναδυόμενου τομέα της Ολοκληρωμένης Ιατρικής, που συνδυάζει τα καλύτερα της συμβατικής ιατρικής με τις καλύτερες τεκμηριωμένες συμπληρωματικές θεραπείες).

 

acupuncture 2.jpg

 

Πολλοί άνθρωποι που έχουν χρόνιο πόνο στην μέση έχουν βρει ότι ο βελονισμός είναι χρήσιμος. Αλλά τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς είναι μικτά, εν μέρει επειδή είναι αρκετά δύσκολο να δημιουργηθεί μια καλή μορφή απομίμησης βελονισμού (εικονικού βελονισμού), για την σύγκριση_ στην φάση της έρευνας.

Ο βελονισμός, για τον πόνο στην πλάτη, περιλαμβάνει την εισαγωγή πολύ λεπτών βελόνων σε διάφορα βάθη, σε στρατηγικά σημεία στο σώμα σας. Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο ψευδής-εικονικός βελονισμός λειτουργεί εξίσου καλά με τον πραγματικό βελονισμό, για τον πόνο στην μέση. Ένα βασικό σημείο, ωστόσο, είναι ότι σε αρκετές μελέτες, τόσο ο εικονικός όσο και ο πραγματικός βελονισμός, ανακούφισαν τον πόνο στην οσφυαλγία καλύτερα από το να μην έχουν καθόλου θεραπεία. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο "εικονικός βελονισμός"_ Το να τοποθετείς τις βελόνες σε θέσεις που δεν συνδέονται με τα παραδοσιακά σημεία θεραπείας_ θα μπορούσε να έχει κάποιο αποτέλεσμα ή θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι επιδράσεις του βελονισμού μπορεί να οφείλονται εν μέρει σε ένα εικονικό φάρμακο δηλ. Να έχουμε το λεγόμενο "placebo effect".

 

ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.jpg

 

Η Έρευνα για τον Βελονισμό αυξάνεται, αλλά η ερμηνεία είναι ακόμα μια πρόκληση. Προς το παρόν, οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι, ο βελονισμός, όταν παρέχεται από έναν καλά εκπαιδευμένο γιατρό, έχει ως αποτέλεσμα κάποια ευεργετική επίδραση, με χαμηλό κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών για τους περισσότερους ανθρώπους. Έτσι, εάν άλλες θεραπείες δεν έχουν βοηθήσει τον πόνο στην μέση σας, ίσως αξίζει να δοκιμάσετε τον βελονισμό. Αλλά, εάν ο πόνος αυτός δεν αρχίσει να βελτιώνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο βελονισμός μπορεί να μην είναι η σωστή θεραπεία για εσάς.

 

Ποιός είναι ο Brent Bauer

 

Brent Bauer

 

Είναι πιστοποιημένος στην Eσωτερική Παθολογία. Είναι σύμβουλος στο Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας και διευθυντής του Προγράμματος Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Ιατρικής του Τμήματος Εσωτερικής παθολογίας στην κλινική Mayo (Rochester, Minn.). Καθηγητής ιατρικής στο Mayo Medical School. Η κύρια ερευνητική εστίαση του Dr. Bauer είναι η επιστημονική αξιολόγηση των θεραπειών συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής (CAM) που χρησιμοποιούν οι ασθενείς και οι καταναλωτές με αυξανόμενη συχνότητα.

Έχει συγγράψει πολλά κεφάλαια και άρθρα σχετικά με το θέμα αυτό και είναι ο ιατρικός συντάκτης του βιβλίου της Mayo Clinic of Alternative Medicine. Ο Δρ. Bauer πρωταγωνίστησε επίσης στη συνεργασία της Mayo Clinic και της Gaiam για τη δημιουργία μιας σειράς 10 DVD (Mayo Clinic Wellness Solutions). Αυτά τα DVD αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα υγείας (για παράδειγμα, διαβήτη, παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση) με προσεγγίσεις ολοκληρωμένης ιατρικής που δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αναλάβουν την υγεία τους.

Το ερευνητικό έργο του βρίσκεται στο προσκήνιο του αναδυόμενου τομέα της Ολοκληρωμένης Ιατρικής, που συνδυάζει τα καλύτερα της συμβατικής ιατρικής με τις καλύτερες τεκμηριωμένες συμπληρωματικές θεραπείες. Ο Δρ. Bauer έχει υπηρετήσει στο τμήμα μελέτης NIH-NCCAM και επί του παρόντος συνεργάζεται σε περισσότερες από 20 μελέτες που διεξάγονται στην κλινική Mayo, αξιολογώντας θεραπείες CAM που κυμαίνονται από βελονισμό μέχρι βαλεριάνα. Είναι επίσης μέλος της Sigma Xi, The Scientific Research Society, της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Ιατρικής Έρευνας,της Βόρειο- Κεντρικής Ομάδας Αντιμετώπισης του Καρκίνου και άλλων επαγγελματικών οργανώσεων.

 

Πηγή: http://www.mayoclinic.org/

Μετάφραση - επιμέλεια: Πόπη Μάλεση (μέλος της ομάδας του nevronas.gr)

10/09/2017